Info

(P) Inovaţie românească în tehnologia pentru ambarcaţiunile navale de mici dimensiuni. Compania BlueSpace Technology a dezvoltat un sistem unic de comunicaţii

(P) Inovaţie românească în tehnologia pentru...

Autor: Publicitate

21.07.2023, 08:00 341

Compania cu capital integral românesc BlueSpace Technology a dezvoltat în premieră naţională un sistem unic de comunicaţii, care cuprinde un comutator de antene de recepţie şi un sistem software integrat, cu aplicabilitate în domeniul ambarcaţiunilor navale de mici dimensiuni.

Inovaţia este rezultatul muncii depuse timp de trei ani (2020-2023) de echipa de cercetare, dezvoltare şi producţie a BlueSpace Technology (BST). Materializarea conceptului a fost posibilă prin accesarea unui grant european, proiectul fiind cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020.

Proiectul prin care BST aduce plus valoare inovaţiei în tehnologia românească se numeşte “Cercetare în filtrarea semnalelor în banda HF şi realizarea unei matrici de comutare automată de antene de recepţie pentru ambarcaţiunile navale de mici dimensiuni”. Astfel, în cadrul proiectului, s-a elaborat un comutator de antene de recepţie usor de manevrat, rezistent la intemperii, cu un grad mare de automatizare şi potrivit ambarcaţiunilor navale de mici dimensiuni.

Acest proiect s-a adresat IMM-urilor româneşti care activează în domeniul transporturilor navale cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni, indiferent că este vorba de transport de mărfuri, de persoane sau de agrement şi care îşi doresc un sistem inovativ de comunicaţii (comutator de antene şi sistem software integrat), dar şi creşterea gradului de digitalizare în ceea ce priveşte sistemele de comunicaţii specifice ambarcaţiunilor navale de mici dimensiuni. 

Obiectivul general al proiectului a fost creşterea valorii adăugate generate de sectorul TIC (tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor), în cadrul BlueSpace Technology, prin dezvoltarea unui produs TIC şi a serviciilor aferente acestuia, contribuind astfel la creşterea implicării sectorului TIC pentru competitivitatea economică.

Valoarea adăugată a proiectului constă în cercetarea şi utilizarea de tehnologii inovative pentru realizarea unui comutator de antene de recepţie compact, uşor de folosit şi cu funcţionalităţi gândite pentru utilizatorii fără experienţă în domeniul radio.

Prin realizarea unui sistem inovativ de comunicaţii (comutatoare de antene de recepţie şi sistem informatic integrat) pentru ambarcaţiunile navale de mici dimensiuni, proiectul BST contribuie direct la soluţionarea problemelor legate de digitalizare şi adoptarea tehnologiilor inovative cu care se confruntă IMM-urile la ora actuală. Astfel, această inovaţie 100% românească creşte gradul de digitalizare a IMM-urilor din sectorul de activitate al ambarcaţiunilor de mici dimensiuni, precum şi a capacităţii acestora de a asigura un sistem de comunicaţii eficient şi performant.

De asemenea, sistemul este proiectat să reziste din punct de vedere mecanic la şocurile repetate, tipice unei ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi la mediul marin puternic coroziv, dar şi pentru a fi uşor de manevrat din punct de vedere tehnic.

„Prin acest proiect am arătat că se poate face performanţă în domeniul inovaţiei şi în România, atunci când sunt accesate pârghiile corecte. Ne-am ambiţionat şi am lucrat necontenit pentru a ajunge aici. Din fericire, am reuşit, deşi nu a fost simplu, iar rezultatele ne bucură mult. Suntem încrezători că datorită acestui proiect vom contribui la creşterea gradului de acces şi utilizare a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului naval, fie că vorbim de transport de marfă, de persoane sau de agrement” – a declarat CEO-ul BlueSpace, Constantin Pintilie.

Perioada de execuţie a proiectului este de 36 de luni. Acesta a început la data de 31.07.2020 si are ca termen de finalizare data de 30.07.2023.

Despre: BlueSpace Technology (BST) este o companie privată cu capital 100% românesc, fondată în 2011, care desfăşoară activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică în domeniu, precum şi activităţi de realizare software şi de consultanţă în tehnologia informaţiei. Compania are o prezenţă activă pe piaţa tehnologiei de peste şapte ani. În prezent, BST este lider de piaţă în România în sectorul inovaţiei şi creaţiei şi investeşte constant în dezvoltarea de soluţii proprii de inginerie.

Este totodată singura companie din România acreditată NATO – UE în dezvoltarea de produse şi echipamente TEMPEST (de testare şi de realizare a securităţii echipamentelor IT pentru a corespunde cerinţelor INFOSEC privind scurgerile de informaţii prin intermediul emisiilor electromagnetice secundare).

Soluţiile dezvoltate şi implementate de către BST sunt destinate companiilor din toate sectoarele industriale şi comerciale, companiilor prestatoare de servicii, administraţiei publice locale şi centrale, societăţilor cu capital de stat. Modelul de business al companiei presupune dezvoltarea de proiecte în parteneriat, cu firme româneşti şi internaţionale, astfel încât soluţiile dezvoltate şi implementate să asigure dinamism şi competitivitate clienţilor, asigurându-le astfel accesul la progres.

Mai multe informaţii despre BST şi portofoliul său pot fi accesate pe website-ul companiei: https://bstech.ro/ .

 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO