Fonduri UE

Ministrul fondurilor europene: Rata absorbţiei a ajuns la 26%, adică 7,9 mld. euro dintr-un total de 31 mld. euro

Ministrul fondurilor europene: Rata absorbţiei a ajuns...

Autor: Iulian Anghel

09.01.2019, 00:05 370

Ministrul fondurilor UE Rovana Plumb susţine, într-un document pre­zentat ieri, că rata absorbţiei fon­durilor UE a ajuns la 7,9 mld. euro, adică 26% din totalul de 31 mld. euro (fonduri structurale şi pentru dez­voltare regională). Însă datele prezentate de ministru nu sunt încărcate pe site-ul ministerului pe care ea îl conduce şi care indică o absorbţie de 6,4 miliarde de euro (20%) la începutul lui de­cembrie 2018.

În plus ministrul so­coteşte, ca „rată de absorbţie“, pre­finan­ţările, finanţările intermediare şi rambursările efective, ceea ce introduce o con­fuzie, pentru că drept absorbţie efectivă trebuie consi­derate plăţile de­finitive. Potrivit documen­tului citat, prefinanţările sunt de un miliard de euro, plăţile intermediare sunt de 6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că sumele decontate efectiv şi definitiv sunt de doar un miliard de euro – adică doar 12% din suma atrasă în total şi de 3,1% din alocarea totală.

Ministrul susţine că România are o rată ridicată de absorbţie, în condiţiile în care media UE este de 27%. Din ulti­mele date publicate pe site-ul Mi­nisterului Fondurilor rezultă că la înce­putul lui decembrie, absorbţia în felul în care o vede ministrul era de 6,4 mld. euro, ceea ce înseamnă că Ro­mânia ar fi luat în decembrie 1,5 miliarde de euro de la UE ca să se ajungă la 7,9 mld. euro. Datele Ministerului Finanţelor arată că până la 1 decembrie 2018, România a luat de la UE 6,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în decem­brie au intrat în România 1,7 miliarde de euro, ca să se ajungă la suma anun­ţată.

În 2018, din cele 8 miliarde de euro absorbţie anunţate de ministru, un miliard de euro sunt prefinanţări, 6 mi­liarde de euro sunt plăţile interme­diare şi doar un miliard de euro sunt decontări efective a fondurilor UE.

Ministrul susţine că 26% „absorbţie“ este un grad ridicat, în condiţiile în care media Uniunii Euro­pene este de 27%.

„Aproape 8 milioane de euro re­prezintă investiţii de care au beneficiat şi beneficiază în continuare milioane de români, autorităţile locale şi tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri“, a susţinut Plumb, citată de Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO