Info

(P) Egidio Maschio - Leader prin puterea exemplului şi prin încredere în oameni

(P) Egidio Maschio - Leader prin puterea exemplului şi...

Autor: Publicitate

08.07.2015, 17:08 749

De câte ori se afla în faţa unui proiect de extindere sau demara dezvoltarea unei fabrici, Egidio Maschio nu zicea niciodată „Ce afacere bună am făcut!”, ci „Avem mult de muncă, dar merită efortul pentru că avem oameni în care avem încredere!”. Munca şi încrederea au fost baza pe care Egidio Maschio a clădit un Grup de companii devenit leader de top în domeniul echipamentelor agricole la nivel mondial. Pentru cei 2.000 de angajaţi din cadrul Grupului Maschio Gaspardo, efortul Preşedintelui Egidio Maschio a meritat.

Prin muncă a fost pusă şi prima cărămidă la istoria Grupului, în anul 1964, când Egidio şi fratele  său, Giorgio Maschio au construit în grajdul casei lor din Campodarsego, Padova - Italia prima maşină de frezat pentru prelucrarea pământului. Au urmat alte maşini realizate în grajd şi apoi dezvoltarea companiei Maschio şi extinderea prin achiziţii în Italia şi prin deschiderea de filiale în Europa şi în lume.

În anii 90, Maschio a continuat să crească. Achiziţionarea în 1994 a companiei Gaspardo Seminatrici SpA, un brand renumit pe piaţa de utilaje i-a permis să devină leaderul italian aflat printre primii pe piaţa mondială a producătorilor de echipamente pentru prelucrarea pământului şi pentru semănat. În 1996 a fost creată Maschio Deutschland, iar în 2001, s-a deschis Maschio Gaspardo Iberica şi Maschio Gaspardo Middle East. Expansiunea a continuat în 2003 prin crearea de filiale în România, Turcia, Canada, Rusia, în 2004 în SUA şi China, în 2005 în Polonia, Belarus şi Ucraina, în 2006 în Coreea de Sud. În  2005 a avut loc achiziţionarea companiei italiene Grinta SpA. În 2011 s-a deschis Maschio Gaspardo India şi în 2012 Maschio Gaspardo China. Dintre aceste filiale externe, trei societăţi sunt unităţi de producţie – România, China, India – iar celelalte sunt filiale comerciale. În 2013 Grupul a achiziţionat părţi din compania Unigreen iar în anul 2014, Grupul Maschio Gaspardo şi-a extins portofoliul de utilaje agricole oferite fermierilor prin achiziţionarea unei părţi din firma Feraboli, o companie istorică din Cremona, cunoscută în întreaga lume pentru utilajele de prelucrat fânul (maşini de balotat cilindrice) şi prin achiziţionarea unei părţi din compania Visini, specializată în producerea de remorci tehnologice.

Grupul Maschio Gaspardo are astăzi aproximativ 324 milioane euro cifră de afaceri şi aproximativ 2.000 de angajaţi.

Când au pornit afacerea, Egidio Maschio şi familia lui nu ştiau că 50 de ani mai târziu, numele Maschio va fi prezent pe cinci continente, cu 15 centre de producţie, dintre care 3 în afara Italiei (România, China şi India), cu 12 birouri de vânzări, acoperind o gamă completă de utilaje şi echipamente pentru sectorul agricol aferente prelucrării solului, semănatului de precizie, aplicarea tratamentelor, întreţinerea pajiştilor şi a spaţiilor verzi.

Acest lucru a fost posibil prin construirea unei relaţii oneste între familia Maschio şi colaboratorii, partenerii şi angajaţii Grupului din întreaga lume. Egidio Maschio a fost întotdeauna un punct de reper şi de sprijin pentru aceştia. Şi-a iubit munca şi i-a iubit pe cei cu care a muncit alături, angajaţii l-au apreciat la rândul lor şi spun că “era generos şi mereu disponibil”. 

Din toate punctele de vedere, a fost un antreprenor al vechii şcoli de business, un leader prin puterea exemplului şi a implicării personale într-un proiect pe care s-a bucurat să-l crească prin muncă şi curaj. Egidio a avut încredere în oamenii cu care a lucrat şi cărora le-a oferit oportunitatea de a se dezvolta ca oameni şi ca profesionişti.

Şi extinderea Grupului s-a bazat tot pe încredere şi muncă. De exemplu, fabrica din România a fost înfiinţată în 2003, de Mirco Maschio, fiul lui Egidio Maschio. Investiţia a pornit de la zero, prin cumpărarea unei hale goale, la Chişineu-Criş. Inspirat de valorile insuflate de tatăl său, Mirco Maschio a pus pe picioare întregul proiect şi a construit fabrica, transformând-o în 12 ani de muncă în cel mai mare producător de utilaje agricole din România şi într-o poveste de succes.  În prezent compania derulează un proiect de investiţii în valoare de circa 10 milioane euro pentru extinderea fabricii de la Chişineu Criş cu o nouă hală de producţie de peste 8.600 mp şi echiparea acesteia cu utilajele şi echipamentele specifice pentru producţia şi asamblarea utilajelor agricole, care se va încheia în 2016.

Familia Maschio a rămas întotdeauna acţionarul majoritar al Grupului, Egidio Maschio a fost  Preşedintele Consiliului de Administraţie până la dispariţia sa, pe 24 iunie 2015, iar Vice-Preşedinte a rămas fratele său, Giorgio Maschio. Începând cu data de 6 iulie 2015 Mirco Maschio este noul Preşedinte al Grupului Maschio Gaspardo.

De la începutul lunii iunie 2015, familia Maschio a încredinţat managementul executiv al Grupului unei echipe formată din Massimo Bordi în funcţia de CEO şi Paolo Bettin în funcţia de Chief Financial Officer (CFO).  

 
 
 
 




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO