Mediafax.biz Exclusiv

Cinteză, BNR: Suntem cu ochii pe băncile elene, nu au nevoie de ajutor

Cinteză, BNR: Suntem cu ochii pe băncile elene, nu au nevoie de ajutor

Autor: Liviu Chiru

29.05.2011, 19:30 654

"Nu se pune problema să se ajungă lasoluţii extraordinare. Suntem cu ochii pe ele şi am avut grijă săaibă suficiente titluri de stat", a precizat pentru ZF Cinteză,după ce oficiali din sistemul bancar au arătat că BNR ar putea săacorde sprijin inclusiv prin credite garantate cu activeimobiliare, cum sunt sediile, dacă filialalele băncile greceştis-ar confrunta la rândul lor cu ieşiri importante defonduri.

Titlurile de stat pot fi utilizate dreptcolateral pentru obţinerea de credite de la bancacentrală.

"Nu este o practică pentru băncile centrale să recurgă la astfelde soluţii (luarea în garanţie de active imobiliare - n. red.) şinici nu va fi nevoie", spune Cinteză.

Şase grupuri financiare elene sunt prezente cu subsidiare pepiaţa locală, acumulând depozite de 6 miliarde de euro şi crediteacordate de aproape 14 miliarde de euro.

România este astfel cea mai importantă piaţă externă pentrubăncile greceşti.Având licenţă defuncţionare de la BNR, filialele grecilor au obligaţia de a ţinecapital şi calculează individual situaţialichidităţilor.

"Subsidiarele băncilor greceşti au solvabilitatea cu un punctpeste media pe sistem, de 15,73%", spune Cinteză. Solvabilitateaeste cel mai important indicator urmărit de BNR, pentru că aratădacă banca are suficiente fonduri proprii relativ la risculplasamentelor făcute. Totodată, orice decizie de a sprijini o bancăcu lichidităţi este luată în funcţie de nivelul solvabilităţii.Băncile trebuie să menţină solvabilitatea peste 10%.

Raportările financiare făcute de grupurile elene săptămânatrecută au adus însă un val de veşti negative: cu o singurăexcepţie, filialele locale ale grecilor au înregistrat pierderi înprimul trimestru, pe fondul unei răbufniri a creditelorneperformante, în timp ce veniturile au fost subpresiune.

Şeful Supravegherii din BNR spune că una dintre băncile cuacţionariat elen a primit chiar vineri o primă tranşă dintr-omajorare de capital prevăzută în strategia dedezvoltare.

ÎnGrecia băncile au fost nevoite să acopere în ultimul an retrageride depozite din partea clienţilor privaţi de circa 30 de miliardede euro, pe care le-au înlocuit prin împrumuturi de la BancaCentrală Europeană (BCE), garantate cu obligaţiuni emise de stat.Mai mulţi oficiali ai BCE au avertizat însă că obligaţiunile nu armai fi acceptate drept garanţii pentru credite, dacă Grecia vaapela la o restructurare a datoriei, chiar şi în varianta "soft" -prin prelungirea scadenţei titlurilor şi trecerea la o dobândămai mică.

Grupurile elene trag împrumuturi de circa 90 mld. euro de laBCE, care ar fi practic imposibil de înlocuit de pe pieţele privatede capital din cauza ratingului foarte slab. Varianta clasică aajustării valorii obligaţiunilor (hair-cut) aproape nu este luatăîn discuţie.

Înprezent o delegaţie comună a FMI, Comisiei Europene şi BCE se aflăla Atena pentru o misiune de evaluare a derulării acordului deîmprumut de 110 mld. euro încheiat în urmă cu un an. Situaţia s-aagravat peste sfârşitulde săptămână,mai mulţi oficiali europeni anunţândcă următoarea tranşă din împrumut ar putea fi blocată.

Aceasta ar putea împinge Grecia în imposibilitatea de a-şi onoradatoriile scadente.

Cel puţin pânăacum băncile elene nu s-au confruntat cu o marginalizare pe pieţelevalutară şi monetară, aşa cum s-a întâmplatîn primăvara trecută, cândproblemele financiare ale Greciei zdruncinau încredereainvestitorilor pe plan mondial.

"Limitele sunt încă deschise pentru greci, atâtpe FX (piaţa valutară - n. red.) cÂt şi pe depozite.Este însă mai multă precauţie şi încercăm să obţinemcolateral pentru expunerile directe", spune dealerul unei băncilocale.

Încă de la debutul crizei financiare internaţionale din toamnalui 2008 filialele locale ale grecilor au primit directive de a-şiconsolida baza locală de depozite, după ce îşi alimentaserăcreşterea agresivă din anii de boom prin finanţări primite de labăncilemamă.

Încontinuare însă sunt dependente de finanţări intra-grup, iarproblemele cu care băncile-mamă se confruntă pe piaţa de origine arputea să însemne cel puţin costuri mai mari definanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO