ZF Investiți in România

Investiţi în România!, un proiect ZF&CEC Bank. Bogdan Neacşu, CEC Bank: Trebuie să trecem de la faza de vânzare a materiei prime la procesare

25.06.2020, 09:32 Autor: Bogdan Alecu

Producţia este domeniul care va înregistra cea mai mare creştere în perioada următoare, mai ales că aceasta vine cu valoare adăugată mare, în comparaţie cu vânzarea de materie primă care este vândută cu un câştig limitat.

Antreprenorii trebuie să se concentreze pe investiţii în procesare şi producţie, nu doar în ceea ce priveşte cultivarea şi obţinerea materiilor prime, este de părere Bogdan Neacşu, director general şi preşedinte al CEC Bank, una dintre cele mai mari bănci din România şi cea cu reţeaua cea mai extinsă la nivel naţional.

„Trebuie să trecem de faza în care noi vindem materia primă şi să trecem spre procesare. Investiţiile în tehnologie şi procesare vor aduce câştig României. Suntem o ţară înzestrată cu de toate. Dar trebuie să ne mobilizăm. Noi finanţăm agricultura, sunt multe cereri în acest domeniu, industrie, achiziţia de terenuri agricole, construcţii şi infrastructură, industria alimentară, jucători care procesează“, a declarat Bogdan Neacşu în cadrul emisiunii Investiţi în România. „Vedem un mai mare potenţial în ceea ce priveşte producţia. Este foarte important ca marii antreprenori să fie stimulaţi să păstreze forţa de muncă angajată şi un mediu în care să îşi desfăşoare activitatea - facilităţi fiscale, locale care să le permită continuarea afacerii“, a completat preşedintele CEC Bank.

El a subliniat că nu există în acest moment un sector de activitate care să nu primească finanţare, însă în cazul celor care activează în domenii grav afectate de pandemie, dosarul este analizat mult mai în detaliu.

„Noi finanţăm inclusiv HoReCa. Nu am exclus niciun domeniu. Dar da, sun­tem mai selectivi în cazul do­meniilor grav afectate de pan­demie. Finanţăm mult agri­cultura, construcţiile şi pro­ducţia. Acestea sunt segmen­tele care pot fi câştigătoare în această perioadă“, a spus preşedintele CEC Bank.

El estimează că în cazul în care nu va exista un al doilea val al pan­de­miei, economia locală va reveni la ni­velul anului 2019 în a doua jumătate din 2021.

„Observăm o perioadă de conservare, de aşteptare. Antreprenorii şi cetăţenii au revenit în câmpul muncii dar sunt conservatori, reevaluează planurile şi modalitatea în care pot continua. Faptul că au găsit resursele pentru a reveni, este de bine. Trebuie să găsim un stimul pentru a relua planurile. Sunt şi sectoare precum HoReCa unde nu s-au regăsit toate resursele pentru a relua planurile. Dar sunt şi antreprenori care investesc, mai ales în zona de agricultură şi industrie. Sunt proiecte importante în acest moment. Trebuie să vedem cum gestionăm aceste investiţii după acest episod. Da, mai sunt probleme, dar trebuie să revenim la normal, să găsim resurse pentru a creşte aceste afaceri“, a spus Bogdan Neacşu.

CEC Bank a raportat la finalul primelor trei luni din 2020 un profit net de 114,1 mil. lei, în creştere cu 26% comparativ cu T1/2019, potrivit informaţiilor transmise de bancă.

Creditele noi acordate de CEC Bank în primul trimestru din 2020 au depăşit pragul de 1 mld. lei şi au inclus şi 773 de finanţări către IMM-uri în valoare de 585 mil. lei.

„CEC în această perioadă a dorit să aibă o atitudine pozitivă în contextul dat. De la începutul anului şi până la finalul acestei luni vom cumula credite de 2,2 mld. lei şi vom continua. Da, suntem mai selectivi în cazul anumitor tipuri de proiecte sau industrii, dar continuăm finanţarea“, a spus preşedintele CEC Bank.

El a subliniat că în rândul populaţiei creditarea a scăzut în condiţiile în care pe fondul pandemiei persoanele fizice nu au mai accesat la fel de mult creditele. Un credit asumat înseamnă un risc şi un pariu pentru viitor, iar aici populaţia intră într-o anumită etapă de conservare.

„Economisirea a crescut pentru că se gândesc la siguranţă. Noi am încurajat economisirea şi o încurajăm în continuare. Este important pentru economie ca economiile să se poată plasa la dobânzi optime. În rândul populaţiei trebuie să acţionăm cu prudenţă. Nu putem să ne grăbim să scădem dobânzile la depozite. Este important un semnal şi este important ca economiile să fie protejate de inflaţie. Pe de altă parte, o societate care are o pătură care economiseşte, furnizează bani către economia reală. Sistemul bancar românesc nu s-a confruntat acum cu o fugă a capitalurilor pentru că avem o bază sustenabilă“, a subliniat Bogdan Neacşu.

În cazul creditării pentru salvarea businessurilor, CEC participă în cadrul programului IMM Invest, însă la aproape două luni de la startul programului, 7.418 credite în valoare de 6,2 mld. lei au fost aprobate, jumătate din sumă mergând spre investiţii şi cealaltă jumătate fiind credite pentru capital de lucru. Cele mai mult credite au fost acordate microîntreprinderilor - 4.084 de credite, în valoare totală de aproape 2 mld. lei, urmate de întreprinderile mici, cu 2.763 de credite în valoare de circa 2,8 mld lei şi de întreprinderile mijlocii - 571 de credite cu o valoare totală de aproape 1,5 mld. lei.

CEC Bank a înregistrat aproape 4.000 de solicitări de credite prin IMM Invest, din care banca a procesat 1.300 din acestea, iar 300 sunt în curs de implementare şi au fost aprobate. 

„Către fond, s-au trimis cam 400-450 şi aprobate s-au întors 300 şi sunt în curs de contractare, mai au câteva condiţii care trebuie îndeplinite, dar sunt implementabile. Observăm că fie clienţii nu aduc documentele, deci nu sunt pregătiţi pentru a accesa şi facem şi noi un efort de consiliere, fie, o parte din clienţi nu sunt pregătiţi să susţină un program de investiţii, nu au o idee, nu au un program pregătit şi finalizat pentru a primi finanţare“, a subliniat preşedintele CEC Bank.

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza pandemiei de COVID-19 să asigure capital de lucru şi de investiţii în contextul economic actual. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoarea creditelor obţinute de firme de la bănci.

„Noi nu putem elicopteriza banii, trebuie să avem o consecvenţă, vorbim de o garanţie a statului şi fondurile sunt limitate. Avem situaţii în care în loc să intre în IMM Invest, putem pune la dispoziţie linii care să acopere nevoia de fonduri, dar sunt alte condiţii, trebuie să prezinte o anumită situaţie financiară şi o anumită predictibilitate a businessului“, a subliniat Bogdan Neacşu.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank