Media & Advertising

Vivendi, TF1 si M6 se aliaza contra Internetului

16.12.2005, 10:48 10

Trei dintre cele mai mari companii de televiziune din Franta au declarat recent ca intentioneaza sa-si uneasca fortele in incercarea de a consolida una dintre ultimele piete fragmentate de televiziune prin satelit din Europa.

Vivendi Universal, grupul media francez ce detine postul de televiziune Canal Plus, a declarat recent ca urmareste sa-si intareasca pozitia pe piata ca raspuns la concurenta din ce in ce mai puternica din partea operatorilor de telecomunicatii si a celor de Internet. Ca urmare a acestui lucru, a inceput o serie de negocieri cu doua grupuri de televiziune rivale, TF1 si M6, grupuri care detin in coproprietate compania de televiziune cu plata TPS, relateaza Financial Times.

"Aceste negocieri au legatura cu o posibila combinare a activitatiilor celor doua grupuri, TPS si Canal Plus Group, lucru care este in interesul abonatilor prezenti, dar si al celor viitori, dar care va mentine identitatea celor doua companii", au declarat cei de la Vivendi. "Nici un alt comentariu legat de aceste negocieri nu va mai fi facut de niciuna dintre cele trei companii pana nu se va ajunge la o concluzie in ceea ce priveste aceste negocieri", au mai afirmat acestia.

Vivendi sustine de ceva vreme o consolidare a pietei televiziunii prin satelit din Franta, cu argumentul ca mare parte din pietele de profil din Europa au un singur operator national. Oricum, pana acum, Patrick Le Lay, directorul executiv al TF 1, a respins apropierea dintre cele doua companii propusa de Vivendi.

TF1 detine 66% din TPS. Restul actiunilor sunt detinute de M6, companie ce pare a fi mult mai receptiva la o eventuala intelegere cu cei de la Vivendi. In presa franceza au aparut speculatii cu privire la o eventuala cedare de catre TF1 si M6 a TPS pentru suma de 4 miliarde de euro (4,75 miliarde de dolari).

Oricum, orice posibila afiliere a celor doua companii de televiziune cu plata va fi monitorizata atent de autoritatile care se ocupa cu reglementarea concurentei in Franta.

Competitia pe piata televiziunilor din Franta s-a intensificat in ultima perioada ca urmare a inclinatiei consumatorilor spre noi cai de acces la informatii precum Internetul sau telefonia mobila.

Canal Plus a fost foarte agresiv in incercarea de a prelua o parte din clientii TPS.

Anul trecut, compania a platit 600 de milioane de euro (715 milioane de dolari) pentru a-si asigura drepturile de televizare a meciurilor din prima liga de fotbal a Frantei pe urmatorii trei ani, oferind aproape dublu fata de TPS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO