Mediafax.biz Exclusiv

Constructorii români, interesaţi de Qatar. Magnetul este Campionatul Mondial de Fotbal din 2022

Constructorii români, interesaţi de Qatar. Magnetul este Campionatul Mondial de Fotbal din 2022

Autor: Andreea Neferu

14.03.2011, 18:45 29


"Am ajuns în Maroc în căutare de noi proiecte,pentru că există mai multe fonduri, mai multe investiţii ce trebuierealizate decât în Europa. Proiectul din Maroc este un parteneriatpublic-privat între primăria din Rabat şi Building Astrom şi înprimă fază vor fi construite şase blocuri cu circa 17 milioane deeuro", a declarat pentru ZF Marian Drăgoi, directorul general şiunul dintre acţionarii companiei BuildingAstrom.

Compania românească, cu afaceri de 70 mil. lei(16,6 mil. euro) anul trecut, va contribui cu 30% din suma necesarăinvestiţiei, finanţarea fiind asigurată de o bancă din Dubai la odobândă de 5%.

Building Astrom este unul dintre constructoriicentrului Renault Technologie Roumanie (RTR) de la Titu, unde înprezent lucrează la pista de încercări, care ar urma să fie gata lasfârşitul anului, spune Drăgoi. Francezii de la Renault vorconstrui în Maroc, la Tanger, o uzină Dacia, însă Drăgoi spune căproiectul din Rabat nu are nicio legătură cu cei de laRenault.

Constructorulpiteştean Building Astrom, controlat de trei antreprenori români, aînregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 70 mil. lei(16,6 mil. euro), în creştere cu peste 13% faţă de anul 2009, cândconsemnase un business de 61,7 mil. lei (14,6 mil. euro), potrivitRegistrului Comerţului.

"Avem contracte în derulare, dar suntem întratative şi pentru alte proiecte. Estimăm că vom depăşi anulacesta afaceri de 100 de milioane de lei", a afirmat Marian Drăgoi,directorul general şi unul dintre acţionarii companieipiteştene.

Building Astrom este unul dintre constructoriicentrului Renault Technologie Roumanie (RTR) de la Titu, unde înprezent lucrează la pista de încercări, care ar urma să fie gata lasfârşitul anului.

Pe lângă contractul de la Titu, BuildingAstrom lucrează în prezent în România la o serie de alte proiecte,precum Casa de Sănătate a Avocaţilor din Techirghiol, câteva şcoliîn Bucureş ti şi una la Turnu Măgurele, toate contractele având ovaloare cumulată de 12 milioane de euro.

Compania a avut afaceri şi în Libia, ţară dinnordul Africii care în ultima perioadă se confruntă cu o serie deturbulenţe sociale.

"Am avut un contract de 3 mil. dolari, pecarel-am şi finalizat,însă nu ştim dacă vom mai încasa acei bani.Norocul nostru a fost că cei 100 de angajaţipe care îi aveam acolo s-au întors în ţară cu o săptămână înaintede izbucnirea conflictelor, iar eu m-am întors fix în ziua în careau început protestele", a afirmat Drăgoi. Building Astrom aîncheiat de curând în Libia şi un contract de construcţii învaloare de 50 mil. dolari, însă deocamdată perspectivele dedemarare a lucrărilor sunt incerte.

"Avem o filială şi în Irak, dar acolo aşteptămsă se stabilizeze situaţia politică, să se «aşeze» guvernul. Ţintimînsă şi Algeria şi Qatarul. Qatarezii, spre exemplu, se pregătescpentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, astfel că vor existamulte investiţii în construcţ ii." În prezent, Building Astrom arecirca 500 de angajaţi, în condiţiile în care în 2008 compania aveapeste 1.000 de angajaţi.

"Reducerea personalului se explică prin faptulcă ne-am schimbat politica şi acum ne axăm şi pe antreprize. Dacăluăm în calcul şi angajaţii firmelor care subcontractează lucrăride la noi, ajungem la 1.000 de angajaţi", a spusDrăgoi.

Building Astrom a fost înfiinţată în 1998 şieste deţinută de trei asociaţi cu participaţii aproximativ egale:Marian Drăgoi, Nicolae Drăgoi şi Alexandru Radu, potrivitRegistrului Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO