Mediafax.biz Exclusiv

An de răscruce pentru Teraplast. Va reveni compania pe profit după pierderile de 2,2 mil. euro din 2011?

An de răscruce pentru Teraplast. Va reveni compania pe profit după pierderile de 2,2 mil. euro din 2011?

Autor: Adrian Cojocar

12.02.2012, 18:54 255

Titlurile Teraplast Bistriţa au crescut agresiv în acest debut de an şi au adus cel mai ridicat randament, de 70%, faţă de un avans de 13,7% la nivelul indicelui general al bursei, BET-C în aceeaşi perioadă.

Teraplast a finalizat anul 2011 cu pierderi de aproape 9,5 mil. lei (2,2 mil. euro), după ce în anul anterior înregistrase un câştig net de 6,5 mil. lei (1,5 mil. euro).

Pierderile Teraplast s-au redus cu 25% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2010, la 2,5 mil. lei, şi pe fondul lichidării unor active neutilizate cu scopul echilibrării poziţiei financiare a companiei.

Vânzările Teraplast au coborât cu 13,4% în perioada octombrie - decembrie a anului trecut, iar la nivelul întregului an afacerile s-au menţinut la un nivel relativ constant, de 209 mil. lei (49,3 mil. euro).

"În 2012 ne aşteptăm la un reviriment moderat al pieţei construcţiilor, în special pe lucrările de infrastructură de mediu, în condiţiile în care aceste proiecte beneficiază de finanţare europeană, iar gradul de absorbţie al fondurilor nerambursabile a fost destul de scăzut până acum. Mai mult decât atât, 2012 fiind un an electoral, estimăm că se vor activa anumite resurse publice pentru finanţarea acestor investiţii", spune Ştefan Bu cătaru, care ocupă funcţia de director general al Teraplast de la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut.

În acest an conducerea companiei şi-a propus atât să eficientizeze activitatea, cât şi să o dezvolte mai ales pe segmentele unde există potenţial de creştere.

"Am realizat şi vom realiza în continuare investiţii pentru convertirea unor sectoare de producţie în scădere către altele care au înregistrat creşteri, am externalizat şi probabil vom mai externaliza unele linii de business colaterale, în vederea îmbunătăţirii fluxului de numerar şi accelerarea reducerii de cheltuieli. Ne-am concentrat de asemenea pe valorificarea activelor (real estate) eliberate în urma finalizării relocării în Parcul Industrial Teraplast, în vederea susţinerii parţiale a programului de investiţii. Am finalizat până în prezent contracte şi precontracte de vânzare-cumpărare de active imobiliare în valoare totală de peste 2,3 milioane de euro", a precizat Bucătaru.

Şeful Teraplast mai spune că ponderea exporturilor producătorului de profiluri şi ţevi se va majora anul acesta, lucru care va avea de asemenea un impact pozitiv asupra profitabilităţii şi a fluxului de numerar.

"Dincolo de aspectul sezonier, continuarea programelor de investiţii va conduce şi la crearea unor noi locuri de muncă. Un element de noutate în ceea ce priveşte modalitatea de recompensare a personalului în anul 2012 este introducerea unor modalităţi concrete de corelare a nivelului salarial cu performanţa financiară obţinută de societate, în special pentru funcţiile de conducere", mai spune Ştefan Bucătaru.

Compania a restructurat anul trecut şi o parte din datorii, care au fost reeşalonate pe perioade mai lungi de timp. Astfel, datoriile care trebuie plătite în mai puţin de un an au coborât la finele anului 2011 cu 32,6 mil. lei, iar cele cu scadenţă mai îndepărtată de un an s-au majorat cu 24 mil. lei, pe total datoriile scăzând anul trecut cu 7,7%, la circa 101,6 mil. lei în ciuda pierderilor importante raportate de companie.

Rezultatul negativ de anul trecut s-a datorat printre altele creşterii cheltuielilor cu materiile prime, cu 5,3 mil. lei, cât şi din cauza constituirii unor provizioane aferente clienţilor incerţi, în valoare de circa 8 mil. lei.

Conducerea Teraplast se aşteaptă ca materiile prime să pună din nou presiune asupra profitabilităţii companiei în 2012, estimând că preţurile vor continua să crească ca urmare a aprecierii cotaţiei la ţiţei.

"Majorările de preţ sunt deja vizibile încă din ianuarie, iar în februarie trendul crescător a fost chiar mai evident", mai spune directorul general al companiei.

În ceea ce priveşte distribuţia şi desfacerea, compania spune că va colabora mai strâns cu marile magazine de bricolaj atât de pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.

La ultimul preţ de pe bursă, de 0,34 lei/unitate, Teraplast este evaluată la 23,3 mililoane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels