Eveniment

Vosganian vede o inflatie de 6-7% la finele anului

29.07.2008, 19:50 15

Inflatia de la sfarsitul anului va fi in Romania, probabil, undeva la 6 - 7%, dar si tinta din UE s-a modificat fata de anul trecut, de la sub 2% la 4 - 5%, a declarat luni ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
"Cand am stabilit tinta de de 3,8%, UE avea o tinta de sub 2%. Acum UE prognozeaza o inflatie de 4 - 5%, iar in Romania se va plasa probabil la 6 - 7%", a afirmat ieri Vosganian, explicand ca principalul impact nu vine din zona structurala a economiei romanesti, ci din evolutia internationala.
Prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru 2008 este de 6%, iar tinta bancii centrale plaseaza indicele preturilor de consum la 3,8% plus minus un punct procentual.
Referindu-se la investitiile straine directe, oficialul MEF a aratat ca ar putea ajunge in acest an la 10 miliarde de euro, acestea urmand sa acopere deficitul de cont curent in proportie de circa 60%. In ceea ce priveste cresterea economica din acest an, Vosganian a declarat intr-un interviu acordat recent pentru ZF, ca Romania ar putea inregistra la sfarsitul anului o crestere a PIB de 7 - 8%, riscul de supraincalzire fiind asumat. Pe primele cinci luni ale anului deficitul de cont curent s-a ridicat la 6,52 miliarde de euro, in crestere cu 11% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a lui 2007.
Gradul de acoperire a deficitului de cont curent a fost de 63%, in conditiile in care investitiile straine directe s-au ridicat la 4,11 miliarde de euro in primele cinci luni ale anului.
Ministrul recunoaste existenta unor tensiuni in economie legate de inflatie si deficitul de cont curent, dar isi exprima speranta ca in perioada urmatoare ritmul de crestere al acestor indicatori se va tempera.
El explica ca inflatia de azi nu este rezultatul arieratelor, al unei economii neperformante, al utilizarii bugetului pentru anularea sau reesalonarea unor datorii, ci se datoreaza in principal impactului de pe pietele internationale.
In ceea ce priveste evolutia deficitului bugetar, ministrul sustine ca va rezista la presiunile care sunt destul de mari, fiind an electoral, incercand sa pastreze plafonul de 2,3% din PIB. Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru acest an o crestere economica de 6,5%, fata de 6% anul trecut, inflatia medie fiind prognozata la 7,5%.

Dublare pentru deducerile la pensii facultative
Ministerul Economiei si Finantelor are in vedere cresterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) de la 200 de euro la 400 de euro, a declarat ieri ministrul de resort Varujan Vosganian. "Personal, sunt pentru cresterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii facultative, iar, daca aceasta majorare va fi realizata, atunci va fi cel putin de la simplu la dublu pentru efect", a spus ministrul. Potrivit legislatiei, atat angajatorul, cat si angajatul beneficiaza de deductibilitate in limita a 200 de euro anual la calculul impozitului pe profit, respectiv pe venit. Vosganian a precizat ca va fi realizata o evaluare pentru a analiza impactul bugetar al acestei masuri, iar noul prag ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009 sau chiar de la inceputul lunii octombrie sau noiembrie 2008, in functie de cheltuielile inregistrate la bugetul de stat. Valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) a atins 40,14 mil. lei la finele lunii iunie, in crestere cu 16,25% fata de 31 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO