Germania

Producatorii de componente auto aduc dezvoltarea de la vest la est

Producatorii de componente auto aduc dezvoltarea de la vest la est

Investitorii din industria componentelor auto au ales locatii mai ales din vestul tarii

03.10.2007, 20:09 21

De altfel, potrivit estimarilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine, germanii sunt in continuare printre primii investitori din domeniu, adjudecand cea mai mare parte a investitiilor totale de un miliard de euro aflate in derulare in 2007 si monitorizate de ARIS.
Afacerile primilor 10 producatori germani de componente auto din Romania au trecut in 2006 pragul de 1 miliard de euro si vor depasi cu siguranta in acest an suma de 1,2 miliarde de euro, chiar si daca vor creste doar cu jumatate din ritmul de 38,5% inregistrat anul trecut.
Acestia nu sunt insa numai primii investitori, ci detin si prima pozitie in topul angajatorilor, cu mai mult de 35.000 de oameni care lucreaza in fabricile din Romania. Companiile germane producatoare de componente auto reprezinta in acelasi timp si o parte importanta a exporturilor din domeniu, care au ajuns in 2006 la 1788 de milioane de euro.
Concomitent cu dezvoltarea pietei si a afacerilor de pe plan intern, costurile de munca si de productie mult mai scazute au determinat producatorii de componente auto sa transfere in Romania productia din unele fabrici din vestul Europei. Astfel, relocarea productiei a devenit o practica comuna a companiilor din industria automotive, care odata cu infiintarea unor unitati de productie in tarile cu economii emergente transfera spre acestea realizarea unor produse cu o valoare adaugata mai mica.
Un exemplu este compania BOS Automotive, care va transfera productia unor componente care momentan sunt fabricate in Marea Britanie. Compania a derulat in 2006 in Romania afaceri de aproape 49 de milioane de euro si estimeaza pentru anul in curs o crestere de 20%.
Dupa valoarea afacerilor derulate pe teritoriul tarii, pe primul loc se situeaza insa producatorul german de anvelope Continental, care prin cele 5 unitati de productie din Romania a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri ce depaseste 300 de milioane de euro. La capitolul investitii, Continental a derulat pana in anul 2006 programe in valoare de aproximativ 250 de milioane de euro, din care cea mai mare parte, aproximativ 170 de milioane de euro, a fost directionata catre fabrica de anvelope de la Timisoara. Productia de anvelope Continental s-a majorat in perioada 2001 - 2006 de la 1,2 la 11,5 milioane de unitati, pentru anul in curs fiind estimata o productie de 13 milioane de unitati.
Productia zilnica, potrivit reprezentantilor companiei, este de 37.000 de anvelope, in timp ce livrarile in zilele lucratoare ating 42.000 de unitati. Continental a estimat ca pana in 2010, in urma finalizarii investitiilor in curs, capacitatea de productie ar putea fi crescuta pana la 16 milioane de anvelope.
Dupa numarul de locuri de munca nou-create in fabricile construite in Romania, pe primul loc se situeaza compania Lisa Draxlmaier, cu 18.500 de angajati in cinci facilitati de productie localizate cu preponderenta in Ardeal. Prima fabrica Draxlmaier a fost deschisa la Pitesti, in anul 1993, dupa care au urmat fabricile din Satu Mare, Codlea, Timisoara si Hunedoara.
Pentru toate cele cinci fabrici din Romania, reprezentantii Draxlmaier au anuntat in acest an investitii totale de 30 de milioane de euro.
In total, potrivit datelor companiei, Draxlmaier a cheltuit pana in prezent pentru constructia si modernizarea fabricilor sale aproximativ 220 de milioane de euro. O alta investitie germana cu impact semnificativ asupra industriei romanesti de profil este cea realizata de compania Leoni Wiring Sistems.
In Romania, producatorul de clablaje Leoni Wiring Sistems si-a inceput activitatea in anul 1999, odata cu dezvoltarea fabricii de la Arad, cu o investitie initiala in teren si cladiri care a depasit 18 milioane de euro si care a fost finalizata in 2003.
Doi ani mai tarziu, Leoni a demarat productia in a doua facilitate, localizata in Bistrita.
Impreuna, in 2006, cele doua fabrici au adus producatorului o cifra de afaceri de 157,7 milioane de euro, avand peste de 5.000 de angajati.
Grupul german Bosch este prezent in Romania prin societatea regionala Robert Bosch, infiintata in 1994, si din 1999 prin compania BSH Electrocasnice, care importa electrocasnice marca Bosh si Siemens. Compania deruleaza pe piata interna activitati in domeniul automotive, fiind unul dintre principalii furnizori ai Automobile Dacia, in domeniul termotehnic si cel al electronicelor si electrocasnicelor.
Bosch a anuntat ca va derula pana in 2010 un program de investitii de 35 de milioane de euro, principala etapa, constructia fabricii de la Blaj, fiind deja finalizata.

Cele mai mari afaceri in Romania:

Continental Automotive a inregistrat in Romania o cifra de afaceri de 316,8 mil. euro anul trecut. Grupul a anuntat ca va ajunge la 5.000 de angajati pe piata locala la orizontul anului 2010, fata de 3.500 in prezent. Dintre acestia, 300 vor lucra in centrul de cercetare Continental de la Sibiu.
Leoni Wiring Systems a realizat o cifra de afaceri de 157,7 mil. euro anul trecut in Romania, avand aproximativ 5.300 de angajati in locatiile sale. Principalii clienti ai companiei Leoni Wiring Systems din Bistrita sunt DaimlerChrysler si BMW.
Draxlmaier deruleaza afaceri de aproximativ 150 mil. euro in Romania. Investitiile companiei in cele 5 unitati de productie de pe piata locala au ajuns la peste 180 mil. euro, iar cei 18.500 de angajati romani reprezinta mai mult de jumatate din numarul angajatilor Draxlmaier la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO