Fonduri UE

Funcţionarii care lucrează cu fonduri europene, plătiţi suplimentar

03.03.2011, 23:45 864

Guvernul a decis, de asemenea, că angajaţii care lucrează laproiecte europene finanţate din fonduri externe nerambursabile (nudoar funcţionarii specializaţi, ci toţi care într-un fel sau altulsunt implicaţi) pot fi plătiţi suplimentar printr-un contract deprestări servicii pentru munca efectuată în afara programului delucru.

Executivul susţine că, prin această măsură, încearcă să păstrezespecialiştii în sistem, dar şi să dinamizeze atragerea de fonduri.Ordonanţa de urgenţă care reglementează acest lucru nu prevede câţiangajaţi vor beneficia de aceste măsuri. MinisterulTransporturilor, unul dintre iniţiatorii ordonanţei, alături deMinisterul Mediului, Ministerul Dezvoltării şi MinisterulJustiţiei, susţine că nu se poate avansa o cifră pentru că totuldepinde de numărul proiectelor. Transporturile vor avea, de pildă,câte o echipă care lucrează pe fiecare tronson de autostradă, dedrum etc. şi totul depinde de câte astfel de lucrări vor fi.Ministerul Educaţiei crede însă că de ordonanţă vor beneficia circa8.000-10.000 de profesori care vor fi implicaţi în predarea unorcursuri finanţate din banii UE. Potrivit legislaţiei adoptate anultrecut, pentru diminuarea cheltuielilor, orele suplimentare alebugetarilor nu sunt plătite, ci se acordă alte ore sau zile libere.Ordonanţa face posibil ca astfel de ore să fie şi remunerate.

Prin lege, funcţionarii care se ocupă strict de proiecteeuropene beneficiază de o suplimentare a veniturilor, dar limitată- este vorba despre de o majorare maximă a salariului de bază cupână la 25 de clase de salarizare. Prin posibilitatea cafuncţionarii să lucreze cu contract de management în orele libere,practic această limitare la plată este eliminată.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, spune însă căun funcţionar specializat pe fonduri europene trebuie să opteze:fie primeşte majorarea de salariu şi nu poate încheia un contractde management, fie renunţă la majorare şi poate încheia acelcontract.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO