Fondul Proprietatea

Cea mai pesimistă evaluare a Fondului Proprietatea: BCR vede preţul unitar la 0,51 lei

Cea mai pesimistă evaluare a Fondului Proprietatea: BCR vede preţul unitar la 0,51 lei

Cea mai pesimistă evaluare a Fondului Proprietatea: BCR vede preţul unitar la 0,51 lei

Autor: Adrian Cojocar

11.01.2012, 00:06 1984

Analiştii BCR şi-au ajustat puternic în jos estimările privind preţul "corect" al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), estimând în prezent un preţ de 0,51 lei/ac­ţiune, după ce în primăvara anului trecut recoman­dau ti­tlurile fondului la cum­părare cu un preţ de 0,72 lei/uni­tate.

Acţiunile Fon­dului Pro­prie­tatea au scăzut cu 32,8% pe bursă de la listarea care a avut loc în ianuarie 2011 şi se tranzacţio­nea­ză în prezent la un preţ de 0,4299 lei/unitate. Preţul esti­mat de analiştii BCR este cu 18,6% mai ri­dicat decât cel de pe parcursul şedinţei de ieri.

"Noi am aplicat atunci un discount de 30% la activele fondului faţă de 48% cât estimăm acum pentru că este mult mai mul­tă neîncredere şi volatilitate pe pieţe. Sunt foarte multe fonduri de private equity lis­tate pe pieţe ma­tu­re care se tran­zac­ţio­nează în pre­zent la discounturi de 40-50% faţă de active. Şi asta în condiţiile în care restul de active ale fondurilor comparabile sunt formate din cash şi echivalent al acestuia, nu din acţiuni aşa cum are Fondul Proprietatea", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR.

El mai spune că profitabilitatea foarte scăzută a unor companii din cadrul FP, precum Hidro­elec­trica şi Nuclearelectri­ca, trage mult în jos valoarea fondului, fapt pentru care aces­te companii au fost evaluate la 60-70% din valoarea contabilă.

"Reputaţia şi expertiza lui Templeton nu au legătură cu ajustarea preţului ţintă al Fondului Proprietatea. Templeton a ad­mi­nis­trat profesionist fondul şi l-a prezentat în cadrul road-showurilor, lucru la care se pricep foarte bine. To­tuşi orice face Tem­ple­ton este se­cundar. Im­pli­ca­ţiile ma­jore pen­tru re­du­cerea dis­coun­tului la fond sunt în pri­mul rând ca Hi­droelectrica să vân­dă can­tităţi mai mari de energie la un preţ mai apropiat de cel de pe OPCOM şi să reducă contractele pre­ferenţiale, respec­tiv să se listeze Hidro­elec­trica şi Nuclear­elec­trica pe bursă. Nu cred că Hidro­elec­trica este pregătită să se lis­te­ze anul acesta, poate la anul", a precizat Căruntu.

Analiştii BCR spun că Fondul Pro­prie­tatea este efectiv ţinut în captivitate de par­ticipaţiile minoritare din portofoliul propriu care sunt nelistate pe bursă şi care sunt controlate de stat, fapt care justifică şi un discount superior faţă de fondurile similare.

Totodată, analiştii băncii consideră că în contrast cu un fond de private equity, Tem­pleton, administratorul FP, nu poate să influenţeze deciziile administraţiei guvernamentale ale companiilor cheie, care pot să fie discreţionare, netranspa­ren­te şi în afara practicilor comerciale, pre­cum donaţia în valoare de 400 mil. lei pe care statul voia să o facă din banii Romgaz.

"Piaţa cere discounturi mai mari acum. De exemplu oferta Petrom a eşuat deşi oferea rezerve de petrol şi gaze la un preţ cu 20% mai mic decât în cazul OMV, care a strâns bani de pe bursă cu o lună înainte de oferta Petrom. Discountul mai mare în cazul Fondului Proprietatea este cauzat şi de lichiditatea şi vizibilitatea reduse ale bursei de la Bucureşti. Preţul este tras în jos şi pentru că BVB este mică. O listare duală ar face rău brokerilor locali dar ar susţine preţul acţiunilor Fondului Proprietatea", consideră Mihai Căruntu.

Analiştii BCR au estimat activul unitar al FP la nivelul de 0,98 lei, compa­ra­tiv cu 1,074 lei cât era evaluat în ultima ra­por­tare a fondului de la finele lunii noiembrie.

Diferenţa provine din faptul că partici­paţiile minoritare nelistate deţinute de Fon­dul Proprietatea în companiile energe­tice, precum Hidroelectrica, Nuclear­elec­trica, CE Turceni, CE Rovinari şi CE Cra­iova au fost evaluate de analiştii băncii cu un discount de 30-40% faţă de valoarea contabilă a participaţiilor, în timp ce fon­dul îşi evaluează aceste participaţii la valoarea din contabilitate.

"Am penalizat profitabilitatea foarte redusă a acestor companii energetice care au rate de profitabilitate mai mici decât companiile similare din acelaşi domeniu", spune Căruntu.

Din totalul activelor Fondului Proprie­ta­tea, puţin peste 40% sunt deţineri pe bur­să, 0,3% din fond este reprezentat de li­chi­dităţi, iar restul din participaţii minoritare nelistate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO