Grecia

Cum a ajuns grupul OTE să câştige peste un miliard de euro din telecomunicaţii

Yorgos Ioanni­dis, CEO al Romtelecom

Cum a ajuns grupul OTE să câştige peste un miliard de euro din telecomunicaţii

Autor: Adrian Seceleanu

24.03.2011, 23:50 185

Afacerile grupului elen de comunicaţii OTE au rămas în 2010 înRomânia peste nivelul de un mi­­liard de euro, pe fon­dul creşteriiînre­gis­trate de Cosmote pe telefonie mobilă, dar şi aleforturilor semnificative făcute Romtelecom, "divizia" de telefoniefixă, de a-şi menţine cota pe telefonie fixă în pa­ra­lel cucreş­terea, în special prin achiziţii, a numărului de abonaţipentru internet şi televiziune.

Afacerile cumulate ale companiilor de­ţinute de grupul elenOTE au depăşit semni­ficativ un miliard de euro, în condiţiile încare numai Romtelecom şi Cosmote - com­paniile-fanion ale grupuluiau avut îm­preună un rulaj de 1,185 mld. euro. Adăugând şiafacerile retailerului tele­com Germanos - pentru care vor existadate financiare la jumătatea anului, valoarea businessului ar puteaajunge aproape de 1,3 mld. euro.

Romtelecom, companie care are de înfruntat o competiţiedramatică pe piaţa de tele­fonie fixă, internet şi televiziune cureţele mici de cartier, dar şi cu jucători precum RCS&RDS, acu­les în 2010 roa­dele ini­ţiativei de a intra şi pe piaţa decablu printr-o companie dedicată, NextGen. "Am rămas lideri pepiaţa de servicii de date şi in­ternet de bandă largă peseg­men­tul bu­siness, după lansarea mai multor cam­panii înaceastă zonă", a declarat Yorgos Ioanni­dis, directorul general alRom­telecom.

Pe de altă parte, Cosmote România a fost anul trecut unul dintrepuţinii ope­ra­tori de telecom care au avut venituri în creş­terepe o piaţă aflată în scădere. Ve­ni­tu­rile Cos­mote România aucrescut anul tre­cut cu 7,2%, comparativ cu 2009, la 468 mil.euro.

Stefanos Theocharopoulos, direc­to­rul executiv al CosmoteRomânia, al cărui rol a crescut pe măsură ce a preluat şicoordonarea retailerului Ger­manos şi a Zapp, estimează căplanurile de creş­tere vor fi sprijinite şi de o re­ve­nire aeconomiei. "Opi­nia mea este că am văzut ceea ce era mai rău.Probabil că vom vedea semne de ieşire din rece­siune în a douaparte a anului, iar în aceste condiţii piaţa de tele­fo­nie mobilăva urma cursul economiei", spune Theocharopoulos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels