IMM

Carta Albă a IMM-urilor: Principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile din România sunt incertitudinea din piaţă, scăderea cererii interne, pregătirea şi menţinerea angajaţilor

Carta Albă a IMM-urilor: Principalele probleme cu care...

Autor: Ramona Cornea

29.09.2021, 15:51 475

Principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile din România sunt incertitudinea din piaţă, scăderea cererii interne, precum şi pregătirea şi menţinerea angajaţilor, conform cercetării Carta Albă a IMM-urilor, lansată astăzi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

”Principalele probleme rămân aceleaşi: incertitudinile evoluţiilor viitoare, semnalate de 51% dintre IMM-uri, scăderea cererii interne, semnalată de 46% dintre IMM-uri, pregătirea şi menţinerea personalului (43%), birocraţia (42%), concurenţa neloială (41%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (35%), fiscalitatea excesivă (30,82%). A fost asemănător şi în anul 2020, singura diferenţă este că a reintrat pe tapet acea problemă a pregătirii şi menţinerii personalului pe care o vedem şi în Marea Britanie, şi la nivel european”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR în cadrul unei conferinţe de presă.

2021 a însemnat o scădere a evaluării pozitive a mediului de afaceri cu privire la dezvoltarea afacerilor: numai 7,9% dintre organizaţii au estimat că evoluţia mediului de afaceri va fi favorabilă afacerilor, faţă de 11% în 2020, afirmă Jianu.  

Despre principalele evoluţii contextuale care au o influenţă negativă asupra activităţii IMM-urilor în acest an, aproape 68% dintre antreprenori au menţionat pandemia de coronavirus, circa 40% au spus că este vorba despre birocraţia excesivă, 40% au menţionat predictibilitatea redusă a mediului pentru IMM-uri, 39% au vorbit despre politicile statului de sprijinire a firmelor şi populaţiei in contextul actual, iar circa 34% au menţionat insuficienta capacitate a guvernului, parlamentului de a gestiona problemele economice. Antreprenorii au avut posibilitatea de a alege multiple răspunsuri.

”Sunt şi două lucruri îmbucurătoare: în 2021, 6 din 10 întreprinzători intenţionează să acceseze fonduri structurale, număr care se dublează faţă de 2020, când erau numai 3 din 10. Iată că una dintre soluţiile depăşirii pandemiei este reprezentată de fondurile structurale. Un alt lucru îmbucurător este că a scăzut numărul companiilor care se autofinanţează – numai 4 din 10 se autofinanţează în 2021 faţă de 6 din 10 în 2020”, a completat Jianu.

În ceea ce priveşte măsurile la care au apelat decidenţii din IMM-uri pe parcursul anului 2021 pentru a contracara efectele crizei generate de pandemia de coronavirus, 17,2% dintre antreprenori au menţionat amânarea la plata altor taxe către buget, 17% au spus că au ales amânarea plăţii impozitelor, 11% au ales credite subvenţionate prin programul IMM Invest, circa 8% au ales amânări la plata chiriilor, 6% au amânat plata utilităţilor şi alţi 6% au amânat plata creditelor la bănci.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO