Germania

DaimlerChrysler a fost convinsa sa intre pe piata din 2007

03.10.2006, 14:53 12

Una dintre cele mai importante miscari de pe piata auto din Romania este decizia concernului germano-american DaimlerChrysler de a intra din 2007 in afacerea de vanzare a masinilor Mercedes pe piata romaneasca printr-un joint-venture cu Autorom, firma controlata de omul de afaceri Ion Tiriac, care este importatorul exclusiv al marcilor grupului german.
Asocierea lui Tiriac cu grupul din domeniul auto este a patra miscare de acest tip pe care omul de afaceri o deruleaza dupa cele cu grupul de comert Metro, compania de asigurari Allianz si grupul financiar HVB.
DaimlerChrysler a infiintat impreuna cu omul de afaceri Ion Tiriac compania DaimlerChrysler Automotive Romania, care va prelua de la inceputul anului viitor activitatile de import, marketing si vanzari pentru marcile cu care gigantul este prezent pe piata locala - Mercedes-Benz, Smart, Chrysler, Jeep, Dodge si Fuso. DaimlerChrysler va detine 51% din actiunile noii entitati, iar Tiriac restul de 49%.
Activitatea de import pentru cele 6 marci era derulata anterior de firma Auto Rom, detinuta de Ion Tiriac. Potrivit reprezentantilor grupului Tiriac, cei aproximativ 130 de angajati ai Auto Rom vor primi oferte de angajare din partea noii entitati. Pe langa marcile detinute de DaimlerChrysler, firmele detinute de omul de afaceri Ion Tiriac importa si distribuie si alte marci precum Ford, Mazda, Jaguar, Land Rover, Hyundai, Mitsubishi.
Divizia auto a grupului Tiriac a realizat in primele sase luni ale anului vanzari de peste 12.200 de unitati, in crestere cu 65% fata de anul precedent.
TiriacAuto coordoneaza in prezent activitatea a sase importatori de autovehicule - Auto Rom, Romcar, Mazrom Motors, M Car Trading, Premium Auto si Hyundai Auto Romania, care comercializeaza peste 80 de modele ale marcilor Mercedes, Smart, Chrysler, Jeep, Mitsubishi, Ford, Mazda, Jaguar, Land Rover si Hyundai. In plus, divizia auto include mai multi dealeri auto aflati in Bucuresti si principalele orase din tara. Oficialii TiriacAuto estimau pentru anul trecut afaceri de 470 de milioane de euro, in conditiile in care vanzarile crescusera cu 50%, pana la aproape 17.700 de unitati.
Pentru comparatie, vanzarile totale de masini noi de pe piata romaneasca au crescut anul trecut cu aproape 42%, in timp ce vanzarile de autovehicule de import (segmentul pe care activa TiriacAuto) au crescut cu peste 67%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO