Info

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor
23.02.2007, 20:03 27

Cornel Fumea, 39 de ani
Este unul dintre cei mai vechi brokeri de pe piata de capital, fiind in prezent directorul BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD - Societe Generale. El a preluat aceasta functie la finalul anului trecut, venind de la Alpha Finance, societatea specializata a Alpha Bank. Fumea a coordonat ca director al Alpha Finance cea mai mare listare de pe Bursa de Valori Bucuresti, cea a companiei de transport al energiei electrice Transelectrica.

Liviu Dragan, 52 de ani
Este director general si fondator al companiei TotalSoft, una dintre cele mai importante companii de software de pe piata locala. Detine pentru doi ani si pozitia de presedinte al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Mihai Ghyka, 36 de ani
Este de la inceputul anului trecut directorul general al Interbrew, dupa ce a ocupat timp de 6 ani pozitia de director de marketing al companiei. Inainte de aceasta perioada a lucrat timp de trei ani ca financial controller, tot in Interbrew. Interbrew este jucatorul numarul trei de pe piata locala a berii, cu afaceri anuale de 140 mil. euro.

Florin Citu, 35 de ani
Este din 2005 economist-sef al ING Bank Amsterdam, sucursala Bucuresti. Inainte de ING, Citu a lucrat timp de doi ani ca economist in cadrul Bancii Europene pentru Investitii, in Luxemburg. Intre 2001 si 2003 a fost economist in cadrul bancii centrale a Noii Zeelande, iar in 2002 si-a dat doctoratul la Iowa State University, in Statele Unite.

Corina Vasile, 34 de ani
Este director de relatii publice la Raiffeisen Bank Romania din 2002. Absolventa a Facultatii de Jurnalistica si Stiintele Comunicarii, ea are si un EMBA obtinut la IEDC Bled, Slovenia. Intre 2000 si 2002 a fost redactor-sef la ZF, unde a lucrat inca de la infiintarea sa, in 1998. Anterior, a fost jurnalist la Ziua si Mediafax.




Making Of: Pagina 1 a Ziarului Financiar dezbatuta de experti


"Baneasa va fi desfiintat, pentru ca avioanele se vor lovi curand de supermarketuri, case si livezi. De asemenea, propun ca accesul spre aeroportul Otopeni sa se realizeze tot pe calea aerului."
Nu este o rezolutie a vreunei autoritati locale, ci sugestia lui Liviu Dragan, directorul companiei TotalSoft, venit la intalnirea ZF Expert organizata de Ziarul Financiar. Remarca a venit ca raspuns la stirea potrivit careia Lufthansa ar urma sa intre pe piata locala cu operatorul sau de low-cost. In realitate, aeroportul Baneasa se extinde, va avea in curand o parcare de patru ori mai mare si companiile aeriene par sa il prefere Otopeniului in ultima vreme.
Expertii au decis aproape in unanimitate ca main - ul (stirea principala dintr-o pagina - n. r.) de prima pagina sa fie o analiza de pe piata asigurarilor, care vorbeste despre pierderile de la nivel de profit pe care le-a suferit anul trecut piata asigurarilor ca urmare a volumului mare de daune platite pentru politele auto.
"Cred ca principalul motiv pentru care asiguratorii incep sa piarda este lipsa investitiilor in infrastructura. Avem un numar din ce in ce mai mare de autoturisme, deci costuri mai greu de acoperit", opineaza Florin Catu, analist sef la ING Bank, prezent la sedinta de redactie a expertilor ZF.
Mihai Ghyka, directorul general de la Interbrew, a gasit si el interesant subiectul propus de editorul ZF.
"Cred ca e o analiza inedita. Intr-o industrie in crestere exista totusi scadere ca si profitabilitate", spune el.
Un alt subiect preferat de redactia ZF Expert a fost discutia generata de adoptarea euro de catre Cehia in anul 2012. Aceasta a deviat insa spre o analiza a punctelor pro si contra in ceea ce priveste adoptarea euro de catre Romania la nivelul lui 2014. Ar putea Romania sa adopte euro inainte de Ungaria? Parerile au fost si de aceasta data impartite. Potrivit discutiilor, euro ar insemna o politica monetara stabila si coerenta, inflatie previzibila, desi ar aduce costuri importante pentru economie si nevoia de restructurari. "E putin probabil ca Romania sa nu treaca prin macar jumatate din problemele pe care le-au intampinat celelalte tari", a spus Florin Catu, insa Expertii s-au dovedit a fi, in final, euro-optimisti.
Stirea referitoare la societatile straine de administratie care vand fonduri pe piata romaneasca a castigat un bine-meritat loc trei in topul Expertilor ZF si a ajuns astfel pe prima pagina a ziarului.
"Ca si volume realizate, acestea nu prezinta un mare interes. Dar vorbesc despre noua tendinta pe piata instrumentelor financiare", a spus analistul-sef al ING.
Subiectele la zi de pe pagina de companii a ziarului au suscitat si ele un oarecare grad de interes, mai ales ca il aveam prezent pe directorul general de la Interbrew, iar una dintre stirile propuse se referea la investitiile Romaqua intr-o fabrica de bere. "La toti ne place berea", a pledat Liviu Dragan pentru stirea cu Romaqua. De-aici o intreaga discutie despre bere, despre cat se consuma in Romania, care sunt obiceiurile de consum ale romanilor si cat de eficient isi gestioneaza producatorii romani afacerile, in conditiile in care dezvoltarea accelerata a retailului atrage si o dezvoltare a producatorilor.
Stirea potrivit careia compania PIC a intrat in batalia locala cu lanturile externe de hipermarketuri, prin deschiderea a opt unitati pana in 2010 a fost privitra cu curiozitate. Expertii nu dau insa prea multe sanse incercarii temerare a fratilor Panescu. Motivele? "S-au trezit prea tarziu", "uite ce a patit Universeall", "orasele in care vor sa se dezvolte sunt mici", "e un business care necesita excelenta operationala"... Stirea s-a clasat la egalitate intre preferintele Expertilor cu cea despre lansarea, de catre Orange, a unei solutii IT care permite companiilor sa administreze de la distanta echipamentele electrice si electronice. "Trebuia sa apara si la noi intr-un final", a oftat directorul general de la Total Soft.
Politica a incins spiritele, ca de obicei, insa nu a suscitat un prea mare interes. Desi ne aflam din nou in mijlocul unui scandal politic, legat de aceasta data de decizia Curtii Constitutionale referitoare la legea referendumului, oamenii de afaceri care au realizat pagina ZF Expert au hotarat ca stirile politice sunt rareori interesante sau relevante pentru mediul de afaceri. "Pentru mine, stirile politice nu au nici o relevanta atata timp cat nu afecteaza codul fiscal, investitiile si contextul economic general", spunea Catu, iar Mihai Ghyka a clasificat circul din politica "anodin si deranjant", in asentiment cu parerea generala. "As ignora subiectele politice de azi pe prima pagina. Nu afecteaza afacerile nici macar ca subiect de discutie in timpul momentului de consum", a continuat el ironic.
Stirea potrivit careia presedintele Basescu ar tinti spre realizarea unui nivel de 10 mld. euro investitii straine in 2006 - "petarda zilei", a concluzionat Ghyka. De mentionat ca nivelul investitiilor straine in Romania a fost de 6-7 mld. euro fara a include privatizarea BCR.
Printre putinele subiecte politice care ar putea fi interesante, potrivit Expertilor ZF, ar fi alegerile anticipate, dar si acestea numai in cazul in care ar castiga un partid care sa vina cu o alta politica fiscala. "Atata timp cat exista o politica macroeconomica coerenta nu vad sa fie probleme", spune Florin Catu.
In concluzie, Expertii ZF isi doresc stiri despre investitii si inovatii, despre piata de capital si cat mai multe analize.





Prima pagina, in viziunea expertilor:



Pierdere in premiera pentru asigurari

Lavinia Marin
Dupa un profit net de 38 mil. euro in 2005, piata asigurarilor trece pe minus.
Piata asigurarilor a trecut pe pierderi anul trecut, in conditiile in care ritmul de crestere al daunelor platite de 54%, a fost superior ritmului de 34% al primelor brute subscrise.
"Consider ca piata de asigurari a inregistrat pierderi anul trecut. In 2005, industria a realizat un profit sub 1% din cifra de afaceri", a afirmat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Piata asigurarilor a inregistrat in 2005 un profit de 38 milioane de euro, adica 0,03% din valoarea primelor brute subscrise in acel an.
"RCA nu ma afecteaza personal pentru ca costurile afecteaza pe toata lumea, prin urmare se transfera in piata, altfel spus se reflecta in preturi", a Florin Catu, analist-sef la ING in cadrul ZF Expert. In contextul unei piete a asigurarilor in pierdere, Corina Vasile, director de comunicare la Raiffeisen Bank, a adus in discutie problemele pe care le-au avut Asirom si ARDAF anul trecut. "Mi se pare o contradictie, piata creste si profiturile scad", a spus Liviu Dragan, director general Total Soft.
Constantinescu crede ca preturile la asigurarile Casco ar trebui sa se majoreze cu 30% la nivel de piata, pentru ca asiguratorii locali sa-si poata acoperi cheltuielile si sa redevina profitabili.
"Marea majoritate a firmelor de service-auto au anuntat ca-si vor majora preturile la reparatii auto, iar piata asigurarilor nu poate acoperi aceste costuri decat din primele auto. Fiecare societate va trebui sa-si revizuiasca tarifele la politele de asigurare auto", a spus Constantinescu. El a explicat ca exista posibilitatea ca unele societati sa ajunga intr-un termen destul scurt in incapacitate de plata.
Piata asigurarilor din Romania a crescut cu 34% anul trecut, inregistrand un volum al primelor brute subscrise in valoare de 1,6 miliarde de euro, din care asigurarile generale au generat venituri de 1,3 miliarde de euro si cele de viata de 0,3 miliarde de euro. In acelasi timp, valoarea despagubirilor platite de asiguratori a crescut cu 54% pana la 740 milioane de euro, in conditiile in care in 2005 s-au platit indemnizatii in valoare de 478 milioane de euro. Anul trecut s-a platit despagubiri pe asigurari generale de 700 milioane de euro, in crestere cu 55% fata de nivelul de 451 milioane de euro din 2005.




Romania a inceput sa importe si fonduri mutuale

Vlad Nicolaescu
Societe Generale Asset Management (SGAM) este prima societate care va vinde pe piata romaneasca fonduri mutuale administrate din strainatate. Mai multe societati de administrare a investitiilor care detin sau nu filiale in Romania tatoneaza terenul pentru a vinde pe piata locala fonduri de import. SGAM face parte din grupul Societe Generale care este actionarul majoritar al BRD.
Francezii, de la SG Asset Management, care administreaza pe piata locala doua fonduri mutuale, dintre care unul - Simfonia 1 este cel mai mare de pe piata - vor vinde in curand unitatile de fond ale altor 11 fonduri administrate din Franta si cu plasamente in intreaga lume.
"SGAM Fund vine in Romania cu un numar de 11 fonduri de investitii care fac plasamente pe pietele europene din Marea Britanie, Franta, Germania, dar si pe pietele de capital din Japonia, China si Statele Unite. Se adreseaza doar investitorilor avizati, investitia minima in fond fiind de 5.000 de euro," a declarat pentru ZF Dan Mihai Nicu, presedintele filialei din Romania a SGAM.
Valoarea activelor fondurilor mutuale romanesti se ridica in prezent la 190 de milioane de euro si se afla cu mult sub tarile din regiune, unde activele fondurilor mutuale se numara in miliarde de euro.
"Bancile au inceput fara indoiala sa se orienteze spre fonduri pe piata locala", a spus Corina Vasile, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank la sedinta de sumar de ieri a ZF. Ea a amintit ca Raiffeisen a intrat anul trecut pe piata, reusind sa ajunga pe locul al treilea pe piata.
"Piata fondurilor nu este foarte mare ca valoare, dar pe termen lung acestea au potential de dezvoltare daca ne uitam la pietele din regiune, si in plus exista potential pentru investitiile in strainatate. Exista clienti foarte multi pe partea de private banking si cred ca foarte multi romani, in special cei cu peste 5 milioane de euro au investitii in strainatate", a adaugat Cornel Fumea de la BRD Securities.
Intrarea pe piata a fondurilor straine este vazuta de noul sef al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare drept o sursa puternica de concurenta pentru jucatorii locali, mai ales ca jucatorii locali se confrunta cu o lipsa de credibilitate pe piata dupa scandalurile care au marcat industria fondurilor. (Vezi pagina 5)




Cehia trece la euro din 2012

Alexandru Matei
Ministerul ceh al Finantelor a declarat ca Republica Ceha ar putea adopta moneda unica europeana in anul 2012.
Un grup national de coordonare pentru adoptarea euro, alcatuit din oficiali guvernamentali si ai bancii centrale si alti specialisti, a aprobat planul national privitor la adoptarea monedei euro, in plan fiind prevazuta data de 2012 pentru trecerea la euro.
"Anul 2012 ar fi anul potrivit. Polonia doreste sa adopte euro in acelasi an, ceea ce ne-ar putea fi de ajutor din punct de vedere politic. In plus, momentul s-ar plasa la mijlocul viitoarei perioade de alegeri, cand politicienii nu schiteaza inca bugete populiste", a declarat Ales Michl, analist in cadrul Raiffeisenbank. "Ceea ce ne ingrijoreaza nu este capacitatea noastra de a intruni criteriile tratatului de la Maastricht, ci ezitarile de ordin politic privitoare la adaugarea de noi membri la clubul euro", a declarat analistul Raiffeisenbank.
Cu privire la aceasta stire, invitatii ZF Expert au facut referire si la adoptarea monedei unice de catre Romania, prevazuta pentru 2014.
"Adoptarea euro inseamna un cost foarte mare pentru economie si cere numeroase restructurari. Cred ca socul va fi resimtit pe piata fortei de munca", a spus Florin Catu.
Analistul sef al ING a fost completat de directorul de comunicare al Raiffeisen Bank, Corina Vasile, care este de parere ca "astazi se pare ca noi am putea adopta euro inaintea Ungariei. Acum doi ani situatia era inversa, si nu stim ce poate aduce viitorul".
Despre impactul trecerii la moneda unica europeana de catre Romania, Mihai Ghyka a comentat: "Cred ca cel mai important factor in dezvoltarea de dupa adoptarea euro este perceptia. In rest, totul suna cat se poate de pozitiv pentru mediul de afaceri: inflatie previzibila, politica monetara care nu mai e nationala, deci nu mai poate fi influentata de jocurile din politica romaneasca".
In ceea ce priveste sentimentul romanilor fata de UE si fata de moneda euro, Ghyka considera ca in acest moment trecerea la euro este vazuta cu ochi buni de catre romani. "Suntem intr-o tara fundamental eurooptimista. E posibil ca odata ce o sa ne apropiem de momentul adoptarii sa nu mai fim asa optimisti".



RED are proiecte de 750 mil. euro pe piata locala

Cristi Moga
Compania de dezvoltare imobiliara RED Project Management (RED), care are printre actionari fondurile de investitii Warburg Pincus si GED Capital, are in derulare cu diferiti parteneri proiecte de circa 450 mil. euro. Investitiile in proiecte RED ar putea ajunge in urmatorii ani la 750 mil. euro.
Warburg Pincus este un fond care a derulat investitii de peste 24 miliarde de dolari, in mai mult de 550 de companii din 30 de tari, pe piata locala mai avand in portofoliu operatorul de centre de diagnostic Euromedic.
Corina Vasile si Cornel Fumea sunt expertii care au vazut investitiile RED drept un subiect pentru prima pagina, tinand cont de nivelul ridicat al investitiilor implicate. Totodata, acestia au remarcat puterea financiara a investitorilor aflati in spatele companiei, cu portofolii de miliarde de euro.
RED isi propune pentru urmatorii ani crearea unei retele de circa 20 de centre comerciale de mici dimensiuni si intarirea pozitiilor detinute in orase precum Constanta, Baia Mare sau Arad.
"Dorim sa construim o retea de centre comerciale de circa 4.000 - 5.000 de metri patrati, in orase de mici dimensiuni, precum Slobozia, Slatina sau Husi, unde nu exista in momentul de fata o oferta pe acest segment. Totodata, vrem sa continuam investitiile in orasele in care suntem deja prezenti, dupa modelul de la Iasi, unde lucram la patru proiecte", a declarat pentru ZF Andrew Stear, directorul companiei.
"Este cu atat mai importanta aceasta investitie tinand cont de faptul ca tot mai multi dezvoltatori se indreapta catre orasele mai mici", a argumentat Corina Vasile de la Raiffeisen.
Activitatea companiei este concentrata in momentul de fata in cinci orase din tara, cele mai multe proiecte ale companiei fiind concentrate in Iasi, unde compania are in diferite stadii de derulare patru proiecte. RED s-a orientat spre segmentul centrelor comerciale in Braila, Constanta si Arad, unde deruleaza proiecte cu o valoare cumulata de circa 200 mil. euro. Totodata, compania a achizitionat fabrica Maratex din Baia Mare pentru 15 mil. euro, unde va construi un mall, un imobil de birouri si un hotel de trei stele, investitia in acest proiect fiind estimata la 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO