Media & Advertising

Europa va "integra" jurnalistii economici si financiari

22.10.2004, 00:00 7



Isi vor dezvalui ei oare sursele? Daca directiva pe iunie 2003 a Consiliului Europei, numita "abuzul de piata", va fi aplicat in Franta, in forma in care se gaseste acum, acestea ar fi atributiile jurnalistilor economici si financiari: dezvaluirea tuturor surselor, sustine cotidianul Le Figaro.



Ideea care sustine acest text consta in faptul ca jurnalistii sa aiba aceleasi obligatii in ceea ce priveste transparenta ca si analistii economici, atunci cand fac recomandari de vanzare sau de achizitionare a unui bun, chiar daca nu se refera la recomandari implicite. Articolul 3-1 al directivei indica: "divulgarea de informatii catre public poate fi amanata pe o perioada limitata daca aceasta risca sa afecteze grav interesele actionarilor existenti sau potentiali, compromitand concluzia negocierilor particulare vizand sa asigure redresarea financiara pe termen lung a emitentului".



De altfel, articolele 11 si 12 ale aceluiasi text incredinteaza puterea de control si de sanctiune unei autoritati de reglementare, corespunzand, in Franta, Autoritatii Pietei Financiare(AMF).



Aceasta directiva ar fi trebuit sa fie aplicata deja in legea franceza, deoarece ansamblul statelor membre ar fi trebuit sa adopte aceasta dispozitie inainte de 12 octombrie. Aceasta noua reglementare pune in incurcatura toate guvernele implicate. In Franta, administratia publica nu are realmente intentia de a risca provocarea unui conflict cu presa, care reprezinta "un vehicul legislativ" care permite integrarea acestor noi dispozitii.



Pentru moment, pozitia franceza este inca departe de a fi luata. Mai multe ministere discuta asupra luarii unei decizii referitoare la adoptarea acestei directive, incepand cu Bercy - si, mai ales Trezoreria - si ministerul Justitiei.



Guvernul doreste gasirea unei formule care sa nu limiteze libertatea presei, principiu integrat in constitutia statului francez.



Mai multe piste sunt luate acum in calcul. O prima ipoteza s-ar axa pe ideea ca presa sa isi stablileasca ea insasi regulile de conduita profesionala, dupa care acestea ar fi supuse pentru validare Autoritatii Pietei Financiare. Aceasta este solutia de autoreglare.



Reprezentantii sindicali din presa, ca si asociatia jurnalistilor economici si financiari, au lucrat la elaborarea unei prime scheme de program.



Dar surse guvernamentale subliniaza ca "aceasta solutie sufera din cauza faptului ca in Franta nu exista organisme corporatiste care au ca functie sanctionarea incalcarii sarcinilor jurnalistice".



Totusi, aceasta solutie este aceea supusa atentiei publice si retinuta de majoritatea statelor europene, mai ales ca directiva prevede prin sine recursul la autoreglare.



O alta ipoteza este, de asemenea, luata in calcul, si pare sa beneficieze de aprecierea autoritatilor. Este vorba de plasarea jurnalistilor sub o tutela mai directa a AMF. Regulile specifice acestei profesii ar fi, astfel, integrate regulilor generale ale AMF.



Aceasta dispozitie incadreaza foarte clar redactiile si, mai ales, prevede o serie de actiuni. In plus, ea implica un text legislativ si regulamente interprofesionale.



In cele doua cazuri prezentate, directorul publicatiei in cauza va fi cel care va avea controlul asupra respectarii obligatiilor care sunt impuse jurnalistilor. Cat despre companiile de presa, acestea vor fi plasate sub autoritatea AMF, care va aplica sanctiunile corespunzatoare.



In ceea ce priveste audiovizualul, solutia cea mai probabila este aceea de a da Consiliului superior al audiovizualului acest rol de reglare si aplicare a sanctiunilor. In acest moment, numai Anglia si Germania au adoptat aceasta directiva, alegand varianta autoreglarii complete. Portugalia este pe punctul de a adopta un sistem mai degraba coercitiv, legat de atribuirea cartei de presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO