Mediafax.biz Exclusiv

Cel mai mare acţionar străin al FP spune că nu vrea să se implice în conducerea fondului

Cel mai mare acţionar străin al FP spune că nu vrea să se implice în conducerea fondului

Autor: Roxana Pricop

15.06.2011, 18:23 391

"Am accesatpieţele emergente investind în fonduri închise de investiţii de laînceputul anilor nouăzeci şi pe parcursul acestor ani am investitdirect în fonduri închise listate pe mai multe pieţe europene.Suntem un investitor pasiv şi nu ne implică m în managementulfondurilor în care investim.Nu numim reprezentanţi în organele de conducere alefondurilor în care investim", a declarat pentru Ziarul FinanciarChristopher Weaver, director şi fund manager la compania britanicăde investiţii City of London Investment Management cu sediul laLondra.

Compania are în gestiune active de 3,54miliarde de lire sterline provenind de la clienţi instituţionali,fiind specializată în plasamente pe pieţele emergente. CompaniaCity of London IM a fost raportată ieri cu o deţinere de 5,85% dincapitalul Fondului Proprietatea, devenind astfel cel mai mareacţionar instituţional străin al Fondului.

City of London este unul dintre cei peste osută de investitori instituţionali, care deţin cumulat 23,7% dincapitalul FP.

Declaraţia oficialului City of London aratăcă fondurile străine de investiţii văd în fond o oportunitate deinvestiţii şi că au cumpărat acţiuni FP pentru a profita dediscountul de peste 50% la care se tranzacţionează acţiunile pebursă în comparaţie cu activul net.

Rapoartele lunare emise de companie pentrufondurile de investiţii pe care le administrează amintesc desprediscountul la care se tranzacţionează şi despre cum "răbdarea va firăsplătită", iar "discountul se va reduce puternic pe termenlung".

Implicarea în conducerea fondului prinnumirea de reprezentanţi în Comitetul Reprezentanţilor, caresupraveghează activitatea administratorului Franklin Templeton,rămâne însă o miză pentru statul român, acţionar cu 25,25% dinFond.

Consiliile şi comitetele prin care Fondul afost condus de-a lungul celor cinci ani de funcţionare au fost opârghie pentru guvernele aflate la putere pentru a-şi numiapropiaţii politici. Miza va creşte şi mai mult, având în vedere căFranklin Templeton va convoca AGA în toamnă pentru a ridica pragulde vot.

Britanicii au preferat să cumperewarranturi decât acţiuni direct de pe bursă

Doar o mică parte a pachetului de 802,2milioane de acţiuni, reprezentând 5,58% din FP, a fostachiziţionată de City of London direct de pe Bursa de la Bucureşti.Un pachet de 668,2 milioane de acţiuni FP a ajuns în proprietateaCity of London după ce compania a cumpărat 668.200 warranturi emisede UniCredit Bank şi care au în spate fiecare câte 1.000 de acţiuniFP. Warranturile sunt produse structurate ce permit deţinătoruluisă parieze pe evoluţia preţului activului suport.

Deşi a cumpărat doar o mică parte dinacţiunile FP de pe piaţa locală, compania britanică urmăreşteRomânia de mai bine de un, iar de la listarea Fondului Proprietateape 25 ianuarie a făcut achiziţii susţinute de acţiuni FP, aşa cumarată rapoartele lunare de administrare publicate de site-ulcompaniei.

Mai mult, în luna aprilie, City of London aemis un raport special consacrat României, în care vorbeşte deproblemele cu care se confruntă România, dar şi despre progreseleeconomice.

Corupţia, slaba guvernanţă corporatistă,sistemul de vot învechit la SIF-uri, companiile de stat careservesc drept conturi bancare pentru statul român sunt probleme pecare le identifică în România administratorul britanic.

FP a reuşit doar pe jumătate să punăBursa pe harta fondurilor de investiţii

"Înainte de listarea Fondului Proprietateanu se prea vorbea despre România la Londra.Graţie listării Fondului însă investitoriiau început să fie mai interesaţi de România. Din păcate însă, Bursade la Bucureşti este prea mică pentru a atrage investitori străinimari, iar între bursa locală şi fond este o corelaţie prea mare,având în vedere dimensiunea activelor fondului", a spus NicolaeIvan, unul dintre fondatorii FP şi reprezentant al fonduluiamerican de investiţii Cartesian.

Cartesian deţine cca 2,7% din FP, potrivitcelor mai recente raportări.

În acţionariatul FP se găsesc peste o sutăde fonduri străini de investiţii care deţin cumulat 23,7%. Printrecele care şi-au făcut publice deţinerile se numără fondurile şivehiculele de investiţii East Capital, cele ale companiei danezeDanske Invest, cele ale ING din Luxemburg, Alpha Asset Managementdin Grecia, cele ale administratorilor Status şi Standard dinBulgaria.

Fondurile Trigon, Charlemagne au raportat cădeţin acţiuni la FP.

Prezenţa fondurilor străine în acţionariatulfondului este în strânsă legătură cu evoluţia preţului acţiunii FP.După scăderi accentuate cauzate de temerile investitorilor privindreluarea procedurii de conversie, acţiunile FP au început să îşirevină şi să recupereze din pierderi susţinute de veştile privindscăderea participaţiei statului sub pragul de 33%, dar şi derăscumpărările de acţiuni. După raliul de marţi, când acţiunile FPau crescut cu 4,8%, ieri acţiunile se tranzacţionau în creştere cu1,12%, la un preţ de 0,545 lei/titlu.

Dacă pentru cei care cumpără acum acţiuni FPpoate fi o afacere bună, pentru cei care au primit despăgubiri înacţiuni FP în contul proprietăţilor confiscate pe vremea regimuluicomunist nu a fost deloc o afacere, ei pierzând 50% din cât ar fitrebuit să primească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO