Investitii personale

BET mai poate creste cu 10-30%

BET mai poate creste cu 10-30%

Click pentru imaginea marita

04.09.2006, 20:05 10

Cei mai multi dintre brokerii de pe piata sunt optimisti in privinta cresterilor pe care Bursa le-ar putea inregistra pana la finalul anului, considerand ca la nivelul indicelui BET piata ar mai putea creste cu circa 20% fata de nivelul actual. Cu toate acestea, sunt si brokeri care nu cred ca Bursa ar mai putea castiga mai mult de 10%, in conditiile in care multe din titlurile lichide de pe piata sunt "scumpe", iar in jurul celorlalte care ar putea trage piata in sus sunt factori exteriori activitatii lor care franeaza interesul investitorilor.
Pana in acest moment, Bursa a repetat in linii mari scenariul de anul trecut. A inceput anul in forta, cu o crestere de 29% pe BET in numai primele cinci saptamani de tranzactionare, perioada urmata imediat de cateva luni cu corectii drastice, care au anulat complet castigul acumulat pana in acel moment. Inceputul verii a adus o revenire a cresterilor pe piata, in timp ce ultima parte a perioadei de vara a "gasit" Bursa intr-o stare de acalmie cu fluctuatii usoare si volume scazute.
In conditiile in care evolutia pietei a fost apropiata pana in acest moment de cea din 2005, cei mai multi dintre brokeri sunt optimisti ca scenariul se va repeta pana la final, iar la finalul anului, investitorii vor putea numara inca un an in care castigurile de la Bursa sa "bata" orice alta forma de plasament.
De la inceputul anului, indicele de referinta BET a acumulat o crestere de 16-17%, mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand Bursa crescuse cu circa 27%. Totusi, era de asteptat ca Bursa sa-si incetineasca ritmul de crestere, dupa ce ultimii ani au fost dominati de cresteri puternice pentru actiunile lichide de pe piata, iar numarul companiilor noi care s-au listat a fost extrem de redus.
Daca anul trecut Bursa a crescut pe BET cu 50,9%, brokerii cred in general ca aprecierea din acest an va fi in jurul a 35%, desi sunt opinii care crediteaza o crestere mai mare. In acelasi timp, sunt si brokeri care nu "vad" o apreciere mai mare de 10% pentru BET fata de nivelul actual, in conditiile in care, spun ei, o parte din titlurile mari din structura indicelui sunt corect evaluate in aceste momente sau chiar supraevaluate.


Ce spun brokerii
Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest, se declara "foarte optimist" in privinta evolutiei pietei pana la finalul anului si estimeaza o crestere de 20-30% fata de valoarea actuala a indicelui BET.
La fel ca cei mai multi dintre brokeri, Molnar considera ca Bursa va reintra pe o tendinta mai accentuata de crestere din a doua jumatate a lunii septembrie, o data cu incheierea perioadei de concedii pentru cei mai multi dintre investitori si mai ales pentru managerii fondurilor de investitii straine.
O revenire a cresterilor pe piata incepand cu mijlocul lunii septembrie este asteptata si de Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. El spune ca lucrurile se vor anima la Bursa inclusiv ca urmare a apropierii momentului cand Comisia Europeana se va pronunta asupra momentului aderarii Romaniei la UE.
"Eu ma astept ca piata sa depaseasca maximele atinse in februarie. Motorul cresterilor cred ca vor fi SIF-urile, pe care eu le vad la finalul anului cu 30-40% peste nivelurile de pret din prezent. In acelasi timp cred ca BET va mai castiga 20% fata de nivelul actual in perioada ramasa pana la finalul lui 2006", considera Iulian Panait.
Cu toate acestea, sunt si brokeri mai rezervati, care nu cred intr-o crestere mai mare de 10% pentru indicele BET fata de valoarea din prezent.
"Actiunile Petrom mai pot sa castige 10% pana la finalul anului, dar nu cred ca Banca Transilvania va lua atat, iar in aceste momente este foarte greu de estimat ce vor face titlurile Rompetrol Rafinare", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionate la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
"Noi, brokerii, vrem sa fim optimisti pentru ca suntem oarecum 'blocati' acum si avem nevoie de tranzactii. Adevarul este insa ca titlurile romanesti sunt foarte scumpe. In acelasi timp, piata de la noi are nevoie de o stabilitate si de un cadru legislativ care sa favorizeze investitiile la Bursa si care sa nu indeparteze investitorii straini de piata, lucru care nu s-a intamplat pana in acest moment."
El crede ca listarea Transelectrica va fi un eveniment care va reusi sa dea un nou impuls Bursei.
"Investitorii vor sa vada lichiditate. O data cu cresterea lichiditatii creste si interesul investitorilor pentru o anumita piata. Intrarea pe Bursa a Transelectrica va atrage atentia asupra pietei, si in special asupra acestei companii. Valoarea zilnica a tranzactiilor va creste peste 10 milioane de euro si vor avea de castigat in primul rand Transelectrica si SIF-urile", spune Laurentiu Floroiu.
Brokerii spun ca intr-o prima faza venirea pe Bursa a Transelectrica va determina scaderi pentru celelalte actiuni lichide, in conditiile in care aceasta companie este asteptata sa intre pe piata la un pret intr-o crestere substantiala fata de pretul din oferta derulata in vederea listarii, iar investitorii vor fi tentati sa vanda din celelalte actiuni lichide pentru a putea cumpara actiuni la Transelectrica. Ei spun totusi ca scaderile vor fi usoare.
"Ma astept sa se vanda din celelalte actiuni lichide pentru a se intra pe Transelectrica, dar cantitatile care vor iesi de la speculatori vor gasi sustinere la cumparare. Si acum cand apar cantitati ceva mai mari la vanzare, imediat apar si cumparatori interesati si preturile nu se duc cu mai mult de 1% in jos. De aceea, nu cred ca actiunile lichide vor scadea cu mai mult de 5-8% in aceasta prima etapa, urmand ca ulterior sa se stabilizeze repede", crede Iulian Panait.
Laurentiu Floroiu considera, la randul lui, ca inceperea tranzactionarii actiunilor Transelectrica va provoca scaderi pentru celelalte actiuni, dar, spune el, investitorii care vor vinde titluri Transelectrica vor beneficia de scaderile suferite si vor intra la cumparare pe acestea.


SIF-urile, din nou motorul cresterii?
Brokerii considera in general ca SIF-urile vor fi si in acest an actiunile care vor trage piata in sus, ca urmare a faptului ca din punctul de vedere al indicatorilor de evaluare se prezinta cel mai bine fata de celelalte titluri lichide. SIF-urile se afla inca usor sub preturile de la finalul anului trecut, dar cu toate acestea brokerii cred ca vor putea pana la sfarsitul lui 2006 sa depaseasca inclusiv maximele de la inceputul lui februarie. "SIF-urile au multiplii de evaluare cei mai buni, celelalte actiuni mari fiind la valoarea corecta sau chiar supraevaluate", motiveaza Iulian Panait increderea sa ca aceste actiuni ar putea castiga 30-40% pana la finalul anului. Laurentiu Floroiu (EFG Eurobank Securities), desi spune ca SIF-urile raman niste actiuni "foarte interesante", adauga ca nu se asteapta la cresteri spectaculoase pana cand nu se vor modifica reglementarile potrivit carora investitorii care actioneaza in mod concertat si au ajuns sa detina mai mult de 1% sunt obligati sa-si reduca expunerea.

Banca Transilvania - Opiniile sunt impartite
Incetinirea ritmului de crestere inregistrat de profitul bancii ii determina pe unii dintre brokerii de pe piata sa considere ca actiunile Bancii Transilvania nu vor mai inregistra o crestere importanta de pret. Cu toate acestea, majoritatea brokerilor cred ca si in acest an actiunile bancii vor fi in topul cresterilor dintre actiunile lichide in perioada ramasa pana la sfarsitul lui 2006. Octavian Molnar (IFB Finwest) spune ca se asteapta la un pret de 1,25-1,3 lei/actiune, in conditiile in care "titlurile bancii au avut o evolutie constanta de-a lungul anilor, iar free-floatul e foarte mic si poate sa asigure o evolutie pozitiva asupra pretului in piata". Laurentiu Floroiu, in schimb, nu crede ca aceste actiuni pot sa mai castige nici macar 10% la nivelul ultimelor preturi din acest an. "Din ce in ce mai multi investitori au ajuns sa spuna ca e foarte scumpa. Mai mult, cred ca un investitor mai mare vinde usor-usor in aceste momente, pentru ca sa nu provoace scaderi prea mari", a spus el.

BRD - nu va dezamagi in 2006, dar nici nu va impresiona
Actiunile BRD sunt considerate de brokeri in aceste momente a fi la "pretul corect", dar, spun ei, atractivitatea sectorului bancar in randul investitorilor va reusi sa mentina atentia cumparatorilor pe aceste titluri. Cresterile de pret nu mai sunt asteptate sa fie atat de mari ca in trecut, mai ales ca banca a inceput sa raporteze o incetinire a ratei de crestere a profitului, la sase luni BRD obtinand un profit in crestere doar cu 7% in euro, fata de cresteri de 50% in anii anteriori. Laurentiu Floroiu crede ca la finalul anului actiunile bancii vor fi cotate in intervalul 16,5-18 lei/actiune, apropiat de nivelurile de pret din prezent. Octavian Molnar este mai optimist, considerand ca BRD va reusi sa-si atinga maximul istoric de 20 lei/actiune, stabilit la inceputul anului, ceea ce ar insemna un plus de circa 18% fata de pretul actual al titlurilor.

Petrom: aprecieri moderate
Brokerii nu se asteapta pentru ultima parte a anului la castiguri foarte mari pentru actiunile Petrom, dar spun ca rezultatele in crestere raportate de companie vor reusi sa urce titlurile cu cel putin 10% fata de momentul actual. Titlurile Petrom, cea mai mare companie de la Bursa, au acumulat o crestere de 13% de la inceputul anului, incertitudinile privind momentul cand salariatii companiei vor primi pachetul de 8% de la stat tinand pretul jos. Octavian Molnar de la IFB Finwest crede ca "pe seama rezultatelor actiunile vor trece de 0,6 lei/actiune", in timp ce Laurentiu Floroiu, de la EFG Eurobank Securities, considera ca la finalul lui 2006 titlurile Petrom vor fi cotate in intervalul 0,55-0,6 lei/actiune. Floroiu mai spune totusi ca actiunile Petrom vor fi titluri atractive atata timp cat pretul titeiului se mentine la niveluri ridicate. Divizia de explorare & productie ramane mina de aur a companiei petroliere romanesti, reusind sa genereze un profit care compenseaza pierderile din rafinare si distributie.

Rompetrol Rafinare - volatilitate accentuata
Incertitudinile privind modul cum va evolua procesul in care este implicat seful Rompetrol impreuna cu impactul tot mai dificil de estimat pe care il are pretul titeiului asupra marjelor de rafinare ale societatii ii determina pe brokeri sa se fereasca in general sa ofere estimari asupra evolutiei de curs a actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia), care de multe ori au infirmat previziunile pietei. In prezent, actiunile Petromidia sunt cotate pe Bursa cu circa 26% sub ultimul pret din 2005, scaderea titlurilor fiind cauzata atat de rezultatele slabe raportate de companie in acest an, cat si de acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol. Octavian Molnar spune totusi ca daca Petromidia va reusi sa fie pe profit dupa primele noua luni ale anului, cursul actiunilor va reveni peste pragul de 0,1 lei/actiune, adica cu circa 23% peste nivelul de pret actual.

Mai bogati cu BET
Cine a investit 10.000 de dolari in 2002 intr-un portofoliu construit pe structura indicelui BET are in prezent 170.000 de dolari. Intre anii 2000-2003, Bursa a inregistrat o crestere liniara continua, dupa 2004, evolutia pietei incepand sa fie marcata si de corectii puternice, de primavara. Dupa aceste corectii, piata a reintrat pe o tendinta de crestere odata cu venirea toamnei. Daca scenariul din ultimul an se va repeta, indicele BET ar putea trece de 10.000 de puncte la finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO