Grecia

Cum a ajuns grupul OTE să câştige peste un miliard de euro din telecomunicaţii

Yorgos Ioanni­dis, CEO al Romtelecom

Cum a ajuns grupul OTE să câştige peste un miliard de euro din telecomunicaţii

Autor: Adrian Seceleanu

24.03.2011, 23:50 185

Afacerile grupului elen de comunicaţii OTE au rămas în 2010 înRomânia peste nivelul de un mi­­liard de euro, pe fon­dul creşteriiînre­gis­trate de Cosmote pe telefonie mobilă, dar şi aleforturilor semnificative făcute Romtelecom, "divizia" de telefoniefixă, de a-şi menţine cota pe telefonie fixă în pa­ra­lel cucreş­terea, în special prin achiziţii, a numărului de abonaţipentru internet şi televiziune.

Afacerile cumulate ale companiilor de­ţinute de grupul elenOTE au depăşit semni­ficativ un miliard de euro, în condiţiile încare numai Romtelecom şi Cosmote - com­paniile-fanion ale grupuluiau avut îm­preună un rulaj de 1,185 mld. euro. Adăugând şiafacerile retailerului tele­com Germanos - pentru care vor existadate financiare la jumătatea anului, valoarea businessului ar puteaajunge aproape de 1,3 mld. euro.

Romtelecom, companie care are de înfruntat o competiţiedramatică pe piaţa de tele­fonie fixă, internet şi televiziune cureţele mici de cartier, dar şi cu jucători precum RCS&RDS, acu­les în 2010 roa­dele ini­ţiativei de a intra şi pe piaţa decablu printr-o companie dedicată, NextGen. "Am rămas lideri pepiaţa de servicii de date şi in­ternet de bandă largă peseg­men­tul bu­siness, după lansarea mai multor cam­panii înaceastă zonă", a declarat Yorgos Ioanni­dis, directorul general alRom­telecom.

Pe de altă parte, Cosmote România a fost anul trecut unul dintrepuţinii ope­ra­tori de telecom care au avut venituri în creş­terepe o piaţă aflată în scădere. Ve­ni­tu­rile Cos­mote România aucrescut anul tre­cut cu 7,2%, comparativ cu 2009, la 468 mil.euro.

Stefanos Theocharopoulos, direc­to­rul executiv al CosmoteRomânia, al cărui rol a crescut pe măsură ce a preluat şicoordonarea retailerului Ger­manos şi a Zapp, estimează căplanurile de creş­tere vor fi sprijinite şi de o re­ve­nire aeconomiei. "Opi­nia mea este că am văzut ceea ce era mai rău.Probabil că vom vedea semne de ieşire din rece­siune în a douaparte a anului, iar în aceste condiţii piaţa de tele­fo­nie mobilăva urma cursul economiei", spune Theocharopoulos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO