Franta

Invazie franceza pe piata energiei

14.07.2005, 16:44 21

Plutonul companiilor franceze din Romania capata tot mai multa consistenta, mai ales dupa lovitura data de Gaz de France prin achizitia celei mai mari distributii de gaze, Distrigaz Sud.

In sectorul energetic, numarul companiilor franceze creste simtitor. Dupa Schneider Electric, Alstom, Areva, a venit randul altor nume grele precum Gaz de France, mult asteptata fiind si venirea lui Electricite de France, gigantul european al utilitatilor.

Francezii s-au dovedit foarte motivati in obiectivul lor de a castiga licitatia la Distrigaz Sud, in fata unei competitii acerbe chiar in fata rusilor de la Gazprom.

De ce in sud, si nu in nordul Romaniei? Statistic, cea mai mare parte a investitiilor franceze sunt concentrate in sud, indiferent de sectorul economic in care activeaza: Renault (industria auto), Saint Gobain (materiale de constructii), Carrefour sau Bricostore (retail).

Astfel, Gaz de France a ales in mod natural bazinul de clienti bine reprezentat de companii franceze, dar si pe cel al Capitalei. Gaz de France a cumparat in final pachetul de 51% al companiei in cadrul unei tranzactii cu o valoare de 311 milioane euro.

Distrigaz Sud este, conform ultimelor date disponibile, cea mai mare companie din sectorul intern al gazelor. Compania a raportat pentru 2003 un profit net de 1,6 milioane euro la o cifra de afaceri de 491,2 milioane euro, conform bilantului depus la Finante.

Distrigaz Sud are in portofoliu circa un milion de clienti, concentrati mai ales in zona Capitalei. Compania administreaza o retea de distributie cu o lungime de 13.800 kilometri, iar vanzarile sale de gaz acopera aproximativ un sfert din consumul intern al Romaniei.

Intrarea Gaz de France in Romania da alte perspective ofensivei pe piata energiei, unde foarte curand la orizont ar putea aparea adevaratul gigant al Europei - Electricite de France.

Electricite de France este acum sub conducerea lui Jean Pierre Gadonneix, care s-a implicat anul trecut ca presedinte al Gaz de France in cursa de la Distrigaz Sud.

Gaz de France a semnat contractul de privatizare al Distrigaz Sud in luna octombrie a anului trecut, deschizand drumul catre alte achizitii pe pietele de gaz si energie.

Gaz de France are acum in "bataia pustii" distributia de energie electrica Electrica Muntenia Sud, considerata de multi analisti "perla coroanei Electrica".

Pana la venirea Gaz de France, au fost prezente si alte companii energetice importante, la nivelul insa al furnizarii de echipamente si de servicii. Alstom, unul dintre cei mai mari furnizori globali de inginerie si echipamente, activeaza in Romania de mai multa vreme prin intermediul mai multor companii cu profil productiv, dintre care se distinge Alstom Power Romania.

Compania franceza este unul dintre cei mai mari jucatori la nivel global, dar si local, pe segmentul serviciilor si echipamentelor energetice.

Piata de profil din Romania este estimata in jurul valorii de 500 mil. euro pe an, iar printre marii jucatori se disting trei companii franceze - Alstom, Areva si Schneider Electric. Alstom a obtinut anul trecut o cifra de afaceri pe piata romaneasca de 80 mil. euro, pentru acest an fiind estimata o valoare de aproximativ 60 -70 mil. euro.

Alstom este un important furnizor si pentru industria de material rulant, avand in derulare un contract cu Metrorex pentru asigurarea mentenantei pe o perioada de 15 ani, contract semnat in 2003.

Pe plan global, compania a avut probleme mari, incercand sa se salveze de la faliment, beneficiind de suportul statului francez. Pentru a obtine cat mai repede fonduri in vederea reducerii datoriilor, compania a trecut la vanzarea unor divizii sau linii de business. Astfel, grupul Areva a semnat in septembrie 2003 un acord cu grupul francez Alstom pentru achizitia diviziei T & D, valoarea acestuia fiind stabilita la 950 mil. euro. Practic, din acel moment Areva are o prezenta puternica in Romania, unde a preluat portofoliul T & D al lui Alstom.

Compania Areva T&D, subsidiara locala a grupului energetic francez Areva, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 24 mil. euro, valoare similara cu cea inregistrata anul trecut.

Compania are in portofoliul sau clienti precum Transelectrica, Electrica, Termoelectrica sau Hidroelectrica, iar din acest an a anuntat infiintarea unui departament dedicat "proiectelor la cheie" si care ar avea ca tinta clienti industriali de pe piata romaneasca.

Piata clientilor potentiali in domeniul echipamentelor pentru transport si distributie de electricitate este estimata de catre oficialii companiei franceze la aproximativ 40 - 50 mil. euro pe an.

Un alt jucator important este Schneider Electric Romania, filiala locala a grupului francez specializat in echipamente pentru distributie electrica si automatizari industriale. Compania si-a propus pentru acest an sa-si mentina ritmul anual de crestere al cifrei de afaceri la 25%, aproape dublu fata de cel al pietei de profil. Schneider Electric Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri pe 2005 in jurul valorii de 44 milioane euro, pe fondul unui portofoliu variat de produse care se completeaza cu lansarea de game noi pentru a mari baza de clienti.

Filiala Schneider Electric din Romania are una dintre cele mai mari rate de crestere a cifrei de afaceri din Europa Centrala si de Est, sustinuta de cresterea impresionanta a economiei romanesti din ultimii ani si a investitiilor directe, sustin oficialii companiei.

Schneider Electric activeaza in Romania sub acest nume din 1993, dupa regruparea sub aceeasi umbrela a reprezentantelor Telemecanique si Merlin Gerin. Compania a trecut ulterior la o extindere a operatiunilor sale in Romania pentru a acoperi mai bine piata interna prin deschiderea de agentii teritoriale la Constanta, Iasi, Cluj, Brasov, Timisoara sau Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels