Grecia

Mai sunt dispusi sa creasca pe creditare?

Mai sunt dispusi sa creasca pe creditare?
24.03.2009, 13:05 21

Bancile elene, care au fost in anii trecuti unii dintre cei mai agresivi jucatori pe creditare in sistemul local, au intrat in 2009 cu o strategie mult mai rezervata, in conditiile in care ajunsesera sa aiba in bilanturi dezechilibre puternice intre creditele acordate si depozitele atrase.
Sefii de la Bucuresti ai bancilor elene spun ca beneficiaza in continuare de sustinerea financiara a grupurilor. Cu toate acestea, in contextul actual al accesului mult mai dificil la resurse si la un cost mai mare, bancile elene sunt mult mai selective in acordarea de credite, mai ales ca incetinirea generala a activitatii economice aduce riscuri importante in sectoare considerate in trecut aproape invulnerabile.
Conducatorii Bancpost, Alpha Bank, Piraeus sau Bancii Romanesti (filiala locala a National Bank of Greece) spun la unison ca angajamentul actionarilor pe piata locala ramane neschimbat. De altfel, pentru toate aceste grupuri, subsidiarele din Romania sunt printre cele mai mari filiale externe.
Andreas Maragkoudakis, seful Bancii Romanesti, cu credite in portofoliu de aproape 2 miliarde de euro, spune ca se asteapta la o crestere cu cel mult 10% a afacerilor anul acesta, in conditiile in care va fi mult mai selectiv in alegerea clientilor. In anii trecuti bancile elene au inregistrat cresteri anuale de pana la 100% a portofoliilor.
De altfel, toate aceste banci erau in mijlocul unor planuri de extinderi agresive ale retelelor teritoriale, insa acum fie le-au pus in asteptare, fie au redus dramatic ritmul, pentru a face economii de costuri. Potentialul de crestere al pietelor est-europene a fost cel care a atras bancile straine, insa dupa ce zona a fost puternic afectata de criza investitorii par tot mai putin dispusi sa pompeze bani, ceea ce afecteaza pozitia regiunii.
Nici bancile elene nu fac nota discordanta. Acestea s-au confruntat cu o reducere puternica a volumului de lichiditati la care au acces, fapt ce a pus subsidiarele in pozitia de a se baza in mare parte pe fondurile atrase local.
Guvernul de la Atena a pus la dispozitia bancilor un fond a carui valoare este de 28 mld. euro, precum si un program de garantii care sa faciliteze accesul la lichiditati.
Aceste ajutoare vin insa insotite de conditia ca banii sa se concentreze pe a ajuta economia elena limitandu-se transferul de fonduri catre subsidiarele din statele sud-est-europene. De acest ajutor au beneficiat si banci cu prezenta pe piata din Romania, printre care Piraeus, care a primit 370 mil. euro de la stat in schimbul unor actiuni preferentiale pe care le-a vandut statului elen, Alpha Bank si EFG Eurobank, fiecare cu ajutoare in valoare de 950 mil. euro.
Guvernatorul Bancii Greciei se arata ingrijorat de repercusiunile pe care criza din Europa de Est ar putea sa le aiba asupra bancilor elene. Principalele piete pe care isi desfasoara activitatea acestea sunt Romania, Bulgaria si Serbia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO