Eveniment

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Parade militare în cele mai importante oraşe ale ţării, defilări cu vehicule militare şi scandări pentru unirea cu Basarabia

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Parade militare în cele mai importante oraşe ale ţării, defilări cu vehicule militare şi scandări pentru unirea cu Basarabia (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Autor: Andrei Constantinescu

01.12.2012, 13:33 607

Alba Iulia, scandări pentru unirea cu Basarabia şi anti-Roşia Montană

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au început, sâmbătă dimineaţă, în centrul municipiului, unde Prefectura Alba a organizat un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuile lui Iuliu Maniu şi Ion I.C. Brătianu, după ce un ceremonial similar a fost organizat, vineri, de Primăria Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La evenimentele din faţa statuii lui Mihai Viteazul numărul participanţilor a fost de aproximativ 2.000, între care sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu România, iar alţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, dar şi pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Primii dintre tineri, în special studenţi români şi basarabeni, au scandat lozinci precum "Trăiască, trăiască şi înflorească, Ardealul, Moldova şi Ţara Românească", "Basarabia e România", "România, nu uita, Basarabia e a ta" şi "O dorinţă singură - România liberă" şi au pancarte cu tricolorul României şi mesajul "Basarabia e România".

Cel de-al doilea grup de tineri, printre care şi câţiva localnici din Roşia Montană, au afişat pancarte cu mesajele "Salvaţi Roşia Montană", "Vrem proiecte durabile, nu acceptăm poluare", "Indiferenţa ucide. Spuneţi Nu cianurii. Păstraţi Apusenii curaţi şi bogaţi" şi "Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor".

Ei i-au îndemnat pe ceilalţi participanţi să se opună proiectului de la Roşia Montană. Tinerii, care s-au manifestat zgomotos, au intrat la un moment dat în conflict cu un bărbat care le-a reproşat că protestează tocmai de Ziua Naţională, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Câţiva tineri, participanţi la ceremonii, poartă măşti de gaze pe faţă, iar doi sunt îmbrăcaţi în mire şi mireasă, "mirele" purtând o mască pe faţă şi o panglică albă pe care scrie "Ponta", iar "mireasa" este machiată astfel încât să arate morbid şi poartă o panglică pe care scrie "Cianura".

La Cluj-Napoca singura formaţiune parlamentară care nu a depus coroane de flori a fost UDMR

Manifestările de 1 Decembrie au fost organizate, sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, de către Prefectura Cluj şi au cuprins un Te Deum, oficiat în Catedrala Mitropolitană, o ceremonie de depunere de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu şi o paradă cu tehnică militară, iar prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a rostit un discurs despre semnificaţiile istorice ale Zilei Naţionale.

Astfel, au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor statului, a unor asociaţii şi organizaţii, partide şi alianţe politice, singura formaţiune parlamentară care nu a depus coroane fiind UDMR.

Au defilat prin faţa oficialităţilor locale şi judeţene 300 de militari din Batalionul 811 Infanterie Dej, Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" Bistriţa, Regimentul 55 Rachete Antiaeriene "Andrei Mureşianu", Batalionul 317 Cercetare "Vlădeasa", Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj, Şcoala de Agenţi de Poliţie Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Avram Iancu".

Primăria Cluj-Napoca va organiza, sâmbătă seară, în Piaţa Unirii, un spectacol folcloric, concerte susţinute de trupele Compact şi DJ Project şi o retragere cu torţe, iar programul se va încheia cu un foc de artificii cu o durată de 15 minute, în Piaţa Avram Iancu.

Manifestări întrerupte la Drobeta Turnu Severin - huiduieli la adresa premierului Victor Ponta

Manifestările organizate, sâmbătă, la Drobeta Turnu Severin cu ocazia Zilei Naţionale au fost întrerupte de protestele unei familii din oraş, huduielile fiind îndreptate împotriva premierului Victor Ponta şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

La Drobeta Turnu Severin, manifestările de Ziua Naţională au început în jurul orei 10.00, cu salutul drapelului şi intonarea imnului naţional, urmate de depuneri de coroane de flori la monumentul eroilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La un moment dat, după ce autorităţile locale, cele judeţene şi politicieni au depus coroane de flori la monumentul eroilor, un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie, au huiduit şi au strigat: "Politicieni , ruşine!... La Mulţi ani România libera şi democratică! La puşcărie cu jefuitorii României!"

După câteva minute, cei doi protestatari au fost înlăturaţi de forţele de ordine.

Bărbatul, Ion Olteanu, a spus că huduielile au fost îndreptate împotriva premierului Victor Ponta şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în cele mai importante oraşe ale ţării. Tradiţionalele parade militare şi scandările privind unirea cu Basarabia nu au lipsit nici în acest an de la manifestările celebrării Marii Uniri.

"Eu am fost unul dintre câteva mii de români care au stat în stradă. Au promis, au minţit! Ponta este un trădător. Duicu (n.r. - Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi) a ajuns satrap de Mehedinţi. Mehedinţiul nu este proprietatea lui Duicu. Şi-a numit toţi finii şi acoliţii în funcţiii publice. Au spus că depolitizează. Acuzau PDL-ul că au politizat instituţiile statului. Trebuia să pună profesionişti, nu acoliţi în funcţii publice", a declarat protestatarul.

Întrebat dacă i se pare oportun momentul pentru un astfel de protest, bărbatul a spus că va continua să îşi strige nemulţumirile 365 de zile pe an.

Ion Olteanu a povestit că a fost închis în beciurile comuniste înainte de 1989, apoi a emigrat în Statele Unite. Atât el cât şi soţia sa au dublă cetăţenie, română şi americană, iar în urmă cu câţiva ani s-au întors în România.

Manifestările de 1 Decembrie, la care au participat peste o mie de persoane, s-au încheiat cu o paradă în cadrul căreia au fost prezentate autospecialele de intervenţie ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, ale Poliţiei de Frontieră, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Inspectoratului de Jandarmi şi Poliţiei Locale, însoţite de muzică de fanfară.

La Timişoara peste 4000 de persoane au asistat la parada militară de 1 Decembrie

Peste 4.000 de timişoreni s-au adunat pe Bulevardul Revoluţiei, în faţa Palatului Administrativ, care găzduieşte Consiliul Judeţean şi Prefectura Timiş, pentru a urmări, timp de aproximativ o oră, parada militară dedicată Zilei Naţionale a României.

"Avem peste 500 de militari şi 80 de mijloace tehnice: transportoare amfibii blindate, autocamioane DAC, mijloace de artilerie, mijloace antitanc şi alte autospeciale de la colegii de la celelalte elemente ale sistemului naţional de apărare. Este o zi deosebită pentru noi, sărbătoarea noastră, a tuturor românilor, ne bucurăm că suntem în mijlocul comunităţii timişorene. La fel ca anul trecut, avem un public foarte numeros", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, căpitanul Brigăzii 18 Infanterie "Banat", Adrian Jianu.

La parada militară de la Timişoara au defilat Brigada 18 Infanterie "Banat", Jandarmeria, Poliţia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Român de Informaţii.

De asemenea, trei elicoptere de la Baza Aeriană Giarmata au survolat zona unde a avut loc defilarea.

La eveniment au participat prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, care a citit mesajul premierului Victor Ponta, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Programul de 1 Decembrie de la Timişoara continuă cu un spectacol de muzică populară şi deschiderea Târgului de Crăciun. Seara, la ora 18.30, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor pe un traseu în zona centrală a municipiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO