Eveniment

Vosganian spune ca va sustine modificarea proiectului de Cod fiscal

13.10.2005, 20:29 19

Proiectul Codului fiscal, care prevede introducerea unui impozit pe activele corporale ale firmelor si modifica modul de impozitare a tranzactiilor cu actiuni cotate la Bursa, ar putea suferi modificari in Parlament, chiar daca va fi aprobat in aceasta forma de guvern.

Presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat Varujan Vosganian spune ca nu este de acord cu unele dintre prevederile din proiectul codului si va propune modificari.

"Nu sunt de acord cu impozitul pentru imobilizarile corporale pentru ca va afecta in primul rand companiile de stat cu pierderi. Daca Codul fiscal va ajunge in Parlament in formula actuala, voi propune modificarea lui", a declarat pentru ZF Varujan Vosganian.

El a mai spus ca va propune clarificarea modului in care se va aplica impozitul de 16% pe castigul din actiunile de la Bursa de Valori. In prezent nu este clar daca impozitul de 16% se va aplica indiferent da data cumpararii actiunilor sau doar pe castigurile de dupa 1 ianuarie 2006.

"Ar fi normal ca impozitul de 16% sa se aplice doar pentru actiunile cumparate de la 1 ianuarie", a spus Vosganian.

Impozitarea cu 16% a castigurilor din actiuni incepand de anul viitor indiferent de data cumpararii i-ar putea determina pe investitorii de la Bursa sa isi marcheze castigurile acumulate in ultimii ani inca de anul acesta cand impozitele sunt de 1%.

O reactie similara a investitorilor a avut loc si in primavara acestui an cand piata a inregistrat o scadere abrupta din cauza neintelegerii privind modul de impozitare.

"Exista doua puncte de dezbatare in privinta impozitarii pe piata de capital. Primul este legat de impozitarea tuturor castigurilor cu 16% sau doar a celor pentru actiunile cumparate dupa 1 ianuarie. Al doilea este cel privind eliminarea facilitatii pe care o aveau cei care investeau pe termen. Cred ca avem nevoie de aceasta facilitate pentru a permite dezvoltarea pietei", a mai spus presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat.



UNPR: Codul fiscal creste povara fiscala

Noile reglementari fiscale propuse de Executiv vor creste povara fiscala, permit dubla impunere si ante-impozitarea profitului, considera reprezentantii Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR). "Noile propuneri pentru Codul fiscal vor duce impozitele la un nivel record pentru ultimii 5 ani si vor face inutila reducerea de la 25% la 16% a impozitului pe profitul companiilor", a spus Petre Milut, presedintele UNPR. In opinia sa, impozitul pe tranzactiile cu locuinte vor tulbura piata imobiliara si vor scadea incasarile la buget, in loc sa aduca venituri suplimentare. UNPR sustine reducerea cotei de TVA pentru constructii pana la 5%, asa cum se practica in statele membre UE si mentinerea impozitului pe dividende si pe castigurile obtinute la Bursa la nivelul actual, de 10%. "Guvernul nu a avut o strategie de rezerva pentru esecul cotei unice de impozitare si acum ne taxeaza excesiv pentru a echilibra bugetul", a mai spus Milut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO