Iaşi te inspiră

Iaşi te inspiră! Un proiect ZF/BT. Atelier Poteca, un centru în care se desfăşoară cursuri de pictură şi ceramică, vrea să treacă graniţele Iaşiului şi să francizeze conceptul

24.04.2024, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Cei care vor să deprindă abilităţi vin la Atelier Poteca având credinţa că trebuie să te naşti cu talent ca să ştii să pictezi. Dan Ursu spune însă că nu este de acord cu acest principiu, fiind de părere mai degrabă că abilităţile se dobândesc.

Un grup de pictori pasionaţi de portretele făcute la comandă s-a „aliat“ în urmă cu aproximativ cinci ani pentru a deschide în Iaşi Atelier Poteca, un loc în care îi învaţă pe amatorii de pictură că talentul nu este indispensabil în munca de creaţie.

„Numele vine de la o potecă aflată la intrarea în atelierul nostru. Ne dorim să atingem diverse domenii, precum ceramică, pictură sau alte zone artistice. Noi suntem mai mulţi pictori care fac portrete la comandă. Practic, oricine vrea să fie creativ are nevoie de un îndrumător, un profesor, iar noi putem ajuta. Dacă nu vrei să faci mizerie la tine în sufragerie, atelierul nostru este locul potrivit“, a povestit Dan Ursu la emisiunea online ZF Iaşi te inspiră!

În 2018-2019, el şi alţi pictori şi-au dat seama că vor să facă un asemenea atelier, însă în cele din urmă Dan Ursu a fost cel care şi-a asumat rolul de fondator, iar pictorii cu care lucrează sunt angajaţi. În total, este vorba despre şase artişti, cărora li se adaugă alţi colaboratori din ţară. „În continuare căutăm să dezvol­tăm activi­tatea, nu există foarte multe afa­ceri în domeniul creativităţii. Până acum sursele de finanţare au fost pro­prii, nu am aplicat la alte fonduri, suntem prinşi în domeniul creativităţii, avem multe comenzi şi nu prea reuşim să ieşim din atelier şi să căutăm şi alte surse.“

Cei care vor să deprindă abilităţi vin la Atelier Poteca având credinţa că trebuie să te naşti cu talent ca să ştii să pictezi. Dan Ursu spune însă că nu este de acord cu acest principiu, fiind de părere mai degrabă că abilităţile se dobândesc.

„Toţi avem înclinaţiile noastre, cineva trebuie doar să le observe şi să ofere îndrumare.“

Atelier Poteca funcţionează pe bază de abonamente de patru sau de opt şedinţe. În patru şedinţe deja se vede o schimbare majoră, spune Dan Ursu. Un abonament de patru şedinţe pentru adulţi costă 550 de lei, iar unul de opt şedinţe ajunge la 750 de lei. Pentru copii preţurile sunt mai mici.

„Cei mai frecvenţi clienţi sunt copiii, dar avem şi 15-20 de adulţi care vin la noi cu recurenţă. Cea mai longevivă cursantă a noastră vine de trei-patru ani şi deja face propriile portrete, e ca un al doilea job pentru ea. Cel mai tânăr cursant al nostru avea trei ani, iar cel mai în vârstă - 93 de ani. Nu există limită de vârstă.“

Fondatorul Atelierului Poteca îşi aminteşte că, la început, oamenii nu erau foarte deschişi la astfel de activităţi, dar încet-încet au început să apară ateliere similare. Atelier Poteca a fost primul, iar ulterior s-au mai deschis câteva în Iaşi. Acum, următorul obiectiv este francizarea conceptului şi deschiderea mai multor astfel de locuri în Iaşi, dar şi în alte oraşe.

„Am deschis o a doua locaţie în Iaşi, unde experimentăm franciza, şi vrem să încurajăm şi alţi oameni să se alăture acestui concept. Au fost oameni din ţară care ne-au spus că la ei în oraş nu există astfel de ateliere, aşa că ar fi o idee bună să ajungem noi în oraşele lor. Ne-am dat seama că nu trebuie să fii talentat ca să ai o franciză de acest tip, ci trebuie să ai nişte abilităţi logistice. Momentan vrem să găsim colaboratori.“

Scopul echipei de la Atelier Poteca este să formeze comunităţi, pentru că, remarcă Dan Ursu, a dispărut ideea de „centru al oraşului“ şi totul se întâmplă acum în comunităţi.

„Până acum, peste 100 de oameni au ajuns la noi, dacă includem aici doar cursanţii adulţi. Anul trecut am fost la 60.000-70.000 de euro ca cifră de afaceri. Este potenţial pentru creştere. Vrem să ne extindem în zona Moldovei, în oraşe ca Suceava, Botoşani, Vaslui.“

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania