Mediafax.biz Exclusiv

Consecinţa neadoptării legilor convenite cu FMI: creşterea riscului de ţară şi majorarea dobânzilor

Autor: Iulian Anghel

10.11.2010, 19:21 12

Analiştiieconomici cred că neadoptarea acestor legi până la finele anului aravea drept consecinţă imediată prăbuşirea credibilităţ ii Românieipe pieţele financiare - în condiţiile în care totul va fi receptatca o încălcare a acordului cu FMI -, ce va antrena creştereariscului de ţară având ca efect majorareadobânzilor.

CameraDeputaţilor a fost blocată şi ieri aşa cum se întâmplă de aproapedouă luni, iar în Senat modificarea legii pensiilor în sensul cerutde şeful statului - reducerea vârstei de pensionare la femei la 63de ani - a fost respinsă, ceea ce arată că puterea (PDL, UDMR,UNPR) a pierdut controlul camerei superioare.

În acestecondiţii, riscul ca legea bugetului pentru 2011, legea salarizăriiunitare şi legea pensiilor să nu fie adoptate de Parlament până lafinele anului devine real, dat fiind că Legislativul intră învacanţă peste o lună şi jumătate de unde se mai întoarce înfebruarie.

Ce ar însemnaratarea adoptării acestor legi, în condiţiile în care FMIcondiţionează acordarea, în ianuarie, a tranşei de împrumut deintrarea lor în vigoare? Prima consecinţă ar fi că România arpierde, la începutul anului viitor, peste 2 mld. euro (1,2 mld.euro de la UE şi 900 mil. euro de la FMI). Însă nu sumele suntimportante, spune analistul economic Laurian Lungu: "Mai importantdecât eliberarea tranşei este mesajul negativ care ar fi transmispieţelor. Pentru că neeliberarea tranşei este echivalentă cu «nuţi-ai onorat angajamentele». În aceste condiţii, credibilitateaRomâniei ar avea de suferit.

Percepţiainvestitorilor va împinge în sus CDS-urile (credit default-swaps -prima de risc de ţară - n.n.)." În ultimele săptămâni, CDS-urileRomâniei s-au stabilizat în jurul valorii de 300 de puncte. Înopinia lui Lungu, prima de risc de ţară ar putea creşte - dacăacordul cu FMI deraiază - cu 100-200 de puncte, în funcţie de câtde gravă percep investitorii situaţia de acum.

Spread-ul CDSeste o sumă anuală pe care cumpărătorul trebuie să o plăteascăpentru a beneficia de asigurare, exprimată ca un procent dinvaloarea nominală.

Dacă CDS-urileRomâniei sunt la 300 de puncte, un investitor care ar vrea săasigure 1 mil. euro faţă de intrarea în incapacitate de plată aRomâniei trebuie să plătească anual 30.000 de euro. Dobânzileinternaţionale iau în calcul pe lângă euribor sau dobânda băncii şiCDS-urile.

GuvernatorulBNR Mugur Isărescu susţinea recent că nivelul crescut al CDS-urilorpentru România, în condiţiile în care datoria statului este maimică decât a altor ţări (37% din PIB), reflectă o incoerenţă lanivelul politicii, mai ales a celei economice.

Laurian Lungumai vede un alt pericol în neadoptarea la timp a legii bugetului pe2011, anume creşterea nivelului dobânzilor la care Ministerul deFinanţe se împrumută pe piaţa internă (în jur de 7% în lei): "Acestlucru se va întâmpla automat. Mai mult, perspectivele pe termenscurt şi mediu se vor înrăutăţi. Există riscul ca defictiul bugetarsă ajungă peste cel convenit cu FMI (4,4% din PIB în 2011 - n.n.)şi atunci apar probleme legate de capacitatea României de a-şiplăti datoriile scadente, chiar dacă are o datorie mai mică decâtalte ţări", spune Lungu. În Parlament, Băsescu susţinuse marţi căratarea acordului cu FMI ar putea conduce chiar la intrarea înincapacitate de plată, pe fondul scumpiriicreditului.

Analistuleconomic Aurelian Dochia afirmă, la rândul său, că România nu arenevoie foarte mare, în ianuarie, de banii de la FMI şi UE, însăapreciază că neîndeplinirea angajamentelor faţă de instituţiilecreditoare va avea un mare impact asupra pieţelor financiare. AtâtCDS-urile, cât şi dobânzile la care se va împrumuta MinisterulFinanţelor vor creşte, lucru care va antrena o scumpire în lanţ acreditelor pentru bănci şi, pe cale de consecinţă, pentru firme şipopulaţie: "Va exista o scumpire a creditelor. Că se va întâmplaîntr-o lună, în două, nu ştiu, dar se va întâmpla". Analistulafirmă că ratarea adoptării celor trei legi va pune sub semnul întrebă rii şi încheierea unui nou acord de tip preventiv cuFMI.

"Mai importantdecât eliberarea tranşei este mesajul negativ care ar fi transmispieţelor. Pentru că neeliberarea tranşei este echivalentă cu «nuţi-ai onorat angajamentele». În aceste condiţii, credibilitateaRomâniei ar avea de suferit", a declarat Laurian Lungu analisteconomic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO