Mediafax.biz Exclusiv

Comisia de Prognoză lucrează la noile estimări macro. Analiştii ajustează prognozele pe 2012 spre plus 2-3%

Comisia de Prognoză lucrează la noile estimări macro. Analiştii ajustează prognozele pe 2012 spre plus 2-3%

Autor: Claudia Medrega

15.09.2011, 19:35 92

Lucrăm la noile prognoze. Încă nu sunt finalizate. Probabil, săptămâna viitoare vor fi gata", a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.

România rămâne în acest an în graficul unei creşteri economice de 1,5%, însă au apărut semnale că problemele se vor agrava anul viitor, având în vedere contextul internaţ ional şi încetinirea comerţului extern.

După ce în primăvară analiştii băncilor, dar şi instituţ iile financiare internaţ ionale au îmbunătăţit prognozele legate de evoluţia economiei în acest an şi în 2012, majoritatea estimărilor noi privind creşterea PIB mutându-se de la 1% spre palierul de 2%, acum se profilează ajustări în jos.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a revizuit recent estimarea privind creşterea economică din acest an, de la 2%, la 1,4%.

Comisia Europeană (CE) a avertizat ieri că revenirea în economia UE încetineşte.

"După o creştere trimestrială robustă de 0,8% în primul trimestru al acestui an, PIBul a crescut cu doar 0,2% în al doilea trimestru atât în UE, cât şi în zona euro. În timp ce o reechilibrare a creşterii cererii interne a fost observată în primul trimestru, exporturile nete au devenit, din nou, principalul motor al creşterii în al doilea trimestru", se arată în prognoza provizorie a CE. Privind în perspectivă, creşterea economică va fi slabă în a doua jumătate a anului. Pe baza actualizării perspectivelor pentru cele mai mari şapte state membre, PIB-ul este aşteptat acum să crească cu 0,2% atât în UE, cât şi în zona euro în trimestrul al treilea şi cu 0,2% în UE şi 0,1% în zona euro în al patrulea trimestru. Pentru 2011 estimarea privind creşterea PIB-ului a fost revizuită în scădere cu 0,1 puncte procentuale pentru UE, la 1,7%, în timp ce pentru zona euro previziunile au rămas nemodificate comparativ cu previziunile Comisiei Europene din primăvară, de 1,6%.

Pentru anul viitor majoritatea estimă rilor de creştere economică erau iniţial incluse în intervalul 3,5-4%, dar băncile au început să revizuiască cifrele în jos. Estimarea de creştere economică pentru 2012 ar putea fi revizuită semnificativ în jos, la 2,5%, având în vedere contextul internaţional şi încetinirea exporturilor, potrivit declaraţiilor recente ale lui Valentin Lazea, economistul-şef al BNR.

O estimare realistă a indicatorilor macroeconomici este foarte importantă şi din perspectivă fiscală pentru a putea dimensiona corect cheltuielile astfel ca acestea să fie acoperite cu veniturile disponibile, bugetul pe 2012 urmând să fie construit pe noile prognoze.

Cum văd analiştii băncilor economia în 2012?

BCR a redus cu un punct procentual şi prognoza de creştere economică pentru anul viitor de la 3,9% la 2,9%, invocând perspectiva prelungirii tensiunilor din zona euro cu impact asupra României atât la nivelul cererii pentru exporturi, cât şi al fluxurilor de capital.

Totodată, analiştii grupului austriac Raiffeisen au modificat în sens negativ prognoza de creştere economică a României pe 2012, de la 3,5% la 2,7%, în condiţiile în care estimează că întreaga regiune va resimţi efectele încetinirii activităţii economice la nivel global şi ale problemelor legate de datoria publică în ţări din zona euro şi în SUA. Pentru anul acesta prognoza de creştere a fost menţinută la 1,5%.

ŞI ING Bank, care are în mod uzual cele mai pesimiste prognoze, a ajustat în jos estimarea privind creşterea economică din 2012, cu mai mult de un punct procentual, de la 3,5% la 2,2%.

RBS Bank vede acum o creştere a PIB de 2% în 2012, estimarea anterioară fiind de 2,8%.

Americanii de la JP Morgan au ajustat prognoza de creştere a Produslui Intern Brut pentru anul în curs de la 2% la 1,2%. Iar pentru 2012 au tăiat jumătate de punct procentual din vechea estimare, până la 1%.

Pe de altă parte, francezii de la Société Générale au una dintre cele mai conservatoare prognoze privind evoluţia Produsului Intern Brut chiar pentru anul acesta, cu o creştere anticipată de numai 1,5%, în timp ce pentru anul 2012 se aşteaptă la o creştere economică de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO