Media & Advertising

Percheziţie la sediul unui ziar australian, suspectat de piratarea unei baze de date a laburiştilor

Autor: Mediafax

15.12.2011, 18:15 32

Poliţia australiană a efectuat joi o percheziţie la sediul unui cotidian din Melbourne, The Age, suspectat că a accesat ilegal calculatoare ale Partidului Laburist care conţineau informaţii sensibile despre mii de alegători, relatează AFP.

Specialişti în domeniul informatic ai poliţiei din statul Victoria (sud-est) au percheziţionat birourile redacţiei şi au interogat o serie de jurnalişti, a anunţat The Age, aflat în proprietatea grupului Fairfax Media.

"Au mandate să ancheteze asupra articolelor pe care le-am publicat anul acesta pe tema bazei de date (a Partidului Laburist) şi problemelor de confidenţialitate ridicate de aceasta", a declarat Gail Hambly, directorul juridic al cotidianului, citat de ABC Radio.

The Age a realizat o anchetă jurnalistică asupra unei baze de date a Partidului Laburist, formaţiunea premierului Julia Gillard, care conţine numeroase informaţii confidenţiale despre mii de alegători, cum ar fi starea de sănătate a acestora sau situaţia lor financiară.

Cotidianul a arătat cum poate fi efectuată o căutare, pornind de la numele persoanei, adresa acesteia sau opinia sa asupra unui subiect politic dat. Jurnalişti din cadrul publicaţiei au contactat alegători care figurau în fişier, lucru care sugerează că au avut acces la ei în urma piratării sistemelor informatice ale partidului.

Fără să se pronunţe asupra fondului anchetei, Gail Hambly a apreciat că obiectivul ziarului, care constă în a dezvălui modul în care laburiştii au procurat aceste date, este legat de "interesul general".

Fairfax Media este principalul concurent din Australia al News Limited, o filială a News Corp., imperiul lui Rupert Murdoch, implicat în Marea Britanie într-un scandal de interceptări ilegale care a condus la închiderea publicaţiei News of the World (NOW), în iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO