Mediafax.biz Exclusiv

Citi: Leul e întărit de plasamente financiare

Citi: Leul e întărit de plasamente financiare

Autor: Razvan Voican

03.06.2011, 10:00 574

"Din nefericire, aprecierea leului nu este condusă de intrări devalută din investiţii străine directe, aşa cum sper totuşi să vedemla un moment dat. Între Germania, care oferă randamente mici, şiPortugalia, care este percepută ca foarte riscantă, România estestabilă, şi-a făcut ajustările discutate cu FMI, îşi ramburseazădatoriile, iar randamentele oferite îi fac pe investitori să sesimtă confortabil. Nu avem însă semnale privind proiecte noi deinvestiţii străine directe." În ultimele zile, tendinţa deapreciere a leului s-a temperat şi chiar a apărut o mişcare deslăbire a monedei, explicată de analişti prin sentimentul generatde ultimele date macroeconomice negative privind atât Europa, câtşi SUA. De asemenea, fluxul continuu de ştiri negative privindsituaţia Greciei şi incertitudinea privind soluţiile care vor fiadoptate în cele din urmă, ar putea influenţa plasamentele pe lei.Şi totuşi, la nivel general BNR a reafirmat recent că se aşteaptăla intrări mari de capitaluri care vor ridica noi provocări pentrupolitica monetară.

Cât priveşte contextul economic, şeful Citi afirmă că deşiperioada actuală ar fi bună pentru investiţii noi care să fierealizate inclusiv de companii prezente deja pe piaţă, datorităcosturilor mai mici cu terenuri sau materiale, nu există suficientăîncredere nici la nivelul companiilor, nici la consumatori. "Atuncicând au un proiect nou, companiile străine mari compară România cualte ţări şi se uită cum stau lucrurile: lipsa încrederiiconsumatorilor devine un impediment major în evaluarea pieţeilocale.

Încazul companiilor mai mici, inclusiv locale, proiectele noi selovesc de probleme de viabilitate a planurilor de business şi decapacitatea de contribuţie cu fonduri proprii." El consideră căprognoza de creştere economică de 1,5% pentru anul acesta estesupusă multor incertitudini şi provocări, o variabilă importantăfiind dependenţa de performanţa exporturilor, însă nici nu crede căsunt de aşteptat şocuri majore legate de Grecia. "Grecia are oeconomie mică, iar Europa are o capacitate mare de a susţineaceastă ţară. Nu este mai puţin adevărat că pe pieţele financiarese şi pariază împotriva Greciei, unii au anumiteinterese."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels