Mediafax.biz Exclusiv

200 de români fac la Bucureşti soft pentru cipuri care ajung pe maşini BMW sau Renault

Autor: Adrian Seceleanu

30.01.2011, 17:45 53

Compania americană Freescale, unul dintre ceimai mari producă tori mondiali de semiconductori, şi-a mărit înzece ani echipa de ingineri software din România de la cinci laaproximativ 200 de persoane, iar numărul acestora ar putea creşteîn continuare în anii următori, a declarat într-un interviu pentruZF Raja Tabet, vicepreşedintele diviziei de software şi sisteme dincadrul departamentului de reţelistică alfirmei.

"Centrul din România are aproximativ 200 deingineri care dezvoltă software, este probabil singurul nostrucentru de cercetare şi dezvoltare care este dedicat doar softului",a spus Raja Tabet. Compania mai are centre de cercetare şidezvoltare şi în ţări ca Israel, China şi StateleUnite.

Echipa din România nu interacţionează directcu clienţii companiei, departamentele de vânzări şi marketing fiindlocalizate într-o altă ţară europeană, dar activitatea softiştilorromâni susţine toate departamentele Freescale, spune Raja Tabet.Spre exemplu, echipa de "Microcontroller Solutions Group Auto" dinRomânia scrie şi testează software pentru cipuri cu tehnologieFreescale care merg către clienţii din această industrie, printrecare se numără: BMW, PSA Citroën, Renault - Nissan sauChevrolet.

BMW X5, cel mai bine vândut SUV din categoriapremium din România, include, spre exemplu, senzori realizaţi deFreescale pentru a monitoriza viteza sau acceleraţiamaşinii.

Compania lucrează şi cu furnizorii decomponente pentru Renault Dacia, spreexemplu.

Şi echipa de reţelistică lucrează la diferitecomponente sau aplicaţii care ajung întrun final să fie încorporateîn produse ale unor giganţi precum Cisco, Alcatel-Lucent, Huaweisau ZTE. Printre proiectele la care lucrează echipa din România senumără, spre exemplu, subsistemele software pentru transmisii dedate sau componentele software dedicate procesării semnaluluivocal, potrivit datelor furnizate de reprezentanţiicompaniei.

Software-ul dezvoltat în România ajunge şi încipuri instalate în produse precum maşinile de spălat sautelecomenzile folosite de diferite electronice. Printre clienţiiFreescale din aceste industrii se numără companii precum Sony,Panasonic, Logitech sau Indesit.

Rezultatele echipei de softişti din România aufost până acum foarte bune, acesta fiind şi motivul pentru carecompania a menţinut centrul dezvoltat laBucureşti.

"Am luat o decizie bună când am decis sădeschidem centrul de cercetare şi dezvoltare din România. Am găsitaici combinaţia potrivită între talent şi etica în muncă necesarăîn această industrie. Am continuat să investim aici pentru cărezultatele au fost foarte bune." Compania nu exclude posibilitateade a-şi extinde numărul de angajaţi din România în aniiurmători.

"Avem în plan să mai angajăm oameni înurmătorii ani, dar în acest moment nu putem anunţa niciun planconcret", a adăugat oficialul Freescale. Compania a ajuns la 200 deangajaţi în România la începutul anului2009.

La nivel global Freescale a obţinut anultrecut venituri de 4,4 miliarde de dolari, în creştere cuaproximativ 30% faţă de anul precedent.

Subsidiara din România a avut în 2009 afaceride 9 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul FinanţelorPublice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO