Media & Advertising

Ernst&Young: BBC are nevoie de controale mai stricte

03.12.2004, 00:00 19



Corporatia britanica BBC a fost somata sa intareasca activitatea de control financiar in domeniul contabilitatii productiei, al cheltuielilor si al achizitiilor, in urma unei investigatii efectuate de Ernst&Young, scrie Financial Times.



Potrivit firmei de contabilitate, la care a apelat la inceputul acestui an Michael Grade, presedintele BBC, planificarea bugetara a companiei ar putea fi imbunatatita. Investigatia Ernst&Young, care s-a concentrat de asemenea pe proiectele de natura internationala, nu a scos la iveala defecte fundamentale la compania britanica, finantata din fonduri publice. Firma de consultanta a precizat insa nevoia de controale mai stricte in ceea ce priveste cheltuielile discretionare si a cerut un nivel mai ridicat de transparenta in unele domenii.



Printre recomandari se numara intocmirea unor rapoarte financiare lunare privind cheltuielile de productie ale BBC.



Consiliul guvernatorilor BBC, care a primit de asemenea raportul, a sustinut recomandarea de responsabilitate pe care a formulat-o Ernst&Young. Michael Grade a declarat: "In conformitate cu noile noastre reguli de conducere, guvernatorii s-au angajat sa monitorizeze mai atent performantele financiare ale BBC, ceea ce presupune apelarea la astfel de investigatii ad-hoc".



Conducerea BBC a numit auditori externi, ingrijorata de posibilitatea unor cheltuieli excesive. Ernst&Young a descoperit insa ca regulile privind cheltuielile sunt mult prea relaxate si deschise interpretarii. Firma de consultanta a recomandat acordarea unui rol mai important in procesul decizional directorului financiar, pozitie ocupata in prezent de Zarin Patel. Au fost emise si noi recomandari legate de proiectele de investitii in strainatate.



Conducerea BBC a cerut recent efectuarea unor analize de natura strategica, referitor la o potentiala relocalizare a unei mari parti din organizatie in afara Londrei, o posibila separare a serviciilor comerciale, precum si un program de reducere a costurilor.



Oficialii BBC au refuzat sa comenteze rezultatele acestor analize, care ar putea avea ca rezultat pierderea a mii de locuri de munca si renuntarea la unele active care nu tin de activitatea de baza a companiei. Guvernatorii BBC au declarat ca este nevoie de o cercetare atenta a acestor probleme, inainte de a decide forma pe care o va imbraca o eventuala restructurare.



The Times arata in luna octombrie ca, potrivit unui plan al lui Mark Thompson, se va reduce numarul angajatilor din Londra, se va investi mai putin in productii proprii, iar unele departamente vor fi partial privatizate. O parte din personalul disponibilizat va fi transferat la redactiile din Manchester, Birmingham, Glasgow, Belfast si Bristol.



Conducerea BBC doreste sa reduca la maxim costurile in perspectiva renegocierii fondurilor publice pe care le primeste televiziunea si care ar putea fi mai reduse pe viitor, a explicat The Times.



BBC este reglementata de Carta Regala. Textul, care defineste obiectivele televiziunii publice pe zece ani si ii permite sa primeasca fonduri publice, isi pierde valabilitatea la sfarsitul anului 2006 si va inlocuit cu unul nou.



Potrivit The Times, BBC a primit anul trecut 2,8 miliarde de lire sterline (4 miliarde de euro) bani publici si a avut pierderi de 249 milioane de lire (358,12 de milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24