Mediafax.biz Exclusiv

Campofrio şi-a vândut fermele şi mai renunţă la active de 1,6 mil. €

Campofrio şi-a vândut fermele şi mai renunţă la active de 1,6 mil. €

Autor: Gabriel Razi

01.03.2012, 18:26 257

Acum doi ani cei doi jucători de pe piaţa mezelurilor şi-au pus fabricile în comun pentru a forma grupul Caroli.

Producătorul spaniol a vândut anul trecut pentru 2,5 milioane de euro două ferme de porci pe care le deţinea în judeţul Constanţa către danezii de la DHC International, prezenţi local prin firma Premium Porc, şi intenţionează să renunţe şi alte active de pe piaţa locală în valoare totală de 1,65 milioane de euro, potrivit informaţiilor dintr-un raport al companiei. "Tranzacţia a inclus fermele controlate de Campofrio de la Sibioara şi Fântânele, iar valoarea înţelegerii a fost de aproximativ 2,5 milioane de euro. La acel moment fermele nu erau populate cu animale. Acum în ferme sunt 3.000 de scroafe, 7.000 de purcei şi alţi 7.000 de porci", a explicat Martin Dorin, director general al Degaro, compania achiziţionată de grupul danez.

De cealaltă parte, oficialii Caroli Foods, business în care Campofrio deţine 49% din acţiuni, spun că nu au fost implicaţi în această tranzacţie, pentru că activele sunt deţinute în totalitate de gigantul spaniol. "Compania Degaro aparţine Campofrio Foods Group şi nu face parte din Caroli Foods Group România. Prin urmare, vânzarea companiei Degaro de către Campofrio nu reprezintă un subiect în legătură cu joint-venture-ul Caroli Foods Group România", spun reprezentanţii producătorului de mezeluri Caroli Foods, business ce a luat naştere acum doi ani ca parteneriat între familia libaneză El Solh şi spaniolii de la Campofrio.

În acest business familia El Solh are 51%, iar Campofrio restul acţiunilor.

Vânzarea fermelor a venit în contextul în care rulajele făcute de acest business s-au redus de 11 ori în perioada 2008-2010, la 0,2 milioane de euro. Tot în acest interval ferma a înregistrat pierderi cumulate de 1,3 milioane de euro. Mai mult, la sfârşitul anului 2010, înainte de cedare, datoriile din bilanţul companiei totalizau 3,9 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. "În 2009 în fermă a avut loc o epidemie şi a trebuit să sacrificăm toate animalele", explică Martin Dorin.

Renunţarea la active făcută de Campofrio nu este singura mişcare de acest gen operată de unul dintre primii mari jucători din industria alimentară locală în ultima perioadă. Recent, Aldis Călăraşi şi-a vândut ferma agricolă către grupul Nutricom Olteniţa.

Continuă vânzările

Campofrio are de vânzare în România şi alte active din categoria "fabricilor, terenurilor şi echipamentelor" în valoare totală de 1,65 milioane de euro. Reprezentanţii Caroli Foods subliniază însă că nu sunt implicaţi nici în această tranzacţie.

Acest anunţ vine însă la mai puţin de un an după restructurarea businessului local al Caroli Foods. În urma acestor mişcări grupul a închis fosta fabrică a Campofrio din Tulcea, a disponibilizat 170 de angajaţi (11% din total) şi l-a schimbat din funcţie pe Haluk Akdemir, CEO-ul producătorului de mezeluri. Valul de schimbări din interiorul businessului Caroli a venit în contextul în care rulajele anuale ale producătorului de mezeluri au scăzut cu aproape 9 milioane de euro, la 49,1 milioane de euro în numai trei ani în intervalul 2008-2010. Primele date arată un declin şi pentru anul trecut în condiţiile în care cota de piaţă valorică din România a brandurilor Caroli şi Campofrio a coborât între trimestrul întâi şi trei din 2011 de la 16% la 15%, potrivit altor rapoarte ale grupului spaniol.

Cifra de afaceri pentru 2011 nu este în acest moment disponibilă.

Caroli Foods Group este singura companie multinaţională din topul primilor zece producători de mezeluri din România şi intră în competiţie cu afaceri puse pe picioare de antreprenori români precum CrisTim (Radu Timiş), Aldis Călăraşi (familia Naghi), Elit Cugir (Dorin Mateiu) sau Angst (familia Minea).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO