Mediafax.biz Exclusiv

Combinatele lui Niculae au o datorie eşalonată de 80 mil. euro pentru gazele luate de la Romgaz

Combinatele lui Niculae au o datorie eşalonată de 80 mil. euro pentru gazele luate de la Romgaz

Autor: Roxana Petrescu

17.11.2010, 18:47 50

Cele şasecombinate chi mice deţinute de Ni culae s-au aflat pe lista marilorcon sumatori care din mai 2009 şi până în octombrie anul acesta aufost alimentaţi numai cu gaze din producţia internă, al căror preţeste de două ori mai mic comparativ cu cel dinimport.

Măsura luată laacea vreme a fost una dintre puţinele decizii guverna mentaleconsiderate de unii actori din mediul de afaceri ca fiind cuadevărat anticriză, permiţându-le marilor combi nate chimice, darşi pro du cătorilor de energie să înregistreze costuri maimici.

În mod normal,orice con sumator din România este alimentat cu un coş de gaze încare intră în anumite procente atât gaze importate din Rusia,precum şi cele realizate intern de către Petrom şiRomgaz.

Pentru abeneficia de facilitatea aceasta, consu matorii a trebuit să aleagăstatutul de între ruptibil, adică un consumator care acceptăreducerea livrărilor, până la oprire, în scopul asigu rării protecţiei aprovi zionării casnicilor.

100% InterAgro

InterAgro aprimit gaze numai de la Romgaz, în timp ce unii producători deenergie, aşa cum este cazul Electrocentrale Bucureşti, au fostalimentaţi de către Petrom.

Potrivit unorsurse din piaţă, unul dintre motivele pentru care Petrom nu alivrat gaze către Niculae ar fi chiar pro blemele deplată.

În afară deaceastă facilitate, care a durat din mai 2009 până în octombrie2010, dar care nu a mai fost prelungită şi după această dată,reprezentanţii Ministerului Economiei, proprietarul Romgaz, audeclarat că încă din 2002 producătorii de îngrăşăminte chimice aubeneficiat de anumite reduceri comerciale din partea producătoruluide gaze.

"În perioada2002 - ianuarie 2008 toţi clienţii Romgaz, inclusiv producătorii deîngrăşăminte chimice, au beneficiat de reduceri de preţ. Datoriaeşalonată la plată înregistrată de clienţii Romgaz care acţioneazăîn industria chimică este de 337,7 milioane de lei (80 de milioanede euro). Dacă ne raportăm la datoriile eşalonate înregistrate declienţii Romgaz din industria chimică, atunci InterAgroînregistrează 100%", spune Lucian Stancu, directorul generaladjunct al companiei. Potrivit acestuia, pentru recuperareadatoriilor există o convenţie de eşalonare. Stancu nu a precizatînsă pe ce durată este realizată această convenţie şi nici perioadaîn care au fost acumulate datoriile de cătreInterAgro.

Cea mai mare foame degaze

"Nu am odatorie de 80 de milioane de euro. Din suma asta, vreo 30 demilioane de euro sunt datorie, dar restul sunt penalizări şimajorări. Eu plătesc această datorie în rate lunare aşa cum estestabilit prin convenţia de eşalonare", a spus Ioan Niculae,proprietarul InterAgro. Cele şase com binate chimice conduse deNiculae reprezintă cel mai mare consumator de gaze dinRomânia.

"Anual,consumăm circa 2,2 miliarde de metri cubi de gaze", spune şefulInterAgro. Cu acest consum de gaze, combinatele lui Niculaereprezintă cam 16% din toate gazele care s-au consumat anul trecutîn România, ponderea totală a sectorului chimic fiind de circa20%.

Deşi Niculae aspus că fără gaze ieftine el pune lacăt la combinate, deciziaMinisterului Economiei a fost aceea de a nu mai prelungi aceastăfacilitate şi după data de 31 octombrie.

"Precizăm căîntre efectele negative pe care această măsură le-ar produce dacăs-ar aplica în continuare se numără majorarea compo nentei deimport pe piaţa reglementată, ceea ce poate conduce la solicitareafurnizorilor de a majora preţurile pentru consumatorii vizaţi,precum şi apariţia unor dificultăţi în realizarea programului deînmagazinare pe componenta de gaze naturale din producţia internă,fiind necesară suplinirea acestor cantităţi cu gaze naturale dinimport la costuri substanţial mai mari", au declarat recentreprezentanţii Ministerului Economiei.

Să vedem ce se întâmplă cugigacaloria

De altfel,Petrom, celălalt mare producător de gaze naturale, a precizat înfiecare raport trimestrial al companiei că procentul de gazeimportate din Rusia a fost neobişnuit de mare în contextul în carecererea pe piaţa locală se află încă la un nivelscăzut.

"Situaţia afost generată de faptul că o mare parte a gazului din producţiainternă a fost absorbită de consumatorii întreruptibili, înprincipal de companii de îngrăşăminte chimice. De aceea cotaridicată de import a afectat doar consumatorii casnici şi alţiconsumatori întreruptibili", se precizează în raportul petrimestrul trei al Petrom.

De cealaltăparte, Niculae spune că deja a închis două combinate, cu 1.400 deangajaţi, şi că măsura de a nu mai da gaze din producţia localăcătre consumatorii întreruptibil nu-l va afecta doar peel.

"Să vedem ce-osă facă Electrocentrale Bucureşti cu gigacaloria. Nu eram noisingurii care luau gaze din producţia internă.

Să vedem ce osă se întâmple cu preţurile", a conchis Niculae.

Pornind de laestimările de consum făcute de omul afaceri, ar rezulta că facturala gaze plătită de acesta într-un an s-ar ridica la aproximativ 260de milioane de euro, luând în calcul un preţ pentru producţiainternă de 150 de dolari pe mia de metri cubi.

Dacă aceeaşicantitate de gaze consumată, de 2,2 miliarde de metri cubi, ar ficumpărată la un preţ de coş, valoarea facturii ar ajunge la circa340 de milioane de euro.

Sumele au fostcalculate ţinând cont de preţul gazelor de import şi interneaferente celui de-al treilea trimestru din 2010 şi ţinând cont deamestecurile de gaze anun ţate de ANRE pentru perioada respectivă.Astfel, unităţile care fac parte din InterAgro au putut face oeconomie de circa 80 mil. euro.

Combinatelecontrolate de Nicolae sunt Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele,Viromet Victoria, GA & PRO CO Piatra Neamţ, Amonil Slobozia,Nitroporos Făgăraş. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor,InterAgro a avut anul trecut afaceri de 315 mil. euro şi pierderide 15 mil. euro.

"Să vedem ce-osă facă Electrocentrale Bucureşti cu gigacaloria. Nu eram noisingurii care luau gaze din producţia internă. Să vedem ce o să seîntâmple cu preţurile", a declarat Ioan Niculae proprietar alInterAgro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO