Info

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii invitati de ZF au facut ieri ziarul impreuna cu redactorii

01.02.2008, 20:47 89

Mihai Coca-Cozma, 39 de ani
Este directorul general al AIG Fond de Pensii din luna iulie a anului trecut. Cariera in asigurari si-a inceput-o in 1999, in cadrul companiei AIG Life, unde a activat pana a preluat sefia fondului de pensii al grupului AIG in Romania. A absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, apoi si-a completat educatia prin absolvirea unui program de Executive MBA organizat de ASE Bucuresti in colaborare cu Universitatea din Washington. AIG Fond de Pensii s-a clasat pe pozitia a sasea in campania pensiilor obligatorii, cu 240.000 de participanti si o cota de piata de 6%.

Ciprian Dascalu, 28 de ani
Este de anul trecut trader la Millennium Bank Romania. El a absolvit in 2002 Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, dupa care a urmat studii de master in finante, tot la ASE. Intre 2003 si 2006 Dascalu a fost economist in Directia de Politici Monetare a BNR, dupa care a trecut in domeniul privat, lucrand aproape un an ca senior economist la ING Financial Markets.

Jan Pricop, 35 de ani
Este directorul general adjunct al societatii de administrare a investitiilor KD Investments din cadrul grupului sloven KD. Pricop a absolvit in 2001 Academia de Studii Economice, sectia Statistica, si activeaza pe piata de capital din 1997. A venit la KD Investments in 2004, dupa ce anterior a lucrat ca broker de asigurari.

Marius Balasoiu, 40 de ani
Este managing partner al firmei de training For People.
Inainte de a-si infiinta propria companie anul trecut, Balasoiu a condus Business Intelligence Alliance (BIA), companie cu activitati de recrutare, training si payroll, detinuta de fondul de investitii Gemisa. Balasoiu are o experienta de peste 16 ani in training pe
piata romaneasca, dar si in Ungaria, Slovacia, Marea Britanie si Statele Unite.

Andrei Tarta, 28 de ani
Ocupa de un an jumatate postul de director de dezvoltare in cadrul Romcar.
Inca din anii facultatii a lucrat la companii precum retailerul Altex sau OMV sau ca dealer auto, dar din 2004 a intrat pe domeniul vanzarilor. In prezent coordoneaza reteaua de dealeri a importatorului Ford pe Transilvania, Moldova si Bucuresti.


Making of: cum au construit expertii pagina 1 a ZF

Traverseaza economia romaneasca o criza sau nu? Aceasta a fost intrebarea care marcat intalnirea de ieri din cadrul sedintei redactionale a Ziarului Financiar cu cinci experti invitati sa abordeze problemele cu care se confrunta la inceputul acestui an Romania la nivel macro-economic.
Astfel, solicitarea premierului Calin Popescu-Tariceanu de a organiza, impreuna cu reprezentantii BNR, o intalnire publica, pe fondul caderii bruste a leului, a deteriorarii balantei de plati si a deficitului bugetar, dar si interviul guvernatorului acordat miercuri seara televiziunii publice au fost subiectele cele mai aprinse al discutiei, care au starnit opinii diferite.
"Nu vad care ar fi utilitatea unei intalniri comune cu premierul. Probabil ca s-ar incerca linistirea temerilor oamenilor de afaceri. Ceva noutati nu cred ca s-ar putea spune, guvernul nu ar veni cu informatii noi", a declarat Jan Pricop, director general adjunct la KD Investments.
Mihai Coca-Cozma, CEO al AIG Fond de Pensii, este de parere ca din punct de vedere economic Romania se afla la inceputul unei crize, dar ca deocamdata efectele nu au inceput sa se resimta. "La noi bursa reactioneaza putin mai greu, pentru ca e si mai mica. E clar ca cei care inteleg indicatorii macro-economici au dat insa deja semne de alarma inca de la sfarsitul anul trecut", spune Coca-Cozma.
Nici din punct de vedere al businessului efectele caderii pietei valutare nu se simt deocamdata, consumul fiind in continuare pe un trend ascendent. "Din punctul nostru de vedere nu este o criza. In ultimele luni ale anului trecut s-au vandut foarte multe masini, iar la ora actuala am adus masini in stoc, pe care anul trecut nu le-am avut, pentru ca exista cerere", explica Andrei Tarta, director dezvoltare la Romcar. Cu toate acestea expertii invitati au fost de parere ca oamenii vor simti in curand, din cauza cursului valutar actual, ca majoritatea produselor sunt mai scumpe, ceea ce va duce la schimbarea pietei, la scaderea sau cel putin stagnarea acesteia.
Un alt subiect tratat a fost hotararea bancii centrale americane (FED) de a reduce dobanda de politica monetara pentru a doua oara in ultimele opt zile si influenta acesteia asupra pietei locale. Prin reducerea dobanzii de referinta cu 0,5%, pana la 3%, Fed a dat un semnal potrivit caruia institutia este pregatita sa actioneze pentru a contracara amenintarea unei eventuale recesiuni. Mai mult, banca a lasat deschisa posibilitatea unei noi reduceri a dobanzii in saptamanile care urmeaza. "Aceste scaderi si turbulente fac ca investitorii americani sa fie mai atenti cum isi investesc banii. Daca acum m-as mai duce sa cer din nou 30 mil. euro ca sa mai fac un fond de pensii, probabil ca mi-ar fi mult mai greu sa-i obtin", opineaza Mihai Coca-Cozma.
Celelalte subiecte care au starnit interesul invitatilor au fost viitoarea listare a Erste Bank pe 14 februarie si posibilitatea ca Banca Transilvania sa acorde actiuni gratuite din profitul obtinut. Conform calculelor ZF, banca ar putea distribui in acest an peste 50 de actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute de un investitor.
In cadrul intalnirii cu expertii invitati s-au purtat, de asemenea, discutii in legatura cu fluctuatiile de personal din majoritatea domeniilor. "Pe piata auto, service-ul aduce foarte multi bani, problema este ca exista o fluctuatie foarte mare a personalului. Nu stim ce servicii sa le mai oferim, ce sa le mai dam pentru a-i motiva. Anul trecut ii duceam si la training in strainatate pentru a-i determina sa ramana in companie", spune Tarta. Ciprian Dascalu, trader la Milennium Bank, sustine ca exista o miscare permanenta a angajatilor. "Este o criza a fortei de munca. Si la noi, dupa ce s-au facut angajari masive, sunt persoane care pleaca", spune Dascalu. Si Marius Balasoiu, managing partner al For People, sustine ca absolventii au ajuns sa aiba pretentia de a avea inca de la inceput un venit lunar net de 400-500 de euro.


Prima pagina, in viziunea expertilor:

Isarescu: Leul este intr-un proces de revenire

Razvan Voican
Cristina Stoian

Aparitia unei spirale preturi-salarii reprezinta cel mai mare pericol de care se teme Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
"Exista pericolul ca prin pierderea increderii sa se declanseze revendicari salariale pentru acoperirea cresterilor de preturi. Daca se declanseaza spirala preturi-salarii, va fi foarte greu de contracarat", a declarat Isarescu miercuri seara intr-un interviu pentru TVR. El considera ca bugetul aprobat pentru 2008 ofera suficiente resurse pentru realizarea proiectelor si a cheltuielilor sociale programate.
"A le depasi ar fi un lucru iresponsabil. Sunt sigur ca nu se va intampla asa ceva."
Isarescu sustine ca "BNR a iesit la bataie" prin masurile luate pana acum. El continua sa invinovateasca Ministerul Finantelor pentru avalansa de cheltuieli din decembrie, care ar fi creat "inundatie" de lei pe piata.
"Ne-a luat o luna sa absorbim excesul de lichiditate. Am avut o luna mai grea pentru ca magnitudinea avalansei de lichiditati a fost mult mai mare."
Pe de alta parte, Isarescu spune ca "leul a fost afectat de un clar sentiment schimbat in rau al investitorilor privind situatia din Romania." Insa tot Isarescu afirma ca nu crede ca in ultimele sase luni au fost "miscari brutale din partea BNR sau a Guvernului care sa fi determinat schimbarea perceptiei." Asa ca explicatia pentru deprecierea leului revine la criza internationala.
Declaratiile guvernatorului au fost atent dezbatute de catre expertii invitati la sedinta redactionala a Ziarului Financiar care au incercat sa raspunda la intrebarea daca Romania se confrunta cu o criza la nivel macroeconomic.
"Mihai Coca-Cozma, CEO al AIG Fond de Pensii, spune ca suntem la inceputul unei crize si ca cei care inteleg indicatorii macro-economici au dat insa deja semne de alarma inca de la sfarsitul anul trecut. "Lipsa de reactie a autoritatilor arata ca fie nu inteleg ce se intampla, ori nu stiu ce sa faca in conditiile in care exista inceputul unei crize, dar in acelasi timp incepe si o campanie electorala", explica Coca-Cozma.
Expertii au ajuns la concluzia ca declaratiile guvernatorului sunt strategice si ca acesta vrea sa linisteasca investitorii. Ei considera ca euro are putine sanse sa ajunga la 4 lei. "Anul acesta, euro nu va ajunge la 4 lei pentru ca nu este lasat. BNR va folosi toate mijloacele ca sa impiedice deprecierea leului", spune Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank Romania.
Seful BNR a invitat publicul sa ia in considerare varful de 3,42 lei pentru un euro atins in 2004, si fata de care leul inca este substantial apreciat.
"Cel mai mult deranjeaza volatilitatea cursului", este de acord Isarescu, dupa ce mai multi oameni de afaceri au acuzat dificultatile pe care le-au generat fluctuatiile de curs din ultima vreme.
"Cursul e determinat de piata, nu de Guvern sau de BNR. Responsabilitatile trebuie cautate la actorii de pe piata", sustine guvernatorul, care spune apoi ca "BNR, dar si Guvernul pot da un sentiment de siguranta" si ca "evitam sa intervenim pe piata, dar n-am lasat cursul complet liber niciodata."
Ce face BNR acum in privinta cursului? "Incercam sa pastram conditiile pietei intr-o relativa normalitate pentru a nu aparea miscari brutale de curs, pentru a evita o exagerare care tinde sa se produca pe piata. Avem instrumente.Probabil cursul va fluctua intre anumite limite. Oricum este o apreciere sensibila fata de 2004, inclusiv in termeni nominali."
Isarescu afirma ca BNR a reusit asta-vara sa evite "ca aprecierea leului sa se duca spre niveluri aberante".


6.500 de romani detin actiuni Erste Bank

Andrei Chirileasa
Cei peste 6.500 de romani care detin actiuni la Erste Bank vor putea sa si le vanda pe Bursa de Valori Bucuresti incepand din 14 februarie, cand titlurile bancii austriece vor intra la tranzactionare.
Expertii invitati in cadrul sedintei redactionale de ieri au fost de parere ca acest subiect este de importanta majora si ca merita tratat pe prima pagina a ZF.
Actiunile Erste au scazut puternic in acest an, ajungand sub nivelul la care salariatii BCR si-au schimbat actiunile cu titluri Erste la sfarsitul lui 2006, dupa ce ieri au pierdut peste 6% pe Bursa din Viena.
"Erste Bank are peste 6.500 de actionari romani, majoritatea salariati ai BCR care si-au schimbat actiunile BCR pentru actiuni Erste in 2006. Acestia detin putin peste 1% din numarul total de actiuni ale Erste, ceea ce inseamna peste 3 milioane de actiuni care vor putea fi tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti incepand cu 14 februarie", a declarat Arjen Janmaat, senior manager in cadrul Erste Bank, cel care s-a ocupat de proiectul listarii bancii austriece la Bucuresti.
Astfel, salariatii BCR detin in medie cate 500 de actiuni Erste din vanzarea carora ar obtine circa 17.500 de euro, dupa ce titlurile bancii austriece au pierdut ieri peste 6%, coborand sub nivelul de 35 de euro.
Suma pe care angajatii BCR ar incasa-o acum din vanzarea actiunilor Erste este mai mica decat cea pe care ar fi primit-o la sfarsitul lui 2006 daca si-ar fi vandut actiunile BCR contra cash.
Cele trei variante oferite de austrieci salariatilor BCR au fost: cash, la pretul de 6,5 euro/actiune, schimb, la o rata de 6 actiuni BCR pentru una Erste, si schimb plus cash, la un pret fix de 45,9 euro.
Salariatii care au optat pentru actiuni Erste au putut sa-si vanda actiunile abia incepand cu luna decembrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO