Mediafax.biz Exclusiv

Cât au câştigat brokerii, Bursa şi CNVM în primele patru zile după listarea FP

Cât au câştigat brokerii, Bursa şi CNVM în primele patru zile după listarea FP

Autor: Andrei Chirileasa

30.01.2011, 18:08 159

Cele 500 mil. lei tranzacţionate în patru zilepe FP au generat comisioane de circa 2,5 mil.lei.

FondulProprietatea (FP) a reuşit în primele patru zile de tranzacţionarepe Bursă un rulaj record de peste 500 mil. lei (118 mil. euro),adică aproape tot atât cât a rulat întreaga Bursă în ultimele douăluni ale anului trecut.

Chiar dacănu au fost dispuse uniform pe parcursul celor patru zile (porninddescres cător de la 50 mil. euro în prima zi până la 9,5 mil. euroîn şedinţa de vineri), tranzacţiile cu titluri FP le-au adusparticipanţilor la piaţă venituri peste cele înregistrate într-olună întreagă în a doua parte a anuluitrecut.

Luând încalcul că fiecare participant la tranzacţiile cu titluri FP (atâtcumpărătorii, cât şi vânzătorii) ar fi plătit firmelor de brokerajun comision mediu de 0,25% din valoarea transferului, rezultă căfirmele de brokeraj ar fi încasat din aceste tranzacţii circa 2,5mil.lei (590.000 de euro). Asta în con di ţiile în care veniturilebrokerilor din comisioanele de tranzacţionare de pe Bursă nu au depăşit anul trecut 12 mil. euro, conform calculelorZF.

Din cei 2,5mil. lei încasaţi de firmele de brokeraj, circa 810.000 de lei(190.000 de euro) au ajuns în conturile Bursei de Valori Bucureşti(BVB), care la fiecare 100.000 de lei tranzacţionaţi în piaţăpercepe un comision de 117 lei (0,117%) de la vânzător şi de 45 delei (0,045%) de la cumpărător. În primele nouă luni din 2010, Bursaa avut afaceri de 11 mil.lei, adică o medie de 1,2 mil. lei pelună.

ComisiaNaţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) percepe de asemenea uncomision de 80 de lei la fiecare 100.000 de lei tranzacţionaţi peBursă (0,08%) de la cumpărătorul acţiunilor. Astfel, dintranzacţiile de 500 mil. lei de la FP, CNVM a încasat circa 400.000de lei (94.000 de euro).

PentruComisie, cei mai mulţi bani vin însă din înregistrarea FonduluiProprietatea la categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv(AOPC) La activele de 15,3 mld. lei de la finele lunii decembrie,FP plăteşte anual la CNVM peste 15 mil. lei(0,1%).

DepozitarulCentral este singura entitate de pe piaţa de capital care a pierdutdin listarea Fondului Proprietatea, având în vedere că în ultimiitrei ani a avut monopol pe trans ferurile cu acţiuni FP pentru careper cepea comisioane mult peste cele pe care le înca sează de peBursă. Depozitarul Central primeş te în prezent 0,0085% dinvaloarea tranzacţiilor decontate pe o piaţă reglementată, astfel căveniturile din tranzacţiile cu acţiuni FP au fost de câteva mii deeuro.

Acţiunile FPau închis şedinţa de tranzacţionare de vineri la preţul de 0,62lei, înregistrând a treia scădere consecutivă. Capitalizareafondului este de 2 mld. euro.

Potrivitinformaţiilor din piaţă, cele mai active firme de brokeraj petranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au fost în primele zileUniCredit CA IB Securities, Wood & Company din Cehia şi KBCSecu rities. Cehii de la Wood au câştigat şi dreptul de a fi marketmakeri pe acţiunile FP, ei deţinând la finele anului trecut circa4% din fond în numele propriilor clienţi care au cumpărat warranturi (certificate derivate) pe FP listate la Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO