Mediafax.biz Exclusiv

Bogdan Piţigoi, partenerul lui Ţiriac la Iaşi: Piaţa auto nu poate creşte dacă nu reporneşte creditarea

Bogdan Piţigoi, partenerul lui Ţiriac la Iaşi: Piaţa auto nu poate creşte dacă nu reporneşte creditarea

Autor: Bogdan Alecu

14.11.2011, 19:24 249

Tester Group - dealerul mărcilor Volvo, Land Rover şi de anul viitor şi Citroën - şi Casa Auto Iaşi - dealer al mărcilor Mercedes-Benz, Hyundai şi Mitsubishi - s-au aliniat noilor standarde ale Ţiriac Auto, divizia de retail auto a Ţiriac Holdings, cu noua imagine de marcă şi noul blazon, în condiţiile în care compania deţinută de Ion Ţiriac deţine 50% din cei doi dealeri, în timp ce managementul este asigurat de Bogdan Piţigoi.

În vara acestui an Ţiriac Holdings a fuzionat dealerii din Capitală cu cel de la Braşov, etapă care însă nu se va repeta şi în cazul centrelor de la Iaşi.

"Putem spune că în această etapă sigur nu vom fuziona cu firma ŢiriacAuto şi structura acţionariatului nu se va schimba. Ţiriac Holdings deţine 50%, iar eu restul de 50% şi asigur şi managementul", a spus Bogdan Piţigoi.

La nivelul anului trecut toate firmele din cadrul Tester Group, unde Bogdan Piţigoi este acţionar, au înregistrat afaceri de 23,6 mil. euro.Pentru anul acesta Piţigoi estimează o creştere de 9%, iar pentru anul viitor una de 15%.

Grupul include o fabrică de confecţii, 15 magazine, dealerul Dacia-Nissan Caremil, deţinut în parteneriat cu un asociat, cele trei clădiri de birouri din Iaşi şi cei doi dealeri unde acţionar este şi Ion Ţiriac.

Portofoliul mărcilor comercializate de către dealerii auto se va extinde de anul viitor şi cu Citroën, care înlocuieşte practic marca Ford, la care Tester a renunţat anul trecut după ce importurile mărcii au trecut de la Romcar, parte a Ţiriac Holdings, la Ford România.

"Am luat Citroën deoarece am considerat că este un brand care nu este bine reprezentat în această regiune şi are potenţial de creştere mai ales că are şi o gamă diversificată care include utilitare", a spus Bogdan Piţigoi.

Pentru Citroën, Tester va deschide un nou centru auto, momentan dealerul funcţionând doar ca reparator autorizat pentru Citroën.

Lucrările vor începe la noul centru luna aceasta şi planul companiei este ca până în luna martie a anului viitor să fie finalizată construcţia.

"Sunt trei bănci care vor acum să mă crediteze pentru noul complex Land Rover Citroën, în care vom investi 1 mil. euro. Aşa că acum am de ales. Dobânzile sunt mai mari decât înainte, dar corecte, având în vedere media pieţei, şi ne permit dezvoltarea", a spus Piţigoi.

În ceea ce priveşte piaţa auto la nivel naţional, şeful Tester Iaşi estimează o continuare a declinului din acest an, tot cu aproximativ 10%, în condiţiile în care şi anul acesta în primele nouă luni piaţa auto a pierdut 11% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la mai puţin de 70.000 de autoturisme.

"Cel mai optimist scenariu presupune un declin cuprins între 0 şi -10% al pieţei auto locale. Sub nicio formă nu vom avea creştere. De ce? Pentru că nu sunt semnale că ar reporni creditarea. În piaţă vedem că vânzările de maşini premium au început să crească şi scad cele de volum pentru că exact clienţii acestora sunt cei mai loviţi. În al doilea rând, lumea a devenit mult mai atentă, mai ales la costuri şi a crescut perioada în care aceştia păstrează maşina, combustibilul s-a scumpit şi aceştia fac din ce în ce mai puţini kilometri", a spus Bogdan Piţigoi.

El a subliniat că cei care au afaceri care nu au fost afectate de criză vor continua să-şi schimbe maşina premium, în timp ce aceia care înainte schimbau maşina o dată la trei ani cu ajutorul creditelor de la bănci, vor păstra un timp mai îndelungat autoturismul.

"Programul "Rabla" a mers mai prost ca anul trecut, dar nu rău. Nu a mai fost acel boom, ci mult mai calm. Dacă spui cuiva să se grăbească acum că se închide programul, nimeni nu va mai fi impacientat. Programul "Rabla" acum reprezintă un discount suplimentar şi nu mai influenţează decizia de achiziţie, de unde şi interesul scăzut", a spus şeful Tester.

Dealerul s-a înscris anul acesta în program inclusiv cu mărcile premium, dintre care s-a vândut doar Volvo şi un singur model Mercedes- Benz A-Klasse.

Bogdan Piţigoi a construit în Iaşi un nou centru de afaceri în urma unor investiţii de peste 8,1 mil. euro, ce reprezintă o clădire de birouri de 11.000 mp.

Din valoarea totală a investiţiei, 3,9 mil. euro reprezintă fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare, 0,6 mil. euro fonduri guvernamentale şi 3,8 mil. euro contribuţia Tester Group, beneficiarul proiectului.

"Prin noua clădire noi dorim să încurajăm startupurile având o infrastructură completă, care include şi firme de consultanţă. Mai mult, aici se oferă şi posibilitatea închirierii unui birou pentru o singură zi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels