Eveniment

ZF lansează mâine a cincea ediţie a Topului celor mai valoroase companii din România

Autor: Sorin Pâslaru

15.11.2010, 23:58 42

A cincea ediţie a anuarului "Top 100 cele mai valoroase companiidin România", realizat de Ziarul Financiar în colaborare cu casa deinvestiţii Capital Partners, arată că businessul românesc este pecale să îşi revină.

Valoarea companiilor este în stagnare în general, după scăderileabrupte din 2009 şi 2008, care au şters jumătate din evaluărileanului 2007. O umbră este aruncată de faptul că valoarea totală afost influenţată de revenirea bursei, unde au crescut faţă de anultrecut mai ales companiile din energie, industrie şi cele profilatepe export.
Astfel, valoarea totală a celor 100 de companii a rămas la circa 56miliarde de euro în 2010, faţă de 55,7 miliarde de euro valoareatotală din 2009.

Evaluarea s-a făcut pe baza datelor financiare din 2009 lacompaniile necotate, având în vedere că bilanţul amănunţit alfirmelor pe anul anterior poate fi obţinut din surse publice(Registrul Comerţului) abia după prima jumătate a anului în curs.La companiile cotate (anul acesta în număr de 12 în top 100)valoarea este dată de capitalizarea bursieră din ultima zi a luniiseptembrie, în cazul acesta 30 septembrie 2010. Au fost selectateprimele 300 de companii (ca entităţi distincte, nu ca grupuri) înfuncţie de cifra de afaceri şi primele 300 în funcţie de profitulnet obţinut în 2009, primele 20 de bănci în funcţie de valoareaactivelor (din cele 40 de pe piaţă), primele companii de asigurărişi de leasing. Pe baza indicatorilor financiari (de exemplu cifrade afaceri, venituri, profit opera­ţional, profit brut, profit net,amortizări, cash-flow, datorii pe termen scurt sau pe termen lung,active imobilizate, active circulante, capitaluri proprii), dar şia altor indicatori operaţionali, a fost făcut clasamentul celor maivaloroase 100 de companii.

Pot exista holdinguri, grupuri de companii, cu capital privat saustrăin, care să nu intre în top pentru că nu sunt toate afacerilepe o singură entitate juridică. Anul acesta sunt opt companiinou-intrate în top, majoritatea companii de producţie. Au ieşit dintop două bănci mai mici, unii retaileri, dar şi companii dinenergie (cărbune) şi producă­tori de bunuri de larg consum. Catendinţă generală, în 2010 a scăzut valoarea băncilor şi a crescutvaloarea companiilor din producţie, în retail au fost mai multscăderi, în energie a fost stagnare sau scăderi, în telecomvaloarea s-a diminuat şi cu 10-20%, iar în producţia de bunuri delarg consum au fost stagnări sau scăderi uşoare.

Per total, dacă nu era creşterea capitalizării bursiere a celor 12companii cotate, valoarea totală a celor 100 de companii ar fi fostîn scădere cu 10-20%.
14 companii sunt de stat sau cu capital majoritar de stat în Top100 cele mai valoroase companii 2010, în valoare de circa 15miliarde de euro. 11 companii sunt cu capital privat românescmajoritar, cu o valoare totală de 2,5 miliarde de euro. În rest, 75din cele 100 de companii sunt companii cu capital privat străin,care au o valoare totală de 38 miliarde de euro.
Topurile celor mai valoroase companii sunt foarte urmărite înstrăinătate, dar majoritatea se fac pe baza capitalizării bursiere,spre diferenţă de acest top, unde doar 10% din companii suntcotate.

Topul va apărea mâine, 17 noiembrie, va fi distribuit gratuitabonaţilor ZF şi contra cost la chioşcuri. Cele mai valoroase 10companii din România vor fi premiate în această seară în cadrulGalei ZF 2010. În cadrul galei vor mai fi acordate cinci premiispeciale pentru companiile şi oamenii care prin acţiunea şiiniţiativele lor din 2010 au arătat că sunt în ofensivă contracrizei economice şi că este posibilă relansarea economică în2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO