Mediafax.biz Exclusiv

Clinicile „se fac pachet“ ca să atragă cumpărători

Clinicile „se fac pachet“ ca să atragă cumpărători

Autor: Ioana David

04.04.2011, 10:46 130

Încondiţiile în care aproape toţi jucătorii de talie mare au făcutdeja obiectul unei tranzacţii, posibilităţile de intrare în piaţăacum sunt mai reduse, una dintre ele fiind tocmai achiziţia declinici la pachet.

Ultimele tranzacţii mari de pepiaţa serviciilor medicale private sunt preluarea Euroclinic decătre Centrul Medical Unirea (în prezent Regina Maria, reţeauaprivată de sănătate), ambele companii controlate acum de fondul deinvestiţii Advent Internaţional, preluarea MedLife de către SGAM(astăzi Amundi). Cu SGAM ca şi acţionar minoritar (36%), MedLife afăcut la rândul său mai multe achiziţii: preluarea Policlinicii deDiagnostic Rapid şi a Genesys Arad.

Ce ar mai fi decumpărat

"Căutăm un investitor strategicprin care să creştem ca şi cifră de afaceri, să ne dezvoltămproiectele", a spus Radu Mitrea, acţionar majoritar al clinicilorMedo din Braşov. Compania a avut o cifră de afaceri de pestejumătate de milion de euro şi operează două clinici în judeţulBraşov cu peste 60 de angajaţi.

Alături de companie alte şaptesau opt clinici fac parte din acest "pachet".Reprezentantul Medo nu a dorit săprecizeze cine sunt consultanţii care se ocupă de vânzarealor.

Separat, şi acţionarii Medici'sdin Timişoara, familia Bădescu, sunt interesaţi de vânzare.Compania a avut o cifră de afaceri de aproximativ 1,5 mil. euroanul trecut.

"Am avut o evaluare pentrudezvoltarea unor parteneriate împreună cu un fond de investiţii", aspus Adrian Bădescu, unul dintre acţionari. În total trei oameni auacţiuni la companie. În prezent negocierile companiei cu fondul deinvestiţii sunt puse în aşteptare până la finalul acestui an.Bădescu nu a dorit să precizeze despre ce fond de investiţii estevorba.

Cele trei clinici Medici's au oechipă formată din peste 110 oameni, iar planurile de extinderevizează dezvoltarea unui spital care necesită investiţii de 5-6mil. euro. Terenul a fost deja preluat de către companie şi seîntinde pe o suprafaţă de 4.000 mp. Întreaga investiţie va aveapeste 8.000 mp. În prezent Medici's nu face parte dintr-o vânzarela "pachet", însă compania nu exclude acest scenariu.

Cine vinde clinici lapachet

Avocaţii de la Muşat &Asociaţii şi firma East Coast Financial Services a lui AntonisIoannides, fost partener al Deloitte, au un proiect comun devânzare a mai multor cinici. Potrivit datelor celor două companii,proprietarii sunt dipuşi să vândă pachete majoritare şi doresc săcontinue să dezvolte.

"Acest proiect se va desfăşura înpatru etape de-a lungul unei perioade de timp, pentru a permiteintegrarea fiecărei tranzacţii", au spus reprezentanţii celor douăfirme.Ei nu au doritsă precizeze ce firme au la vânzare în acest "pachet".

"Centrele medicale sunt în mare parte un«cash business». Multe dintre centrele private de dimensiuni maireduse s-au concentrat în 2009 şi 2010 pe dezvoltarea segmentuluifee for service", a spus Antonis Ioannides, managing partner alEast Coast Financial Services.

Potrivit datelor furnizate de East CoastFinancial şi Muşat & Asociaţii, în România există peste 400 decentre private de diganostic "şi o diferenţă semnificativă întermeni de cifră de afaceri şi cotă de piaţă între primii zecejucători concentraţi în Bucureşti" şi restul centrelor medicale.Potrivit datelor companiei de analiză PMR, piaţa serviciilormedicale private depăşeşte 400 de milioane de euro.

"Bugetul pentru sănătate pe cap de locuitoreste printre cele mai scăzute dintre ţările Uniunii Europene", aspus Gelu-Titus Maravela, partener al Muşat &Asociaţii.

După cifra de afaceri, cei mai mari jucătoripe piaţa serviciilor medicale private sunt Medicover (împreună cuSynevo), MedLife, Euromedic, Regina Maria, reţeaua privată desănătate, Gral Medical, Sanador, Romar, Medcenter, Polisano,Medsana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24