Info

(P) ENERGIE VERDE. Libra Internet Bank finanţează construirea de parcuri fotovoltaice şi eoliene. Banca pune la dispoziţie o echipă specializată, iar clienţii îşi pot stabili propria strategie comercială

(P) ENERGIE VERDE. Libra Internet Bank finanţează...

Autor: Publicitate

31.07.2023, 07:00 1389

Energia verde reprezintă viitorul spre care omenirea se apropie rapid, datorită contextului mai favorabil ca niciodată pentru tranziţia de la energia fosilă. Ţări din toată lumea şi-au stabilit ca obiectiv securitatea energetică, după ce războiul din Ucraina a provocat o criză mondială în acest domeniu. Alt argument este de natură economică: costul energiei produse prin intermediul panourilor solare şi turbinelor eoliene a devenit mai mic decât cel al energiei generate de combustibilii fosili. Iar încălzirea globală devine o problemă tot mai presantă, astfel că îndeplinirea ţintelor climatice, precum atingerea pragului de zero emisii de dioxid de carbon, reprezintă o prioritate.

 Victorii pe linie pentru energia verde

Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că sursele de energie verde vor creşte în intervalul 2022-2027, deci în cinci ani, mai mult decât au crescut în ultimii 20 de ani. Altă predicţie făcută de AIE: până în 2025, cărbunele nu va mai reprezenta cea mai importantă sursă pentru producerea energiei electrice. Un alt moment istoric e chiar mai aproape: în 2023, investiţiile în energia solară le vor depăşi în premieră pe cele în producţia de petrol. “Pentru fiecare dolar investit în combustibili fosili, aproximativ 1,7 dolari merg către energie verde. Acum 5 ani, acest raport era 1 la 1”, a explicat directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie”, Fatih Birol.

Sursa: IEA, Share of cumulative power capacity by technology, 2010-2027 Licence: CC BY 4.0

Avantajele României în privinţa energiei regenerabile

România este privilegiată din punct de vedere al condiţiilor pentru producerea energiei verzi: are 210 zile cu soare pe an, iar Dobrogea mai ales este o zonă ideală pentru a transforma rafalele de vânt în energie. Inclusiv pe parcursul acestui an, România a fost pe primul loc în Europa în privinţa utilizării energiei eoliene (37% din total) şi s-a aflat şi în topurile producţiei de energie eoliană, potrivit datelor windeurope.org.

Strategia energetică a României prevede că producţia de energie din surse regenerabile va ajunge la 34% în 2030.

Alege partenerul ideal pentru a investi în energie verde

Libra Internet Bank oferă un răspuns rapid companiilor interesate să investească în energie verde. Discuţiile privind finanţarea pot începe înainte ca proiectul să fie în stadiul de ready to build, pentru a stabili structura de finanţare şi următorii paşi ai procesului de creditare. De asemenea, compania finanţată poate fi nou înfiinţată – SPV (Special Purpose Vehicle), iar fezabilitatea proiectului este analizată de către echipa de specialişti a Libra Internet Bank.

Libra Internet Bank oferă creditare inclusiv pentru proiectele de investiţii în energie regenerabilă finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sau alte programe sprijinite de stat

Cea mai recentă finanţare acordată de Libra Internet Bank în domeniul energiei verzi este în valoare de 8 milioane de euro şi este pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic în judeţul Mehedinţi. Proiectul include 27.000 de panouri, instalate pe o suprafaţă de aproape 200.000 de metri pătraţi. Parcul fotovoltaic va avea o putere electrică de aproape 15 MW şi o energie medie anuală de aproximativ 19.000 MWh, adică suficient cât să acopere consumul necesar pentru aproximativ 10.000 de locuinţe (cu un consum mediu de 150 KWh/lună).

Mai multe detalii despre creditele pentru energie verde sunt disponibile pe site-ul Libra Internet Bank, unde puteţi inclusiv să aplicaţi pentru un astfel de credit, urmând să fiţi contactaţi apoi de specialiştii băncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO