Mediafax.biz Exclusiv

Caroli a avut vânzări cu 20 mil. euro sub buget în primul an de la fuziunea cu Campofrio

Caroli a avut vânzări cu 20 mil. euro sub buget în primul an de la fuziunea cu Campofrio

Autor: Gabriel Razi

26.07.2011, 18:59 314

Aceasta esteprima imagine asupra businessului Caroli Foods la un an după cegrupul a luat naştere din fuziunea dintre Caroli şiTabco-Campofrio, compania prin care spaniolii de la Campofrio suntprezenţi pe piaţa românească.

După fuziune reprezentanţiiCaroli Foods anunţau că grupul ţinteşte o cifră de afaceri brută de120 mil. euro în 2010.

"În iulie 21010, când am încheiatparteneriatul, estimările noastre privind economia românească eraumai optimiste. În această perioadă puterea de cumpărare a românilora scăzut în mod semnificativ influenţând direct consumul şiimplicit piaţa mezelurilor, care a înregistrat o scădere de12%-15%. Astfel, acest declin fără precedent a influenţat şiafacerile grupului Caroli Foods", explică Haluk Akdemir, CEO alCaroli Foods.

Înainte de fuziune Caroliîncheiase anul 2009 cu afaceri de 52,9 milioane de euro, iarTabco-Campofrio cu 27,1 milioane de euro, potrivit datelor de laRegistrul Comerţului.

Împreună, cifrele de afaceri alecelor două companii se ridicau la 80 de milioane de euro. Cu unrulaj de aproape 100 de milioane de euro în 2010 producătorulreuşeşte să intre în topul primilor cinci procesatori de carne dinRomânia, după calculele ZF, unde principalii săi competitori suntUnicarm, CrisTim, Elit Cugir sau Marex Brăila.

Grupul Caroli Foods a luat fiinţăla începutul anului trecut în urma unei tranzacţii între companiaCaroli, controlată de famila libaneză El Sohl, şi gigantul spaniolCampofrio. În urma tranzacţiei libanezii de la Caroli au ajuns săcontroleze în cadrul grupului 51%, iar Campofrio a intrat înposesia unui pachet de 49% din acţiuni după ce a mai plătit 12milioane de euro pentru a-şi majora participaţia în nouacompanie.

În urmă cu o lună oficialiiCaroli au decis să închidă fabrica din Tulcea, una din cele douăunităţi de producţie ale grupului şi să renunţe la 170 desalariaţi. Acum singurul centru de producţie funcţional al CaroliFoods rămâne cel din Piteşti. Decizia de a renunţa la unitatea dinTulcea, a cărei capacitate de producţie se ridica la 11.000 de tonede mezeluri anual, a fost motivată de contextul economic actual.Anul trecut Caroli Foods a produs pe piaţa locală 31.000 de tone demezeluri, potrivit datelor dintr-un raport al Campofrio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO