Mediafax.biz Exclusiv

Cele mai mari 20 de ţinte de preluare de pe Bursă. Care ar putea fi următorul Argus?

Cele mai mari 20 de ţinte de preluare de pe Bursă. Care ar putea fi următorul Argus?

Autor: Adrian Cojocar

23.08.2011, 20:05 1411

Este cazul acţiunilor combinatului chimic Oltchim Râm nicu Vâlcea (OLT), care au urcat pe Bursă la un moment dat şi de 10 ori pe parcursul acestui an, ca urmare a speculaţiilor privind privatizarea companiei din 2012.

Acţiunile producătorului de uleiuri Argus Constanţa (UARG) au sărit de asemenea de 4,3 ori de la începutul anului după ce omul de afaceri Cătălin Chelu şi SIF Oltenia au dus o luptă aprigă pentru a-şi adjudeca controlul societăţii. Creşterile vin în contextul în care indicii Bursei de la Bucureşti au consemnat scăderi puternic în ultima lună şi se află pe minus de la începutul anului, cu pierderi cuprinse între 10% şi 18%.

Unii investitori de pe Bursă fac o strategie din investirea în acţiuni ale unor companii care sunt susceptibile de a fi preluate în viitorul apropiat, aşteptând momentul potrivit ca firma să intre în atenţia unui investitor puternic pentru a marca câştiguri importante în momentul în care se schimbă controlul asupra companiei.

Omul de afaceri Cătălin Chelu a ieşit încă anul trecut la vânat de companii cu capital dispersat care reprezentau o ţintă uşoară de preluare, şi a cumpărat firme de pe Bursă precum producătorul de abrazivi Carbochim Cluj (CBC), producătorul de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) şi Ves Sighişoara (VESY), care produce vase emailate şi şeminee.

Chiar dacă numărul acestora este tot mai mic, încă sunt destule companii pe Bursă care se pot transforma în ţinte bune de preluare în principal din cauza structurii acţionariatului şi Ziarul Financiar a identificat 20 dintre cele mai importante.

Unele sunt de mulţi ani cunoscute şi speculate ca posibile ţinte de achiziţii, în timp ce altele încă nu s-au remarcat. Altele au fost destul de puternic afectate de criza din ultimii ani, însă pe măsură ce revenirea economică va accelera, companiile din imobiliare şi construcţii ar putea reveni în atenţia investitorilor. Despre preluarea Băncii Transilvania (TLV), a treia bancă din România după cota de piaţă, cu o capitalizare 443 mil. euro, sau vehiculat de-a lungul anilor multiple zvonuri şi rămâne încă una dintre ţintele preferate ale investitorilor de la Bursă tocmai datorită structurii dispersate a acţionariatului, cel mai mare acţionar al băncii, BERD, controlând doar 14,6% din acţiuni, şi faptului că este printre puţinele bănci din top care nu fac parte dintr-un grup de talie internaţională.

Preluarea unui pachet de 9,6% din acţiuni de către Bank of Cyprus la finele lui 2009 a amânat pentru moment orice alte discuţii privind vânzarea băncii, dar creşterea agresivă din primul semestru, care a urcat banca din Cluj pe locul al treilea în top, pentru prima dată de la înfiinţare, ar putea atrage din nou interesul marilor bănci internaţionale, în momentul în care acestea ar începe să se uite din nou după achiziţii.

Deocamdată însă sectorul financiar se confruntă în continuare cu probleme, astfel că este puţin probabil ca o tranzacţie să aibă loc în viitorul apropiat.

Privatizarea Oltchim pare să fie din ce în ce mai apropiată, datorită angajamentului Guvernului faţă de FMI, iar nemţii de la PCC sunt în pole position, după ce s-au aliat cu fondul britanic Carlson Ventures şi au ajuns să deţină împreună 33% din acţiuni. O altă firmă cu perspective pentru privatizare este producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB), controlată tot de stat.

Producătorul de piese auto Compa Sibiu (CMP), controlat de salariaţi şi care a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori ai României, s-ar putea transforma de asemenea într-o ţintă de preluare pentru un grup de talie internaţională din domeniu, mai ales că firma lucrează cu lideri la nivel mondial din industrie.

Alte companii importante de pe Bursă cu capital dispersat sunt dezvoltatorul Impact Bucureşti (IMP), firma de intermediere Broker Cluj (BRK), producătorul de energie Electromagnetica Bucureşti (ELMA) sau cel din industria alimentară, Albalact Alba Iulia (ALBZ).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO