Mediafax.biz Exclusiv

A&D Pharma după delistare: Hotărârile se iau rapid. Nu mai luăm avize de la avocaţi pentru orice decizie

Autor: Ioana David

01.06.2011, 19:18 427

"Cea mai marediferenţă este că nu mai luăm două-trei avize de la două-trei casede avo catură înainte să avem decizia.Hotărârile sunt mai simple însă nu vrem sădistrugem ceea ce am câştigat de pe urma listării. Vrem să nepăstrăm procesele aşa cum au fost desenate ca mod de operare", aspus Popescu într-un interviu acordat ZF.

Din luna martie, A&D Pharma a revenit lastatutul de companie închisă, pe care l-a mai avut şi înainte detoamna anului 2006, iar fondatorii, oamenii de afaceri WalidAbboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, şi-au majoratdeţinerile la circa 97% din companie. Odată cu delistarea,majoritarii A&D Pharma au făcut o ofertă acţionarilorminoritari pentru răscumpărarea de titluri oferind un preţ de 4,5euro pentru un GDR (instrument care avea în spate 6acţiuni).

Grupul a plătit 44 mil. euro pentru arăscumpăra acţiuni, astfel că fondatorii au ajuns la 97% dincompanie de la aproximativ 61% anterior delistării.

Banii plătiţi au provenit dintr-o linie decredit de 150 de milioane de euro.

La începutul acestui an, grupul a împrumutat150 de milioane de euro de la un consorţiu condus de Erste, BCR şiUniCredit Ţiriac Bank, facilitatea înlocuind o linie mai veche carea ajuns la scadenţă şi care se ridica la 100 milioane deeuro.

Refinanţarea are loc în condiţiile în careA&D Pharma contractase creditul anterior în vara anului2009.

Listarea + mai multăbirocraţie

Pe lângă fondatori, înainte să se delisteze,procente semnificative de acţiuni (4-5%) mai erau deţinute dedoi-trei investitori, dar şi de un grup de foşti şi actualimanageri printre care Dragoş Dinu (fost CEO) şi Florin Buligoanea(actual CFO).

Popescu, care nu deţine acţiuni, a explicatfaptul că grupul nu a avut niciodată o imagine clară asupra coteifiecăruia de deţinere sau chiar a proprietarilor, ci doar o "poză"la un anumit moment care era cu mult în urmă.

În prezent nu se ştie cine sunt minoritariicare au rămas cu mai puţin de 3% din grupul farma.

Nivelul de 4,5 euro pentru GDRoferit de companie anul acesta se află mult sub cel de 12 euro dincadrul ofertei publice iniţiale din 2006.

"Nu au fost atât de multediscuţii legate de faptul că nivelul oferit era sub preţul la cares-a listat compania.După o perioadă în care acţiunile au crescut, au scăzutdramatic apoi s-au apreciat din nou. Nemulţumirea investitorilor adecurs din faptul că la momentul la care s-a anunţat delistareaacţiunile fluctuau la peste 5 euro şi au spus că normal ar fi săacordăm preţul."

Preţul anunţat, a mai spusPopescu, a fost propus de către un adviser pe care grupul l-a avutşi care este acreditat de către reglementatorul Bursei.Preţul a avut în vederevolumele tranzacţionate, nivelul la care s-au făcut tranzacţiile,dar şi alte elemente.

Popescu, care a preluat poziţia de CEO în2008, spune că orice companie care se gândeşte să se listeze pe obursă majoră trebuie să fie pregătită pentru mult mai multăbirocraţie şi mult mai multă documentare a tuturor proceselor.Practic, a continuat el, listarea presupune schimbarea modului încare se întâmplă lucrurile.

"Delistarea nu a fost făcută cuintenţia de vânzare"

"Este foarte important pentru acţionariicare erau obişnuiţi cu viaţa de companie privată şi care vor să selisteze că, deşi rămân majoritari, decizia nu le maiaparţine.Pot să-şidorească multe lucruri numai că în structura de conducere existădirectori nonexecutivi care se pot opune cu tărie iniţiativeloracţionarilor fondatori, având în vedere interesle companiei şiprotecţia acţionarilor minoritari", a afirmat RobertPopescu.

A&D Pharma, cel mai mare grup demedicamente din România, cu o cifră de afaceri de 482,2 mil. euroîn primele nouă luni ale anului trecut, potrivit ultimelorinformaţii disponibile, operează distribuitorul Mediplus, reţeauade farmacii Sensiblu, o divizie de marketing & sales, şiclinicile Anima.

Cea mai nouă divizie este cea de serviciimedicale private, proiect demarat anul trecut.

Sensiblu a înregistrat anultrecut afaceri de 989 mil. lei (235 mil. euro). Totodată, Mediplusa înregistat o cifră de afaceri de 2,33 mld. lei (553 mil.euro).

Întrebat dacă există tatonăripentru vânzarea A&D Pharma, Popescu a răspuns că nu.

"Nu există nicio discuţie activăcu nimeni vizavi de o posibilă vânzare. Delistarea nu a fost făcutăavând în vedere vreo intenţie de vânzare.Suntem mult mai preocupaţi de dezvoltareacompaniei, de planurile strategice de viitor, de o mai mareregionalizare a businessului", a spus şeful grupului.

Au cumpărat 23 defarmacii

Sensiblu, reţeaua de farmacii agrupului cu 250 de unităţi în prezent, a cumpărat 23 de farmaciiale reţelei Farmaplanet, tranzacţia fiind aprobată de ConsiliulConcurenţei în mai.

Având în vedere numărul deunităţi, tranzacţia este cea mai mare de pe această piaţă dinultimii ani. Farmaplanet Grup a înregistrat în 2009 o cifră deafaceri de 34,5 mil. lei (8,2 mil. euro), pierderi de 4,6 mil. lei(1,2 mil. euro) şi a avut 166 de angajaţi, potrivit informaţiilorde la Registrul Comerţului, ultimele disponibile.

Sensiblu este în continuare interesată deextindere, însă este precaută având în vedere in certitudinea dinpiaţă. În acest moment, a explicat Popescu, nu este clar dacăreglementările legate de criteriul demografic, cel care plafoneazănumărul de farmacii în funcţie de numărul locuitorilor dintr-unoraş, va fi menţinut şi în 2012.

Potrivit lui Popescu, anul trecut Sensiblu aînregistrat profit. El nu a dorit să precizeze cifra de afaceriînregistrată anul trecut de grup, spunând doar că este în linie curezultatele din primele şase luni ale anului şi că dacă anul trecutindicatorul începea cu "5", acum această cifră nu mai este deactualitate.

"Probabil că 2010 a fost unul dintre cei maibuni ani ai companiei. Singura problemă semnificativă cu care ne-amconfruntat şi ne confruntăm în continuare este cea alichidităţilor. Plăţile făcute de către sistem sunt lente, au ajunsla circa 11 luni", a spus Popescu.

El a precizat că în sistem există facturi deaproximativ 500 mil. lei (119 mil. euro) care nu au fost acceptatela plată de către casa de sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO