Mediafax.biz Exclusiv

Ce spun întreprinzătorii despre cardul Kogălniceanu: „Prefer să iau credite cu garanţie imobiliară decât cu garanţie de la stat, cu un card sau fără“

Ce spun întreprinzătorii despre cardul Kogălniceanu: „Prefer să iau credite cu garanţie imobiliară decât cu garanţie de la stat, cu un card sau fără“

Autor: Adelina Mihai

08.08.2011, 20:02 381

Guvernul a aprobat un proiect de sprijinirea IMM-urilor prin care antreprenorii vor putea primi o garanţie destat în proporţie de 80% din valoarea creditului accesat şi osubvenţie de până la 70% din dobânda la credit (în limita a 6,5% pean). Programul va deveni funcţional după data de 15august.

Pentru a obţine aprobarea unui creditfinanţat şi garantat prin acest program, beneficiarii trebuie săobţină documente semnate de 5 instituţii: Agenţia pentruImplementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM),Trezorerie, bancă, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri (FNGCIMM) şi Ministerul Finanţelor, potrivit unei schemepublicate pe site-ul www.aippimm.ro.

"Măsurile sunt bune pe hârtie, dar nu prea sunt practice. Cu câtsunt implicate mai multe organe ale statului, cu atât este maicomplicat de raportat şi este greu de cuantificat perioada în careva fi acordat creditul. Am vrut să iau un credit cu garanţie totprintr-un astfel de program, dar am renunţat pentru că erau preamulte formalităţi, iar organele statului solicită prea multeaprobări şi dovezi. Am rezolvat problema cu garanţii imobiliare,mult mai rapid şi mai corect", a spus Virgil Guzu, proprietarulfirmei de proiectare şi montare a instalaţiilor electrice şisisteme de securitate A.G. Grupinstal din Focşani, cu afaceri depeste 700.000 de euro şi 20 de angajaţi în 2010.

S-au săturat de stat la ghişee

Scopul acestui proiect, prin care Ministerul Economiei alocă 24mil. lei (5,7 mil. euro) pentru subvenţionarea dobânzilor, are învedere dezvoltarea şi susţinerea investiţiilor, precum şi creareaşi menţinerea locurilor de muncă în cadrul IMM-urilor.

"Am auzit de această iniţiativă, însă nu mă mai intereseazăcreditele şi nicio iniţiativă venită de la Guvern, pentru că toatesunt degeaba. Garanţiile acordate nu sunt pentru toată lumea, iarcine va reuşi să le obţină, va fi îngropat în birocraţie. Am luatun credit pentru firmă în urmă cu doi sau trei ani, însă la acelmoment eu şi cu celălalt acţionar am decis să luăm credite pentrupersoane fizice, din cauza formalităţilor.

M-am săturat de ghişee şi de funcţionari", a spus CătălinUngureanu, fondatorul companiei Inox Style, care producedecoraţiuni din inox.

Com pania sa a avut anul trecut ocifră de afaceri de 200.000 de euro, într-o uşoară creştere faţă de2009, şi 10 angajaţi.

"Nu resimt nici revenire, nu ştiu de undeies statisticile trimestriale privind creşterea economică. Absoluttoţi clienţii şi colaboratorii noştri au probleme de finanţare,niciunul nu are cash şi de aceea îmi recuperez cu greubanii.

Suntem pregătiţi de o nouă criză şi neaşteptăm să vină o recesiune mult mai cruntă", a mai spusUngureanu.

Este un prim pas pentru sprijinulIMM-urilor

Pentru a putea accesa credite prinintermediul acestui program, IMM-urile trebuie să aibă cel puţindoi ani de funcţionare, să nu fie în procedura de insolvenţă, săprezinte garanţii colaterale de până la 40% din valoarea creditului(restul de 80% fiind garantat de stat), să nu aibă credite restantesau să nu fie în litigiu cu Ministerul de Finanţe/ Economiei sau cuinstituţia de unde doreşte să ia credit.

"Nu am fost interesat de măsuraasta, pentru că nu intenţionez să creez noi locuri de muncă. Amdeschis recent o linie de credit destul de mică, până în 20.000 deeuro, pentru achiziţia de noi produse, pentru care am pus cagaranţie maşinile de firmă. Oricum, salutăm iniţiativa Guvernuluide a acorda subvenţii şi de a garanta creditele IMMurilor, pentrucă au mare nevoie de finanţare. Am observat totuşi că s-a maideblocat un pic creditarea, pentru că am obţinut destul de uşorcreditul", a spus Dragoş Popescu, proprietarul firmei deconsultanţă pentru dotarea hotelurilor Concept Hotels, cu afaceride 700.000 de euro anul trecut şi care are 15 salariaţi.

Şi Florin Pârvu, vicepreşedinteal Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şiMijlocii din România (CNIPMMR), spune că programul ar putea veni înajutorul micilor întreprinzători, care nu au de unde să garantezecreditele."Este binecă există astfel de măsuri, pentru că IMM-urile nu au de unde săaibă garanţii solide, pentru că nu au patrimoniu.E un prim pas din măsurilede relansare economică care îi ajută pe micii investitori", a spusPârvu.

Propunerea unei măsuri în favoareaIMM-urilor (cardul Kogălniceanu) care ţine de emiterea unui card delichidităţi, sub forma unei finanţări tampon garantate de stat, cucare întreprinzătorul poate să-şi plătească furnizorii, parteneriisau să-şi asigure un flux de numerar echilibrat, a fost luată dupămodelul unguresc al Schemei de card Szecsenyi.

Istvan Szechenyi (1791-1860) a fost ministrual transporturilor şi ocupării forţei de muncă în primul guvernungar din 1848.Mihail Kogălniceanu (1817 - 1891) şi-a legat numele de actulproclamării independenţei de stat a României. A fost ministru deexterne al ţării în 1867 şi în perioada 1877 - 1878.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels