Finanţe personale

De ce preferă românii să ia împrumuturi „la uşa apartamentului” cu dobânzi cuprinse între 48% şi 134% şi nu merg la bancă. „Sunt cei mai optimişti euro­peni în ceea ce priveşte situaţia finan­cia­ră ac­tua­lă şi viitoare. Plus că economia merge bine"

Autor: Roxana Rosu

14.10.2016, 18:00 1182

Afacerea din România merge foarte bine şi cred că va continua la fel, în condiţiile în care românii sunt printre cei mai optimişti europeni în privinţa situaţiei financiare actuale şi din următorul an, a spus la ZF Live Gerard Ryan, CEO al IPF Provident Londra.

„În prima jumătate a anului avem o creş­te­re de 6% la numărul de clienţi şi  20% plus la credite. Românii sunt cei mai optimişti euro­peni în ceea ce priveşte situaţia finan­cia­ră ac­tua­lă şi viitoare. Plus că economia merge bine.“

Provident a devenit anul acesta cel mai ma­re angajator britanic din România după ce a angajat cei 3.000 de agenţi de pe piaţa lo­ca­lă, care lucrau anterior ca freelanceri. În to­tal, compania are 4.500 de angajaţi în Ro­mâ­nia, fiind prezentă în 80 de oraşe. Spre deo­se­bire de bănci, strategia Provident este de a acor­da credite de valori mici, dar pe pe­rioa­de lungi de timp, dobânzile fiind mult pes­te cele ban­­care în condiţiile în care in­sti­tu­ţia fi­nan­cia­ră nu cere garanţii.

În medie, suma împrumutată de români este de 400 de euro, majoritatea clienţilor eşa­lo­­nând creditul pe 60 de săptămâni. Dobânda minimă este 48% pe an, dar creşte la sume mari sau perioade lungi.

„Acceptăm riscuri şi dăm credite în con­diţii mai dificile, plus că clienţii noştri iau su­me mai mici decât le-ar da băncile, dar pe pe­rioade mai lungi de timp. Minimul ar fi 3 luni, dar majoritatea clienţilor noştri iau credite pen­tru 50-60 de săptămâni. Toate acestea în­seam­nă costuri pentru noi, care se văd în dobânzi.“

Pe de altă parte, Provident nu aplică pe­na­lităţi în cazul în care apar întârzieri la plată, optând pentru reeşalonarea datoriei. Există însă şi situaţii în care firma apelează la instanţă pentru a-şi recupera banii.

De exemplu, pentru un împrumut de 3.000 de lei pe 70 de săptămâni, cu o rată a dobân­zii fi­xă de 65,40% pe an, DAE de 134,24%, va­loa­rea totală plătibilă este de 5.984,86 lei (inclu­de suma împrumutată, do­bânda, comi­sion de analiză a dosarului, co­mi­sion de admi­nis­trare, precum şi comi­sio­nul unic aferent ser­viciului opţional dacă este cazul), rata pe săp­tă­mână fiind de 85,50 lei.

Comisionul unic aferent ser­viciului op­ţio­nal de gestionare la domiciliu a acestui tip de credit este de 910 lei, care va fi inclus, conform opţiunii exprimate de soli­citant, în valoare totală plătibilă şi va fi dis­tri­buit în mod egal în ratele aferente împrumutului.

Baza mare de clienţi a companiei apar­ţi­ne categoriei de vârstă 30-40 de ani, persoane care vor să împrumute pentru un eveniment  im­portant, de exemplu plecarea copiilor  la şcoa­lă sau pentru Crăciun. „Majoritatea agen­ţilor noştri sunt femei, iar majoritatea cli­enţilor sunt tot femei. De obicei, femeia are grijă de bugetul familiei.“

În ceea ce priveşte situaţia internaţională, şeful Provident este de părere că dobânzile de re­­ferinţă se află la cel mai mic nivel pe care în vom vedea pe perioada vieţii noastre. „Sunt ex­trem de mici şi la un moment dat ar trebui să creas­că. Sper că nivelul actual va stimula in­ves­ti­ţiile şi consumul, va duce la creşterea eco­no­mi­ilor, iar în final băncile vor mai ridica dobânzile“.

La fel ca pentru mulţi alţi britanici, Bre­xi­tul a fost un şoc pentru Gerard Ryan, el apre­ciind că evoluţia situaţiei din Marea Britanie de­pinde mult de cum se vor derula nego­cierile de ieşire din UE.

„Eu sunt irlandez şi am votat pentru ră­mâ­nerea în UE. Aproape toate străzile din Irlan­da au fost refăcute cu bani europeni şi cred că toate ţările au beneficiat de acest statul. Dar sunt diferenţe mari în privinţa acce­sului la locuri de muncă şi sisteme sociale şi de aceea există o migraţie spre anumite ţări. De aici a apărut Brexit“.

În plus, el spune că toate instituţiilor fi­nan­ciare din Canary Wharf îşi reevaluază acum poziţia şi au nevoie de o strategie pen­tru momentul când UK nu va mai fi în UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO