Mediafax.biz Exclusiv

Acţionarii Dona împrumută 10 mil. € de la BCR şi mai deschid 30 de farmacii

Acţionarii Dona împrumută 10 mil. € de la BCR şi mai deschid 30 de farmacii

Autor: Ioana David

14.03.2011, 18:28 133

"Anulacesta priorităţile noastre sunt creşterea numărului de farmacii şicorelarea structurii interne a organizaţiei, a departamentelor desuport, la afacerea în continuă creştere. Dorim să avem un grad mairidicat de acoperire la nivel naţional, de aceea încercăm să neconsolidăm poziţia în oraşele mari unde deja avem puncte de lucruşi nu uităm nici judeţele în care până acum nu existau farmaciiDona", a spus Ana- Maria Petculescu, director de marketing laFarmaciile Dona.

În prezent, reţeaua numără 170 de unităţi, iarpână la sfârşitul anului şi-a propus să mai deschidă aproximativ 30de puncte de lucru. În aceste condiţii, Dona este a treia reţeadupă numărul de unităţi operate, după Sensiblu şi Catena, care aufiecare peste 200 de puncte de lucru.

Anul trecut, Dona, business deţinut de NicuNistor şi Eugen Banciu (Banciu mai are şi 40% din acţiuniledistribuitorului Farmexpert), a avut o cifră de afaceri de 142milioane de euro, comparativ cu 109 milioane de euro în2009.

Cu acest nivel al vânzărilor, Dona s-a aflatîn 2009 pe locul 31 în topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români. Topul a fost rea lizat de ZF pebaza datelor de la Registrul Comerţului.

În cadrul companiei lucrează peste 1.300 depersoane.

Dona împreună cu celelalte nouă mari reţele deretail Sensiblu, Catena, Farmacia Richter, Help Net, Ropharma, CityPharma, Remedio, Centrofarm, Remedia operează puţin peste 1.200 deunităţi dintrun total de 7.500, potrivit unei analize a ZF. Anul2011 se anunţă efervescent în această piaţă cu atât mai mult cu câtSensiblu a confirmat că "a încheiat un acord de principiu pentruachiziţia Farmaplanet", care are 24 delocaţii.

Pe de altă parte, farmaciile s-au confruntatîn ultimii ani cu probleme de lichidităţi în condiţiile în care îşirecuperează banii pe medicamentele gratuite şi compensate eliberatedupă mai bine de 200 de zile.

Au existat de asemenea şi cazuri de farmaciicare au intrat în insolvenţă sau faliment.

Piaţa medicamentelor a fost estimată decompania de cercetare şi analiză de piaţă Cegedim România la 2,2mld. euro anul trecut, în creştere cu aproape 20% comparativ cu2009. Pentru 2011 se estimează menţinerea trenduluipozitiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO