Mediafax.biz Exclusiv

Ce variante au băncile când se trezesc cu un bloc de 100 de apartamente în insolvenţă

Ce variante au băncile când se trezesc cu un bloc de 100 de apartamente în insolvenţă

Autor: Cristi Moga

28.04.2011, 19:31 215

Băncile cautăastfel investitori specializaţi în industria locuinţelor cărora săle plaseze portofoliile imobiliare, deoarece vânzarea "bucată cubucată" a apartamentelor poate dura mult mai mult, iar costurile deadministrare şi cu impozitele pot adânci pierderile.

Ansamblul My Dream din Pipera, dezvoltat decompania Plus Development, controlată de oameni de afaceri dinTurcia, a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii decembrie din2009, în condiţiile în care investitorul a reuşit să vândă doarcirca 40 dintre cele 174 de locuinţe ale proiectului.

Firma acumulase datorii de 17 milioane deeuro, cea mai mare parte (circa 14 mil. euro) către Bank of Cyprus,care a luat decizia de a arunca pe piaţă locuinţele la un preţ de15,3 milioane de euro plus TVA.

Licitaţia ar urma să fie organizată marţi, 3mai, la sediul firmei BDO Business Restructuring, administratoruljudiciar al Plus Development.

Reprezentanţii Bank of Cyprus nu au comentatinformaţiile până la închiderea ediţiei.

"Creditorul care deţine garanţie pe totproiectul a cerut valorificarea acestuia «în bloc», în condiţiileîn care era în discuţii cu un potenţial investitor. Acest gen devânzare poate fi o soluţie în funcţie de investitorul pe care îlgăseşti. Vânzarea bucată cu bucată a apartamentelor este mai dedurată, iar un proiect finalizat implică foarte multe costuri. Nupot spune însă dacă aceasta este cea mai bună soluţie devalorificare a activelor firmelor în insolvenţă", a declarat pentruZF Geanina Oancea, partener în cadrul BDO.

Practic, Bank of Cyprus a apelat laarticolul 39 din legea insolvenţei, care îi permite să vândăactivele debitoarei fără a se ajunge la lichidare, respectiv înperioada de observaţie, beneficiind de faptul că deţine circa 80%din masa credală. În cazul planurilor de reorganizare clasice,modalitatea de valorificare a activelor este stabilită prin votul atrei din cinci categorii de creditori.

"Pot spune că şi alţi creditori, precumDirecţia Generală a Finanţelor Publice, au fost de acord cu aceastămodalitate de valorificare a activelor. De la intrarea îninsolvenţă până în prezent au fost vândute foarte puţineapartamente, în special locuinţe pentru care erau deja semnateante-contracte", explică reprezentantul BDO.Situaţii cel puţin la fel de complicate,legate de procedura insolvenţei, au şi alte ansambluri dinBucureşti, precum Planorama şi Blue Tower din Colentina sau TerraVision din Voluntari.

În aceste proiecte însă lucrările laapartamente nu au fost finalizate, astfel că este mai greu de găsitun investitor dispus să preia structurile şi să le ducă la bunsfârşit.

Aceste dezvoltări au însă nevoie şi de un"restart" de imagine, în condiţiile în care potenţialii clienţi auo oarecare reticenţă în a cumpăra apartamente din proiecte care auavut probleme legale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO