Eveniment

Vosganian: Preturile tranzactiilor cu energie devin publice din 23 februarie

14.02.2007, 18:30 14

Preturile de inchidere ale tranzactiilor cu energie electrica vor deveni publice dupa data de 23 februarie, data la care va intra in vigoare noua lege a energiei.
"De la inceputul anului, nu s-a mai incheiat niciun contract direct cu energie electrica. Din acest moment (ieri, 13.02.2007) toate preturile de tranzactionare vor fi facute publice", a declarat ministrul economiei si comertului Varujan Vosganian. Pana la intrarea in vigoare a noii legi a energiei, preturile de inchidere a contractelor din perioada 13.02.2007-23.02.2007 vor fi facute publice prin cerere. Dupa aceasta data, toate contractele prezente pe operatorul pietei de electricitate OPCOM vor fi publicate.
"OPCOM a primit de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), la sugestia mea, dreptul de a publica preturile contractelor inchise anterior datei de 23 februarie, la cerere", a mai precizat Vosganian, care a adaugat ca orice producator care semneaza un contract direct cu energie electrica va fi demis.
Publicarea preturilor de inchidere a tranzactiilor cu energie electrica este una din masurile care vor duce la transparentizarea pietei de profil. Cu toate acestea, doar in urma cu doua saptamani principalii furnizori au refuzat publicarea contractelor de energie, iar la intalnirea de saptamana trecuta a ministrului cu marii consumatori acestia au cerut accesul direct la energie electrica, evitand astfel mecanismele bursiere.
"Nu vor mai exista baieti destepti, pentru ca energia electrica se va tranzactiona la OPCOM, iar pretul de acolo este pretul pietei", a afirmat Vosganian. El a mentionat ca tranzactiile de pe piata centralizata a contractelor bilaterale reprezinta circa 7% si vor ajunge la 40%-50% in cativa ani, dupa ce contractele incheiate anterior vor ajunge la scadenta.
"Dupa ce contractele mostenite vor ajunge la scadenta, ele vor trece la piata contractelor bilaterale. Aproape 40% din contractele de energie sunt la preturi reglementate, 30% sunt contracte mostenite, 7% se incheie la piata contractelor bilaterale, iar 12%-15% se incheie pe piata pentru ziua urmatoare si pe piata de echilibrare", a aratat Vosganian.
Ministrul a dispus o verificare a intregului lant de productie, furnizare si distributie a electricitatii, pentru a vedea daca la vreuna dintre aceste verigi exista abateri de pret fata de costuri. Astfel, daca vor exista castiguri foarte mari sau pierderi foarte mari rezultate din vanzarea energiei sub costurile de productie, acestea ar putea fi identificate.
In ceea ce priveste tranzactionarea energiei pe Bursa Romana de Marfuri, Vosganian a declarat ca activitatea acesteia se va limita exclusiv la contractele bilaterale de energie, pentru celelalte platforme fiind necesara licenta ANRE.
"Tranzactiile cu energie electrica reprezinta o problema foarte delicata. O bursa de energie este o structura verticala, care cuprinde platforme de tranzactionare pentru piata pentru ziua urmatoare, piata contractelor bilaterale si piata de echilibrare. In acest moment, OPCOM este singura bursa de energie", a afirmat Vosganian.
Alexandru Sandulescu, directorul general al directiei Politici Energetice din cadrul MEC, este de parere ca existenta a doua burse nu va duce in niciun caz la cresterea concurentei, ci mai degraba la o scadere a lichiditatii si la o indepartare fata de toate exemplele de burse de energie prezente la nivel european.
Legat de evolutia pretului la gaze, Vosganian a precizat ca este de asteptat ca pretul gazelor din productia interna sa creasca cu 14% anul acesta, ceea ce va duce la o crestere a pretului final la gaze de 8%. "Incercam ca impactul la populatie sa fie de 5%-6%, cat mai aproape de rata inflatiei", a mai spus Vosganian.
Legat de transferul termocentralelor Bucuresti, Galati si Constanta catre autoritatile locale, ministrul a precizat ca intentioneaza sa urgenteze aceste proces.
"Am vorbit cu secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, sa grabim acest proces", a afirmat Vosganian. El a amintit, totodata, ca Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda microhidrocentralele aflate in proprietatea Hidroelectrica. "Dorim sa pornim proiectul Tarnita-Lapustesti, pentru a putea regla sistemul energetic cu necesitatile punctuale de consum", a aratat Vosganian.
Pe de alta parte, oficialul a precizat ca procedurile pentru listarea la bursa a companiei Transgaz Medias trebuie sa fie finalizate pana la 2 martie. "Avem o constrangere cu listarea celorlalte companii, pentru ca unele procente din capitalul acestora au fost alocate Fondului Proprietatea", a afirmat ministrul.
El a sustinut ca listarea va viza intre 10% si 15% din capitalul companiilor Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, iar procesele de listare ar urma sa inceapa pana la finalul acestui an.

150 mil. euro pentru iluminare integralaPeste 150 de sate si mai multe cartiere noi vor fi legate la reteaua de energie electrica pana in 2009 printr-un proiect in valoare de 150 de milioane de euro, finantat atat de la bugetul de stat cat si prin finantare externa. "Am semnat proiectul de hotarare privind extinderea retelelor de energie electrica in toata tara, pana in 2009, care presupune costuri de 150 de milioane de euro", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO