ZF 10 ani de la aderarea la UE: Contribuţia industriei la formarea PIB a ajuns la 23%, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

23 nov 2016 Autor: Adelina Mihai

Contribuţia industriei la formarea Produsului Intern Brut a ajuns la 23,2% anul trecut, înregistrând cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, arată datele Institutului Naţional de Statistică şi ale Comisiei Naţionale de Prognoză. În urmă cu zece ani, ponderea industriei în PIB era de 23,9%.  Structura PIB-ului pe ramuri de activitate s-a schimbat radical faţă de perioada de dinainte de Revoluţie, când contribuţia industriei era de 46% la formarea PIB.

„Scăderea ponderii industriei la formarea PIB a dăunat în mod clar economiei. Dacă noi reuşeam să avem o structură industrială mai puternică, reuşeam să dezvoltăm economia mult mai mult. Să vă dau un exemplu: noi avem o filieră a aluminiului foarte bună în ţară, intră bauxita din import din Africa, este prelucrată în ţară la Tulcea în alumină, alumina este prelucrată la Slatina în aluminiu primar, care ulterior este prelucrat în table, ţevi, corpuri de rachetă sau folii. În spatele acestor procese sunt foarte multe companii mici care prelucrează la rândul lor, produc burlane, vase pentru bucătărie etc. Industria generează locuri de muncă pe orizontală şi pe verticală, pentru că altfel eşti nevoit să imporţi“, a explicat Petru Ianc, fostul şef al Direcţiei Generale de Politică Industrială şi Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.11.2016

 
Cuvinte cheie:
ZF 10 ani de la aderarea la UE
, PIB
, industrie
, agricultursa
, uniunea europeana
, aluminiu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide