Eveniment

Vosganian: Reducerea CAS nu necesita majorarea TVA

Vosganian: Reducerea CAS nu necesita majorarea TVA

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

26.04.2007, 19:14 16

Ministrul economiei si finantelor a declarat ca reducerea contributiilor sociale cu pana la sase puncte procentuale, conform unui anunt facut recent, va avea alta sursa de finantare pentru ca veniturile bugetare sa nu fie afectate.
Varujan Vosganian a precizat ca reducerea contributiilor de asigurari sociale nu va presupune cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru completarea veniturilor bugetare. El a declarat ca reducerea contributiilor sociale cu pana la sase puncte procentuale, conform unui anunt facut recent, va avea alta sursa de finantare pentru ca veniturile bugetare sa nu fie afectate.
"Nu luam cu o mana ce dam cu alta", a spus Vosganian.
El a precizat ca a avut deja o discutie pe aceasta tema cu liderii sindicali. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, in urma cu aproximativ trei saptamani, ca nivelul contributiilor de asigurari sociale platite de angajati ar putea fi diminuat anul viitor cu pana la sase puncte procentuale.
"Am decis ca este o prioritate pentru 2008 reducerea cu pana la 6% a contributiei pentru asigurari sociale pe care fiecare angajat trebuie sa le plateasca", a spus atunci Tariceanu, care a apreciat ca este mai important ca banii sa ramana la "cetatenii activi" decat la stat. Vineri, Tariceanu i-a cerut ministrului muncii, Paul Pacuraru, ca, impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor, sa pregateasca reducerea contributiei la asigurarile sociale cu aproximativ sase procente. Contributiile sociale sunt de 45,5% in prezent, cumulat pentru angajat si angajator. Autoritatile au redus nivelul cu doua puncte procentuale la inceputul acestui an din cota platita de companii.
Ministrul a anuntat ca Guvernul a decis in sedinta de ieri sa scada taxa auto de prima inmatriculare prin reducerea cuantumului taxei in functie de gradul de vechime al masinii si extinderea de la 6 la 15 ani a scalei aferente varstei masinii.
Vosganian s-a referit ieri si la cresterea tarifelor la gaze si energie electrica, pe care le vede sub ritmul inflatiei. Preturile la gaze si energie electrica vor scadea in acest an, in termeni reali, cu 2%-3%, respectiv 0,2%-0,3%, a precizat ministrul.
"Unul dintre elementele cele mai critice ale tranzitiei, preturile administrate, incepe sa se elimine", a spus Vosganian la simpozionul organizat de Banca Nationala a Romaniei pentru aniversarea a 140 de ani de la aparitia leului.
Vosganian a afirmat la inceputul lunii martie ca pretul actual al gazelor naturale va fi mentinut pana la sfarsitul anului, iar in eventualitatea in care va exista totusi o crestere a preturilor, avansul va fi de cel mult 2%. Anterior, ministrul indicase ca avansul preturilor gazelor naturale la consumatorul final ar putea ajunge pana la 8% in acest an, dar ar putea fi limitat la 5-6%, aproape de nivelul prognozat al inflatiei de 3-5%.
Pretul energiei electrice pentru populatie a crescut la 1 aprilie in medie cu 3,95%, intrucat productia s-a bazat in ultima parte din 2006 pe gaze, determinand majorarea costurilor, iar estimarile privind majorarea facturii lunare la consumatorii din cea mai numeroasa categorie sunt de 1,2-1,5 lei.

Ce spune ministrul
Taxa auto va scadea pentru a se alinia la cerintele Uniunii Europene
Vor fi reduse contributiile de asigurari sociale (CAS)
Taxa pe valoarea adaugata nu va creste in compensare
Pretul electricitatii si al gazelor va creste sub inflatie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO