Media & Advertising

Economia si moda, un mariaj profitabil

24.01.2003, 00:00 10

Atunci cand elitele modei se vor aduna pentru colectiile prezentate in aceasta primavara la Milano, Paris si Londra, ele nu vor fi singura industrie care va cauta modele noi. Printre creatorii de haine, manechine si critici va exista si un mic dar in crestere grup de publicatii de afaceri, printre care Time si Business Week.
Chiar mai mult decat colegii mai luciosi din standul de presa aceste titluri au pornit sa curteze tot ce se poate. Avand in vedere ca recesiunea prin care tocmai au trecut, cea mai dura din ultimii zece ani, le-a pus pe fuga clientii si in speta cumparatorii de publicitate, revistele cauta clienti noi, relateaza Financial Times.
Sectorul de upmarket, care include casele de moda, serviciile de ingrijire personala si in general bunurile de lux, cat si bogatele lor bugete alocate marketingului sunt acum o tinta promitatoare. Editiile europene de la Time si Business Week planuiesc suplimente dedicate acestor produse ca parte a unei ofensive prin invaluire asupra circuitului european al modei. Colectiile de toamna vor fi tratate in mod similar, cu intentia ca in viitor acest gen de abordare sa se extinda si la editiile din afara Europei.
"Intentia este de a construi o noua categorie de client publicitar, sau cel putin sa ne extindem baza pe care o avem deja de bunuri de lux care isi fac reclama in publicatiile noastre", spune Andrew Butcher, presedinte si editor al Time si Fortune International.
Paul Maraviglia, vice-presedinte si director al departamentului de publicitate internationala la Business Week spune: "Noi am avut mereu publicitate la bunuri de lux. Insa suplimentul va fi despre Calvin Klein si Thomas Pink: nume pe care nu le vezi in revista".
Mai putin pornit in a vana clienti, Newsweek ia in consideratie un numar dedicat creatiei vestimentare programat pentru sfarsitul anului, in afara de "Tip Sheet", sectiunea constanta de stil a revistei.
Imputinarea paginilor de reclama din editiile internationale ale Time si Fortune, amandoua detinute de catre AOL Time Warner, din revista Business Week aflata in proprietatea McGraw-Hill si din Newsweek, revista care face parte din grupul de familie Washington Post, au fost greu de trecut cu vederea. In parte acest lucru se datoreaza declinului inregistrat de publicitatea corporatista care a lovit ziarele internationale cum ar fi Financial Times si The Wall Street Journal  cat si revistele concurente. Datele furnizate de CMR International, organismul de studiere a publicitatii, indica faptul ca numarul paginilor cu publicitate a continuat sa scada la multe editii internationale ale revistelor intre lunile ianuarie si octombrie din anul trecut.
In Statele Unite, Business Week are o singura piata si un tiraj suficient de mare pentru a fi un vehicul important pentru clientii care comercializeaza bunuri de larg consum sau servicii financiare. In Europa insa, revista s-a bazat pe sprijinul bancilor de investitii, al companiilor de telecomunicatii si al companiilor aeriene - sectoare globalizate care tintesc spre un cititor de sex masculin, dinamic, membru de club. Aceste sectoare au fost printre cele mai volatile in ultimii doi ani la nivel global, iar bugetele de marketing au fost primele care au fost reduse.
Time si editiile sale s-au confruntat o scadere continua a publicitatii la tigari din cauza restrictiilor legislative introduse pe anumite piete.
Majoritatea editorilor nu stiu insa cum vor fi afectate bugetele internationale pentru publicitate datorita restrangerii cheltuielilor de marketing ale companiilor de pe ambele parti ale Atlanticului.
Sectotul de lifestyle este un candidat potrivit pentru acoperirea deficitelor dar nu este singurul. Produsele farmaceutice, cele de biotehnologie, precum si marcile de automobile si cele din sport au fost de asemenea evocate de managerii de publicitate ca potentiale alternative.
Totusi editorii se plang ca sectorul farmaceutic este prea sporadic: de exemplu, dupa o ampla campanie internationala de rebrandare, Aventis nu mai este un mare client in acest sector.
Marketingul la automobile este inca dependent de retelele de distributie din fiecare tara. Publicitatea in sport depinde de evenimentele sportive, cu un multa publicitate in anul Jocurilor Olimpce sau al Campionatului Mondial de Fotbal, urmat de seceta completa in ceilalti ani.
Dimpotriva, campaniile de lifestyle promoveaza in general brandurile pe termen lung si nu produse specifice si sunt lansate cu usurinta si peste granite. Unele segmente, cum ar fi ceasurile si bauturile de lux au utilizat mereu spatiile publicitare din aceste reviste. Dincolo de toate, acest gen de produse, desi nu a fost imun la declinul general, a continuat sa cheltuiasca pe publicitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO